25.6.2020Blogi

Peliohjelmoijasta integraatioasiantuntijaksi – Akun tarina

Aku Korhonen Solita

Aku Karhusen matka integraatioasiantuntijaksi ei ole ollut välttämättä suoraviivaisin, mutta epätyypillinen se ei välttämättä ole. Solitan API- ja integraatioyhteisö on monimuotoinen joukko ammattilaisia erilaisilla taustoilla. Tässä niistä yksi.

Kerrotko Aku omasta taustastasi?

Minulla on synkkä menneisyys haalarihommissa automaatioasentajana. Valmistuttuani ammattikoulusta työskentelin useita vuosia teollisuusautomaation ja satamanostureiden parissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Automaatioasentajan töihin leipiinnyttyäni lähdin opiskelemaan ohjelmistokehitystä tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan Haaga-Heliaan. Valtaosa opinnoista suoritettiin työskentelemällä pelikehityksen parissa yrityksessä, jonka perustin kavereiden kanssa. Kehitimme peliä 2,5 vuotta viiden hengen tiimissä. Pelimme kehityksessä painottui vahvasti luova vapaus ja tekemällä oppiminen. Kehitimme esimerkiksi oman pelimoottorin pelejämme varten.

Kun peli oli julkaistu maailmalle, punnitsin ammattikorkean paperit kädessä eri vaihtoehtoja työllistymisen kannalta. Päivätyön sijaan halusin säilyttää pelien kehittämisen rakkaana harrastuksena, joten jotain muuta piti keksiä. Etsiessäni mielenkiintoisia työtarjouksia ja vaihtoehtoja vastaan tuli mainos Solitan järjestämästä Boomi-koulutuksesta, johon lopulta hakeuduin. Pilvipohjainen Dell Boomi on yksi Solitalla käytössä olevista integraatioiden toteutusteknologioista.

Mikä sai sinut innostumaan integraatioista?

Suurin motivaatio hakea Boomi-kurssille oli havahtuminen siihen, etten tiennyt oikeastaan mitään integraatioista tai integraatioasiantuntijan työstä. Myös kurssin maksuttomuus, sopiva rytmitys ja mahdollisuus suorittaa kurssin lopuksi sertifikaatti puolsivat kurssille hakemista. Ajattelin, että parhaimmassa tapauksessa integraatiot tarjoaisivat mielenkiintoisen päivätyön, huonoimmassa tapauksessa olisin saanut ensikosketuksen integraatioihin, jonka lisäksi käteen jäisi Boomin sertifikaatti. Kurssin suorittaminen olisi siis joka tapauksessa pelkkää voittoa.

Best case scenario toteutui ja kurssin jälkeen minut rekrytoitiin Solitan integraatiotiimiin. Minua veti integraatioiden pariin erityisesti se, että työ vaatii lukemattomien kovien ja pehmeiden taitojen hallintaa ja jatkuvaa itsensä kehittämistä. Työskentely ja työn haasteet ovat monipuolisia. Integraatioiden tuoma arvo näkyy loppukäyttäjälle turhien työvaiheiden poistumisena ja prosessien nopeutumisena, mikä luo työlle merkitystä.

Millaiselle osaajalle integraatioasiantuntijan työ sopii?

Voisin suositella integraatioasiantuntijan työtä ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään monipuolisesti eri teknologioiden, järjestelmien sekä ihmisten parissa vaihtuvissa projekteissa. Sinun täytyy olla jatkuvasti valmis kehittämään itseäsi ja oppimaan uutta, niin kovissa kuin pehmeissä taidoissa.

Devaustaustasta on ehdottomasti etua tässä työssä ja ohjelmoinnissa on lukuisia asioita, joilla on keskeinen rooli myös integraatioissa. Esimerkiksi tietojenkäsittelyoppi, algoritmit, arkkitehtuuri ja parhaat menetelmät noudattavat samoja lainalaisuuksia. Myöskään aikaisempi kokemus eri käyttöjärjestelmistä, ohjelmoinnin kehitystyökaluista, ohjelmointikielistä ja niiden paradigmoista ei mene hukkaan. Pilvipalvelut myös yleistyvät kovaa vauhtia ja varsinkin integraatioiden parissa pilvi tulee viimeistään tutuksi.

Olennaisin ero devauksen ja integraatiotyöskentelyn välillä on se, että integraatioiden parissa täytyy ymmärtää myös asiakkaan taustajärjestelmiä ja liiketoimintaprosesseja. Kokonaisuuden hallinta korostuu erityisesti, kun pääasiassa työskennellään useiden toisistaan riippuvien osapuolten ja kokonaisuuksien kanssa. Asiakaskommunikaatiolla ja asiakasrajapinnassa työskentelyllä on merkittävä rooli integraatioasiantuntijan arjessa.

Miksi devaajan kannattaisi harkita uraa integraatioiden parissa?

Eli what’s in it for me?

  • Devaustausta antaa hyvän pohjan työskennellä integraatioiden parissa.
  • Integraatiotyöskentely on monipuolista.
  • Integraatioiden kysyntä markkinoilla on jatkuvassa kasvussa. Työt eivät tekemällä lopu.
  • Integraatioiden parissa kukkii devausta kuivempi ja huonompi huumori.
  • Kannattaa liittyä pimeälle puolelle, meillä on keksejä.

Solitalla olen tähän mennessä työskennellyt pääasiassa multisite-projektissa suurelle pohjoismaalaiselle asiakkaalle. Projektitiimiin kuuluu ihmisiä useista eri maista. Asiakasyrityksen tarve erilaisille integraatioille on yllättänyt moninaisuudellaan. Suurin osa integraatioista, joiden parissa olen työskennellyt, ovat liittyneet lukuisten liiketoimintakriittisten perustietojen, kuten tuntikirjausdatan, ostolaskujen ja -tilausten sekä HR-tietojen hallintaan. Tämän lisäksi olen esimerkiksi työskennellyt toimintatapojen määrittelyn ja kehittämisen parissa.

Perehdytysjaksolla, ensimmäistä projektia odotellessani suoritin kaikki Dell Boomi -integraatioalustaan liittyvät sertifikaatit. Projektissa aloittamisen jälkeen olen oppinut jatkuvasti työskennellessäni ja projektityön ohella osaamisen kehittämiseen on mahdollista käyttää osa työajasta. Tällä hetkellä opiskelen projektityön ohessa MuleSoft-integraatiotyökalua.

Solitalla olen positiivisesti yllättänyt solitalaisten arvojen toteutuminen käytännössä. Usein arvot ovat vain mainospuheita ja oman kilven kiillottamista, mutta Solita on arvojensa mukainen työpaikka. Myös työskentelyn autonomisuus, moninaisuus ja monipuolisuus on ollut kiva huomata.

Mikäli kiinnostuksesi integraatioasiantuntijan tehtävää kohtaan heräsi, haluamme kuulla lisää sinusta. Katso avoimet työpaikat.