13.6.2020Blogi

People of Solita Health: Pinja Krook

Solita Health -tiimissä ihmisymmärrys ja älykkäät teknologiat palvelevat parempaa elämää. Tiimimme jäsenten taustat ovat monenkirjavat, ja jokaisella on oma tarinansa siitä, miten he päätyivät terveysprojektien pariin.

Tutustu heidän tarinoihinsa: Tässä on Pinja.

Kiinnostuksenkohteet yhdistyvät unelmatyössä

Olen terveyteen ja hyvinvointiin erikoistunut palvelumuotoilija. Vaikka olen nyt unelmatyössäni, minun oli alun perin vaikea keksiä, mitä haluan tehdä isona. Ensin opiskelin tietojenkäsittelytiedettä ja sosiaalityötä, sitten toimintaterapiaa ja muotoilua. Olin muutaman vuoden töissä Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä, kunnes pääsin yhdistämään kiinnostuksen kohteeni palvelumuotoilijan työssä. Olen työskennellyt Solitalla syksystä 2018.

Haluan suunnitella palveluita, joilla on positiivinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Pyrin aina huomioimaan sekä terveyspalveluiden asiakkaiden että ammattilaisten arjen ja luomaan palveluita, jotka helpottavat molempien elämää. Projektin koolla ei ole merkitystä vaan minulle merkitys syntyy vaikuttavuudesta. Haluan oppia jatkuvasti jotain uutta, ja terveyssektorilla oppimiskokemukset eivät lopu kesken. Tiedän nykyään esimerkiksi geeneistä varsin paljon.

Elämän ja työn tasapainottelua

Olen päässyt mukaan todella kiinnostaviin projekteihin kuten Omaoloon. Olen tehnyt projekteja joka puolella terveyssektoria lääketeollisuudesta sairaanhoitopiireihin ja virastoihin.

Tällä hetkellä olen perhevapaalla, mutta palaan töihin elokuussa, enkä malta odottaa! Vaikken olekaan juuri nyt mukana projekteissa, olen osallistunut viikoittaiseen musavisaamme ja vakoillut Slackissa lempiprojektieni viimeisimpiä käänteitä. Minulla on myös perhevapaamentori, joka pitää minut ajan tasalla siitä, mitä Solitalla tapahtuu.

Osaavien ihmisten kanssa voi aidosti muuttaa asioita ja parantaa ihmisten elämää

Terveyssektori on täynnä huippuammattilaisia, ja olen onnekseni tavannut uskomattomia ihmisiä matkan varrella. Monista asiakkaistani ja tiimitovereistani on tullut minulle ystäviä. Lahjakkaiden ihmisten kanssa työskentely on aina innostavaa ja heidän kanssaan olen aidosti voinut muuttaa asioita ja parantaa ihmisten elämää.

Toimintaterapeuttina työskentely ja päivittäinen potilastyö oli hienoa, mutta turhauduin siihen, etten pystynyt auttamaan kuin yhtä ihmistä kerrallaan. Saan edelleen viettää aikaa ihmisten kanssa ja kuulla heidän tarinoitaan, mutta nyt voin auttaa heitä suuremmassa mittakaavassa.

Mikä kokemus Solitalla on tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen?

Olin viime vuonna mukana järjestämässä sisäistä Solita Health Dayta, jossa kymmenet solitalaiset oppivat yhdessä kiinnostavista terveysprojekteistamme ja uudesta terveysdataan liittyvästä lainsäädännöstä. Ratkoimme myös yhdessä yhteiskunnan terveys- ja hyvinvointihaasteita.

Oli mieletöntä nähdä, millaisia konsepteja tiimit pystyivät kehittämään vain parin tunnin aikana. Se oli konkreettinen osoitus siitä, millaisiin asioihin voimme vaikuttaa, kun saman pöydän ääressä istuu ihmisiä eri osaamisalueilta: palvelumuotoilusta, datasta, pilvipalveluista ja kehittämisestä.

Miten päädyit terveysprojektien pariin? Mikä inspiroi sinua?

En usko, että olisin päätynyt terveyden ja hyvinvoinnin projektien pariin, jos perheenjäseneni ei olisi sairastunut vakavasti. Tunsin vihdoin löytäneeni oman juttuni, kun seurasin hänen matkaansa terveydenhuollossa. Systeemi tuntui jäykältä ja halusin tehdä asialle jotain. Vanha työni IT-ammattilaisena alkoi tuntua merkityksettömältä, ja halusin terveydenhoidon ammattilaiseksi.

Mitä olet oppinut sinä aikana, kun olet työskennellyt Solitan terveysprojektien parissa?

Suunnittelin terveyspalveluita jo ennen Solitalle tuloani, mutta täällä olen saavuttanut ammattilaisena uuden tason. Meillä on niin paljon kiinnostavia terveysprojekteja, että katamme koko sektorin. Siksi pystymme myös auttamaan asiakkaitamme verkostoitumaan keskenään ja oppimaan toisiltaan. Vaikuttavimmat asiat tehdään kuitenkin aina yhdessä.