Olen aina ollut erittäin kiinnostunut jatkuvasta oppimisesta ja osaamisen kehittämisestä. Oman 3,5-vuotisen Solita-uran aikana olen saanut nähdä läheltä työkavereiden ottavan valtavia kehitysaskelia samalla kun teknologiat ympärillä kehittyvät. Työkaverit ovat myös vaihtaneet työtehtäviä – nopeimmillaan 28 päivän päästä aloituksesta meillä.
Konsulttiyrityksissä asiakastyö ottaa suurimman osan ajasta ja asettaa jonkin verran reunaehtoja osaamisen kehittämisen käytännöille. Osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia myös kysytään usein työhaastatteluissa. Tiesin asian olevan meillä hyvällä mallilla, joten lähdin selvittämään miten omaa osaamistaan voi konkreettisesti meillä kehittää.
Tätä juttua varten jututin Solitalla osaamisen kehittämisen käytäntöjä kehittäviä osaajia siitä, millä keinoin erityisesti ohjelmistokehittäjät voivat kehittää osaamistaan. Moni käytännöistä koskettaa myös koko henkilöstöämme – onhan monipuolinen osaaminen vahvuutemme. Jos muuten työskentely Solitalla innostaa, meillä on parhaillaan useiden ohjelmistokehittäjien haku auki.
Osaamisen kehittämisen kulttuuri – 5 konkreettista tapaa
Solitalla on vahva osaamisen kehittämisen ja tiedonjakamisen kulttuuri. Solitalaisia yhdistää intohimo kehittää itseään ja osaamistaan, olemme uteliaita ja haluamme oppia asioita toisiltamme ja yhdessä. Toisaalta näemme myös yrityksenä osaamisen kehitykseen panostuksen arvon kilpailukyvyn säilyttämisen ja tulevaisuuden uusien mahdollisuuksien kannalta.
1. Tietoiskut
Solitalaisten arkeen ovat vakiintuneet kaikille avoimet tietoiskut, jotka ovat 15-45 minuutin mittaisia esityksiä erilaisista aiheista. Kuka tahansa voi järjestää tietoiskun. Tietoiskuun kutsutaan kaikki solitalaiset ja siihen voi osallistua kuka tahansa aiheen tärkeäksi kokeva joko paikan päällä tai videoyhteyden kautta. Tietoiskuja järjestetään meillä erittäin aktiivisesti, tilastollisesti noin yksi per työpäivä.
Viimeisimpiä tietoiskujen aiheita ovat olleet mm.
- Hacker Games
- Chaos Engineering
- Sukellustietoisku
- Reason-React & ReasonML: Unreasonable intro
- Prestudy concept – cases: Finnair & Sandvik
- Miten käytän Clojuren spec-määrittelyjä
- U2F-autentikoinnin käyttö webpalvelussa
- Työssäjaksamisen tietoisku
- GIS Arkkitehtuurit ja Teknologiat
- Multi-factor authentication and Yubikey
- Mobile multi-platform development tools: React Native and Xamarin
2. Osaamisyhteisöt
Noin kaksi vuotta sitten perustimme sisäiset osaamisyhteisöt. Osaamisyhteisöt syntyvät solitalaisten aloitteesta ja ne voivat olla luonteeltaan pitkäikäisia tai väliaikaisempia kysynnän mukaan. Osaamisyhteisöllä on vetäjä tai vetäjiä, joiden rooli on ennen kaikkea kommunikoida yhteisön elinvoimasta liiketoimintayksiköiden johdon kanssa, koordinoida toimintaa ja herätellä keskustelua yhteisön sisällä.
