24.5.2021Blogi

Ohjelmistokehittäjästä Data Developeriksi: haastattelussa Joni Luomala

Data-arkkitehtimme Joni Luomala on itsekin ohjelmistokehitystaustainen data-ammattilainen ja yksi data-osaamisalueemme People Leadeista. Rekrytoimme nyt yhdessä Jonin kanssa datan parissa työskentelystä kiinnostuneita ohjelmistokehityksen osaajia – tutustu Jonin kokemuksiin ja avoimiin työpaikkoihin!

Työ jossa koodaus ja data kohtaavat

Olen ollut Solitalla hommissa kolmisen vuotta ja olen innostunut vuosien varrella yhä enemmän dataan liittyvistä projekteista. Työskentelen tällä hetkellä data-arkkitehtinä ja People Leadinä ja teen Azure data-alustojen suunnittelua ja toteutusta. Hyppäsin nykyiseen tiimiini, kun siinä tarvittiin syvällisempää Azure-osaamista ja olen viihtynyt todella hyvin.

Tein aikaisemmin devaushommia kuten fullstack-koodausta, erilaisia verkkopalvelutoteutuksia ja IoT-projekteja. IoT-projektien yhteydessä datan hyödyntäminen alkoi kiinnostaa enemmän. Huomasin, että suuresta määrästä dataa voi löytää vaikka mitä ja sen hyödyntäminen järkevästi mahdollistaa uusia asioita. Siihen aikaan myös tekoälystä ja koneoppimisesta puhuttiin paljon, tämä kombo sai minut perehtymään datan mahdollisuuksiin enemmän.

En ole tietovarastotekijä, vaan tavallaan edelleen koodari, mutta teen dataan liittyviä projekteja yhteistyössä tietovarasto-osaajien kanssa. Parasta tässä työssä onkin juuri se, että voi tehdä projekteja laaja-alaisen osaajaporukan kanssa ja pohtia yhdessä, miten asiakkaamme voivat saada datasta parhaat hyödyt irti.

Koodaushommista loppukäyttäjän miettiminen oli tärkeää – sitä asennetta olen koittanut pitää mukana myös nykyisissä tehtävissä. Dataprojektit ovat kompleksisempia ja usein loppukäyttäjä on kauempana, mutta koen, että koodaustaustasta on ollut paljon hyötyä. Pilvipalveluosaaminen on auttanut paljon, samoin isojen kokonaisuuksien hahmottamisesta on ollut iloa. Tietovarastopuolesta olen taas päässyt oppimaan huimasti lisää.

Olen kokenut, että Solitalla on datasta kiinnostuneelle devaajalle paljon mielenkiintoisia projekteja. Täällä on tietovarastotekemistä ja IoT-projekteja, striimaavaan dataan liittyvä tekeminen kasvaa koko ajan, myös koneoppiminen ja tekoäly ovat vahvasti projekteissa mukana. Täällä ihmisten kiinnostuksen kohteita kuunnellaan herkällä korvalla ja opittavaa ja haasteita riittää kaikille.

Haluan auttaa ihmisiä kasvamaan

Solitalla olen tykännyt erityisesti siitä, että täällä on huikeita työkavereita ja vahva auttamisen kulttuuri. Aina löytyy sparrauskaveri eikä yksikkörajoja tarvitse miettiä, apua saa niin devaajilta, pilviosaajilta kuin integraatioeksperteiltäkin. Projektitiimit koostuvat eri osaamisalueiden asiantuntijoista, mikä tekee monialaisesta yhteistyöstä päivittäistä.

Olen myös itse pyrkinyt olemaan sparraava People Lead, haluan auttaa ihmisiä kasvamaan ja hyödyntämään potentiaaliaan mahdollisimman hyvin. Minulle on tärkeää tuntea tiimiläiseni ja tietää heidän toiveensa ja vahvuutensa. Tässä roolissa parasta on, kun voi auttaa ja poistaa esteitä arjen tekemisestä.

Yleisesti koen, että Solitalla pärjää hyvin, jos haluaa ja pystyy oppimaan uutta ja uskaltaa olla asioista jotakin mieltä lukkiutumatta näkemyksiinsä. Maailma muuttuu ja teknologiat menevät eteenpäin hurjaa vauhtia, meidän pitää pysyä avoimina ja etsiä uusia ja parempia tapoja tehdä asioita. Myös yhteistyökyky ja halu auttaa muita ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Itse olin Solitalle tullessani yllättynyt siitä, että täällä on pystytty pitämään yllä sellainen autotallifirman henki, josta korporaatiomeininki loistaa poissaolollaan ja ihmisillä on aito mahdollisuus vaikuttaa. Toki täällä on monia yhteisöjä, mutta avoimuudella ja turhan byrokratian karsimisella on pystytty säilyttämään pienen firman fiilis. Fiilikseen vaikuttaa myös solitalaisten mentaliteetti; intohimo, yhteisöllisyys ja halu kehittyä tuovat oman mausteensa yrityksen kulttuuriin.

Vaikuttaako Jonin kehittymispolku kiinnostavalta?

Rekrytoimme nyt yhdessä Jonin kanssa datan parissa työskentelystä kiinnostuneita ohjelmistokehityksen osaajia. Kurkkaa avoimet työpaikat!