6.3.2015Blogi

Näin kovan luokan teknologiaosaaminen yhdistetään asiakastyöhön

Liityin Solitan heimoon kesällä 2012 ja nyt konsultoin Teknologiat ja arkkitehtuurit -tiimissä asiakkaittemme moninaisissa online-hankkeissa. Tekemieni valintojen seurauksena olen saanut olla synnyttämässä eräitä Suomen hienoimpia verkkopalveluita.

Verkkokaupat, sekä myynnin ja markkinoinnin monikanavaistumisen myötä tuotetiedon hallinta, ovat viime aikoina olleet erityisessä nosteessa ja siten myös korostetusti omalla työpöydälläni. Digitaaliset palvelut ja uudet liiketoimintamallit tarvitsevat tuekseen vahvan teknologisen kivijalan ja juuri tätä olen yhdessä työtovereitteni ja yhteistyökumppaneidemme kanssa rakentamassa.

Maailma digitalisoituu, ja Solitalla tulet taatusti surffaamaan tässä kehityksessä aallon harjalla

“Konsultti on kala (hauki?), jolla on hampaat”, sanotaan. Sukkuloimme sujuvasti asiakasrajapinnassa, uskallamme rohkeasti kyseenalaistaa, ehdottaa, esittää näkemyksiä sekä ratkaisuja luottaen omaan ammattitaitoomme. Erityisesti omassa lähipiirissäni korostuu vahva teknologiaosaaminen. Me aidosti tiedämme, miten jokin asia tehdään emmekä vain puhu siitä.

Monella tiimiläisistäni on takana useampien vuosien kokemus sovelluskehittäjänä ja/tai -arkkitehtina sekä pitkä harrastetausta. Syystä tai toisesta intohimot ovat ajaneet tarjoamaan ns. korkeamman jalostusasteen palveluita ja toimimaan siten lähempänä asiakasta. Sanon tämän lainkaan väheksymättä sitä jäätävää softapuolen erityisosaamista sekä muita asiantuntijoitamme, joita organisaatiostamme löytyy. Moni meistä, itseni mukaan lukien, myös ylläpitää ohjelmointiosaamistaan vapaa-ajalla erinäisten harrasteprojektien muodossa.

Jos sydämesi sykkii digitaalisten teknologioiden suomille mahdollisuuksille töissä ja siviilissä, ja ymmärrät miten asiat toimivat, konsultoinnissa on tiimi sinulle

Mistä minun kaltaiseni konsultin arki muodostuu? Työpajoista, usein asiakkaan tiloissa, yhdessä uusia palveluita suunnitellen. Videoneuvotteluista, pystypalavereista, junassa matkustamisesta, etätyöpäivistä, tarjoustyöstä, haasteiden ratkomisesta, oli se sitten kahvilassa lattekupposen äärellä, hotellihuoneessa tai konttorilla.

Henkilökohtaisesti painotan myös tiivistä yhteistyötä lähellä kehitystiimejä ja teen sitä lähes päivittäin: kuvaan asiakastarpeita, annan ratkaisuehdotuksia, prototypoin, esittelen, tutkin, tuen ja poistan esteitä. Näin toimimalla välttää etääntymästä liiaksi reaalielämän mukanaan tuomista haasteista. Ja joskus todellinen ymmärrys syntyy vain iskemällä itse kädet saveen.

Palkitsevimmat hetket löytynevät äärimmäisen ammattitaitoisten kehittäjiemme kanssa käydyistä sparraussessioista, joissa jokainen osapuoli testauttaa ja puolustaa omia näkemyksiään ja kiihkeän väännön lopputuloksena on se asiakkaan tai palvelun loppukäyttäjien kannalta paras mahdollinen. Tämä tapahtuu kun välittää siitä mitä tekee.

Harvassa organisaatiossa on mahdollisuus tehdä työtä näin kattavalla paletilla, lukuisten eri osa-alueiden asiantuntijoiden ympäröimänä. Meillä se onnistuu.

Solitan ilmapiirissä viehättää aivan erityinen vapauden tunne. Se kumpuaa tavoista miten teknologiariippumattomasti ja laaja-alaisesti kykenemme vastaamaan sekä suomalaisen yrityskentän että julkishallinnon tarpeisiin. Muutamista vahvoista kumppanuuksista huolimatta kädet eivät tunnu sidotuilta, vaan oikea ratkaisu juuri kyseiselle asiakkaalle voittaa. Ja kun maailma muuttuu, ja on menossa tiettyyn suuntaan, niin me konsultit olemme sillä samalla polulla – matkaoppaina.

Jos tarinani sai sinut innostumaan ja haluaisit digitalisoitumisen kärkiporukkaan mukaan, katso avoimet työpaikkamme täältä.