Osaamisyhteisöjen tehtävänä on
- toimia tukikanavana alueensa kysymyksille, eli tarjoaa apua ja keskustelufoorumin kaikille solitalaisille omasta aihepiiristään
- kehittää ja syventää solitalaisten osaamista
- tehdä osaamistamme näkyväksi talon sisällä ja luoda keskustelua eri osaamisalueiden välille
- Yhteisöllä on myös ”helpdesk”-rooli arjen ongelmissa. Yhteisön Slack-huoneeseen on mahdollista esittää kysymyksiä koskien omaa projektia tai käsillä olevia ongelmia ja kaikilla yhteisöön kuuluvilla on mahdollisuus auttaa.
Aktiiviset osaamisyhteisöt ovat tällä hetkellä:
- OY Accessibility
- OY Business Design
- OY Business Intelligence
- OY Cloud
- OY Cyber Security
- OY Data
- Oy Data + Design
- OY Data Science & AI
- OY Front-end
- OY Functional Programming
- OY Hyvinvointi ja terveys
- OY Insight
- OY IoT
- OY Kick Ass Design
- OY Lean & Agile
- OY Liiketoiminta ja muutos
- OY Mobilistit
- OY Project Management
- OY Rakennettu ympäristö
- OY Saavutettavuus
- OY Superior MS .NET
- OY ThinkTech
- OY UX Design
Esimerkkejä osaamisyhteisöjen järjestämistä koulutuksista mm. Ansible hands-on harjoittelu (vasta-alkajille), FP monthly – automata and formal languages ja Google Cloud – App Engine – Hands-on.
3. Seminaarit, bloggaaminen ja asiantuntijapuheenvuorot
Esiintyminen ja kirjoittaminen on melko luonteva osa osaamisen kehittämistä Solitalla. Kannustamme ihmisiämme jakamaan asiantuntemustaan ei pelkästään meille solitalaisille vaan myös koko maailmalle. Hyviä tapoja jäsentää ja jakaa osaamistaan sekä kokemuksiaan on kirjoittaa blogiin, osallistua seminaareihin puhujana tai järjestää yhteisöllisiä meetup-tapaamisia. Esiintymiseen ja blogikirjoittamiseen on tarjolla koulutusta ja sparraustukea.
Solitalaiset osallistuvat säännöllisesti myös alan seminaareihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lähiaikojen seminaareja ovat olleet ja osa vielä tulossa mm. AWS re:Invent Las Vegasissa, ClojuTre Helsingissä, GeekOut Tallinnassa, React & React Native 2018 Helsingissä ja Disobey.
4. Koulutusohjelmat
Maailma muuttuu nopeasti ja haluamme varmistaa solitalaisten osaamisen kehittymisen suhteessa muuttuvan maailman tarpeisiin. Tiettyihin alueisiin kuten Machine Learning Engineering tai Mobile Developmentiin keskittyvissä hieman systemaattisimmissa koulutusohjelmissa opiskellaan työajalla järjestyillä luennoilla ja tietoiskuilla sekä harjoitustehtävien avulla. Koulutusohjelman aikana työskennellään vakituisessa työsuhteessa. Koulutusohjelmat ovat osa osaamisyhteisöjen toimintaa.
Uusista käynnistyvistä koulutusohjelmista tiedotetaan Solitan verkkosivuilla sekä Duuniposti-uutiskirjeessä. Tilaa Duuniposti täältä!
5. Osaamisen kehittyminen arjessa
Vaikka osaamisen kehittämisen tapoihin panostetaan meillä merkittävän paljon, kehittyy osaaminen useimmiten eniten arjessa asiakkaan haasteita tiimin kanssa ratkoessa. Tutustu töihimme
- Data tuntee kysynnän sykkeen, case Amer Sports
- Käyttäjien kiittämä, huippukonversiolla mitattu, case Sokos Hotels
- Tunnetuin ja käytetyin uudistui, case Vero.fi
- Tekoälyä hyödyntävä unelmien data-alusta, case DNA
Etsimme jatkuvasti uusia solitalaisia ohjelmistokehitystiimeihimme. Katso avoimet työpaikat osoitteesta solita.fi/rekry tai ota suoraan yhteyttä [email protected].