21.3.2017Blogi

Ohjelmistokehittäjän arkea Solitalla

Olen ollut Solitalla ohjelmistosuunnittelijana nyt kolme vuotta. Siinä ajassa olen ehtinyt olla mukana kuudessa eri projektissa, jotka ovat kaikki olleet toisistaan mukavan erilaisia. Tässä kirjoituksessa kerron, miten koen Solitan työantajana ohjelmistokehittäjän näkökulmasta.

Inhimillistä resursointia – ei pelkkää biomassaa

Miten projekti löytää Solitalla tekijänsä? Ennen toimeksiantoa, tekijä ja projektista vastaava henkilö käyvät keskustelun siitä, sopivatko kehittäjä ja projekti yhteen, eli molemminpuolisesta projektin sopivuudesta. Jos projekti on molempien mielestä sopiva, annetaan kehittäjälle silti vielä aikaa miettiä, haluaako hän todella ottaa projektin vastaan vaikka muut sopivuuskriteerit olisivatkin täyttyneet.

Projekteista vapautuville henkilöille järjestetään potentiaalisten seuraavien projektien esittelyjä, jotta tekijät saavat käsityksen siitä, mistä vireillä olevissa projekteissa on kysymys.

Tavoitteena on löytää oikea henkilö oikeaan tehtävään ja varmistua siitä, että henkilö viihtyy tehtävässään.

Minulle projektivalinnat ovat osuneet todella hyvin kohdalleen, ja olen saanut kaikissa projekteissa juuri sellaisen roolin, jonka olen silloin halunnut. Voin itse vaikuttaa siihen, mihin suuntaan haluan ammatillisesti kehittyä, sillä pääsen valitsemaan millainen projekti ja rooli on minulle juuri nyt se mielenkiintoisin ja antoisin.

Kuulostaako tämä liian hyvää ollakseen totta? Olen vakuuttunut siitä, että sekä työnantaja että työntekijä hyötyvät tästä järjestelystä.

Työkaluista ja ergonomiasta ei tingitä

Olet varmasti samaa mieltä, että tehokas työskentely vaatii oikeanlaiset työkalut. Työntekijät saavat valita itselleen sopivan koneen ja siihen liittyvät lisälaitteet. Kone ja puhelin ovat käytössä 2 vuotta, jonka jälkeen ne päivitetään uusiin. Jos tarvitsen uuden työkalun, ei lisenssin tilaaminen vaadi kuin oma-aloitteisen tilauksen sisään ja yleensä lisenssi saapuu nopeasti.

Solitalla siis luotetaan työntekijöihin ja tiedetään, että aikaa ei kannata tuhlata turhaan paperityöhön tai kankeisiin ja hitaisiin hyväksymisprosesseihin.

Toimiston jokaisella työpisteellä on sähköinen työpöytä, joten voin helposti työskennellä osan päivästä seisten, jos haluan. Isot näytöt helpottavat työskentelyä ja auttavat pitämään ryhdin kunnossa. Erityisen paljon arvostan myös sitä, että toimistolla käy tasaisin väliajoin ergonomia-asiantuntija, joka auttaa säätämään työpisteeni omien mittojeni mukaiseksi ja antaa ohjeita siihen, miten tuolin säädöt kannattaa tehdä. Oman ergonimian varmistamisen taito on tärkeää, mikäli istun osan ajastani jossain muualla.

Itseohjautuvaa osaamisen kehittämistä

Osaamisen kehittäminen on Solitalla pitkälti omissa käsissä. Sitä tuetaan monin eri tavoin:

  • Osaamisyhteisöjen toiminnalla: ne ovat kaikille avoimia yhteisöjä, jonka jäseniä yhdistää mielenkiinto jotain tiettyä osaamisaluetta kohtaan.
  • Itseopiskeluun kannustamisella: työaikaa voi käyttää omatoimisesti jonkin aiheen opiskeluun (edellyttäen luonnollisesti, että aihe on jollain tavalla linkitettävissä myös töihin).
  • Jatkuvilla tietoiskuilla: tietoisku on lyhyt, kaikille avoin tiedonjaon tilaisuus, joka ei liity välttämättä mihinkään osaamisyhteisöön.
  • Dev-tiimin kerran kuussa pidettävällä meetupilla: jossa tekijät kertovat projekteistaan (ja saavat vertaistukea).
  • Dev_*-seminaarilla: kaikki devaajat kokoontuvat kerran vuodessa seminaaripäivään kuuntelemaan kollegoiden timanttisia esityksiä mielenkiintoisista aiheista. Jatkokeskustelut käydään yleensä rennosti paljussa.

Rentous näkyy ja tuntuu myös esihenkilön kanssa

Kutsu kehityskeskusteluun tulee esihenkilöltä kolme kertaa vuodessa.

Ne ovat hyviä tilaisuuksia kertoa mm. viihdytkö nykyisessä projektissa, miten haluaisit kehittyä ja mitä haluaisit tehdä jatkossa. Itse kannatan erityisesti kävelymuotoisia kehityskeskusteluita, joita meillä harrastetaankin. Miltä sinusta kuulostaisi sellainen kehityskeskustelu, jossa kesäisellä säällä voidaan kävellä vaikkapa Töölönlahden ympäri, jutella esihenkilön kanssa fiiliksistä ja ehkä pysähtyä matkalla jopa jätskille?

Kiinnostuitko Solitasta? Lue lisää ajankohtaisista blogeistamme sekä verkkosivuiltamme. Kurkkaa lisäksi avoimet työpaikkamme, sillä etsimme jatkuvasti uusia rakastettavia työkavereita joukkoomme. Oletkohan sinä seuraava solitalainen?

Jesper työskentelee Helsingissä ohjelmistosuunnittelijana ja full-stack Java-kehittäjänä. Hän on toiminut eri rooleissa useissa ketterissä projekteissa. Vapaa-ajalla Jesper pyöräilee, juoksee ja pelaa jalkapalloa. Kaksi kolmesta lapsesta pelaa myös jalkapalloa, joten iso osa vapaa-ajasta kuluu myös kentän laidalla valmentajan roolissa.