14.6.2021Blogi

People of Solita: Henri Nybom, Software Architect, Lahjoitapuhetta

Henri Nybom People of Solita

Tutustu solitalaisiin – meitä on eri toimipisteissä jo yli 1 000. Meillä kaikilla on omat taustamme ja vahvuutemme, ja jokaisella oma tarinansa siitä, mikä innostaa meitä työssämme.

Tässä on Henri, Software Architect Solitan Special Competence -yksiköstä.

Uuden oppiminen ja mahtavat työkaverit ovat minulle tärkeimmät asiat työssäni

Päädyin ohjelmistoalalle hieman suunnittelemattomasti. Lukion jälkeen tiesin, että tekniikka kiinnostaa ja päädyin opiskelemaan automaatiotekniikkaa Tampereen teknilliseen yliopistoon. En ollut juurikaan harrastanut ohjelmointia ennen yliopistoa, mutta tietokoneiden kanssa oli tullut säädettyä paljonkin peliharrastuksen parissa. Yliopistossa innostuin todella paljon ohjelmistotuotannosta ja informaatiotekniikasta, joka tunnetaan nykyään tuttavallisemmin Data Sciencenä. Yliopiston jälkeen siirryin suoraan työelämään ohjelmistokehittäjäksi.

Tällä hetkellä työskentelen Software Architectina. Projektityön lisäksi toimin konsultatiivisessa roolissa sekä teknisenä asiantuntijana myyntityössä. Työni sisältää paljon läheistä yhteistyötä asiakkaiden kanssa. Monesti työskentelen osana tiimiä, joka koostuu asiakkaasta sekä Solitan ja muiden toimittajien ammattilaisista. Tällaisessa ympäristössä onnistuminen vaatii sujuvaa ja selkeää kommunikaatiota sekä luottamusta. Pidän erittäin paljon työskentelemisestä tiimissä, jossa on mukana eri osa-alueiden osaajia, joilta voi oppia uusia asioita.

Ohjelmistoala on pitkälti yhteistyötä ja tekemisessä onnistuminen vaatii sen, että asiakkaan ja muiden toimijoiden kanssa tehdään asioita ilman minkäänlaista vastakkainasettelua. Projekteissa onnistumiset sekä epäonnistumiset tulevat olla koko hanketiimin jakamia.

Julkinen pilviympäristö mahdollisti Lahjoita puhetta -projektin

Toimin Lahjoita puhetta -projektissa taustapalvelun arkkitehtina ja toteuttajana. Taustapalvelu rakennettiin AWS-pilviympäristöön. Projektin tarkoituksena oli kerätä suuria tietomääriä ja julkinen pilviympäristö mahdollisti toteutuksen maltillisin kustannuksin.

Taustapalvelu toteutettiin käyttäen AWS Lambda Serverless -taustapalvelua ja pilven tietovarastoja. Näin toteutuksesta saatiin skaalautuva ja kustannustehokas suurillekin kävijä- ja tietomäärille. Palvelu hyödynsi AWS:n palveluita myös asennus- ja infra-automatiikan osalta (CDK ja Code*). Näin saatiin toteutettua vaivaton sekä toistettava asennus- ja ympäristönpystytysprosessi.

Omasta AWS osaamisestani on pitkälti vastannut Solita, joka on kannustanut opiskelussa ja luonut mahdollisuudet muun muassa sertifikaattien suorittamiseen. Pääsin työnpuolesta myös tutustumaan AWS re:Invent konferenssiin Las Vegasissa. Konferenssin esityksistä tuli opittua paljon asioita ja tapahtumissa luotua asiakaskontakteja.

Pelkkä taustapalvelu ei juurikaan lämmitä ketään. Lahjoita puhetta -projektin käyttöliittymäkehityksessä toiminkin läheisessä yhteistyössä mobiilikehittäjien sekä designin kanssa. Yhteistyössä syntyivät määrittelyt siitä minkälaista sisältöä ja millaisia rajapintoja taustapalvelun tulisi tarjota. Todellisessa maailmassa asiat eivät ole vakioita, ja muutostarpeiden ilmetessä sujuva kommunikaatio oli tärkeässä osassa. Kommunikaatio toimi projektissa erityisen hyvin ja oli mukavaa, kun ihmiset ottivat vastuuta asioista omien ”hiekkalaatikoidensa” ylitse.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino korostuu erityisesti korona-aikana

Itselleni korona-ajan vaatima etätyöskentely on ollut haasteellista. Kaipaan todella paljon konttorin luomaa ilmapiiriä sekä puuttuvia käytävä ja kahvihuone keskusteluja. Solitalla on tuettu etätyötä ja siinä jaksamista erittäin paljon, mutta itselleni mikään ei korvaa oikeita naamatusten tapahtuvia tapaamisia. Tänä aikana oma vapaa-aika ja perhe ovatkin olleet erittäin suuri osa hyvinvointia.

Vapaalla harrastan maastopyöräilyä aina kun mahdollista. Metsässä polkeminen on erittäin terapeuttista ja rentouttavaa, eikä ole haitaksi, että kuntokin kasvaa. Tämäkin harrastus sai uusia ulottuvuuksia Solitan tarjoaman pyöräedun kautta ja sain hankittua talvipyöräilyä varten uuden fatbiken. Työkavereista on löytynyt paljon maastopyöräilyn harrastajia ja olen saanut heistä seuraa lenkeille. Solitalla onkin monien eri harrastusten ympärille muodostunut harrasteporukoita. Niistä saa tukea ja neuvoja eri asioissa sekä kavereita, joiden kanssa harrastaa.

Aika perheen kanssa on tärkein asia elämässäni – niin korona-aikana kuin sen ulkopuolella. Solitalla on aina ollut kunnossa työ- ja vapaa-ajan balanssi. Vaikka joskus pitkiä päiviä tuleekin, niin en koe, että työ olisi pakottanut uhraamaan aikaa perheeltä. Olen molempien lapsieni kanssa pitänyt täydet isyysvapaat ja aina projektityöt on saatu järjestettyä, niin ettei itseä ole jäänyt mietityttämään miten työkaverit pärjäävät.

Henri Nybom People of Solita

Henri Nybom on Software Architect, joka työskentelee Solitan ohjelmistokehitysyksikön Special Competences -tiimissä. Tiimi koostuu usean eri osaamisalueen asiantuntijoista, jotka työskentelevät projekteissamme täydentäen tiimien osaamisia.

Etsimme jatkuvasti uusia lahjakkaita työkavereita. Katso avoimet työpaikat!