3.3.2016Blogi

Näin minusta tuli integraatioasiantuntija

Kertoessani ihmisille ammattinimikkeeni integraatioasiantuntija kohtaan yleensä kaksi kysymystä: Mitä integraatioasiantuntija tekee, ja miten integraatioasiantuntijaksi pääsee? Kirjoituksessani vastaan kumpaankin ylläolevaan kysymykseen sekä kerron oman tarinani.

Valmistuin tietotekniikan insinööriksi Oulun seudun ammattikorkeakoulusta joulukuussa 2011. Kaikista ennakko-oletuksista huolimatta, minusta ei tullut mobiiliohjelmoijaa aikanaan Oulun it-alaa hallinneeseen yritykseen tai sen alihankkijoille, vaan aloitin työurani java-ohjelmoijana pienemmässä tuotteen elinkaarenhallintaratkaisua (PLM) myyvässä yrityksessä. Pian vastuulleni tuli järjestelmämme integraatiot asiakkaidemme muihin järjestelmiin. Integraatiot toteutettiin pääsääntöisesti tiedostopohjaisina tai point-to-point SOAP-integraatioina.

Digitalisoituva maailma tuottaa järjestelmiä helpottamaan ihmisten arkea. Jotta järjestelmistä saadaan kaikki irti, pitää niiden keskustella toisten järjestelmien kanssa.

Neljän vuoden aikana tietämykseni integraatioista kasvoi, ja samalla silmäni avautuivat sille kuinka suuri osa integraatiot ovatkaan tulevaisuuden ohjelmistokehitystä. Digitalisoituva maailma tuottaa järjestelmiä helpottamaan ihmisten arkea. Jotta järjestelmistä saadaan kaikki irti, pitää niiden keskustella toisten järjestelmien kanssa. Digitalisoituvassa maailmassa aika ja raha ovat kortilla. Integraatiota pidettiin ennen vaikeina ja sitä myötä kalliina ja hitaina toteuttaa ja ylläpitää. Ratkaisuna edeltäviin ongelmiin mielestäni on avoin lähdekoodi sekä integraatioväyläratkaisut. Avoimen lähdekoodin ratkaisuilla pystyy helpommin välttämään toimittajariippuvuuden sekä säästämään huomattavasti lisenssikuluissa. Väyläratkaisut puolestaan mahdollistavat tehtyjen ratkaisujen uudelleenkäytön ja integraatioiden keskitetyn monitoroinnin.

Point-to-pointista integraatioväyläajatteluun

Aloitin Solitalla vähän vajaa vuosi sitten. Solitalla on Suomen paras osaaminen avoimen lähdekoodin integraatioalustasta Mulesta, mistä tuli myös minun työkaluni. Minulla ei ollut kokemusta Mulesta eikä väyläratkaisujen toteutuksesta, mutta minulla oli kova halu oppia ja auttavat kollegat, joten se ei ollut ongelma. Harjoitustyön avulla pääsin nopeasti sinuiksi Mulen kanssa, ja 2 viikkoa töiden aloittamisen jälkeen tein jo täyttä päätä asiakasprojektia. Mulen haltuunotosta voit lukea lisää kollegani Mikon blogista. Solitalle siirtyessäni siirryin myös point-to-point ajattelusta integraatioväyläajatteluun. Ennen useita kuukausia kestänyt, kymmeniä iteraatiokierroksia sekä viikkoja kestänyt testaaminen ja päivittämistyö hoituu nykyään päivissä laskettuna, ellei jopa tunneissa. Toteuttamiseen käytetyn ajan väheneminen suhteutuu hyvin myös tarvittavien koodirivien määrään.

Ennen useita kuukausia kestänyt, kymmeniä iteraatiokierroksia sekä viikkoja kestänyt testaaminen ja päivittämistyö hoituu nykyään päivissä, ellei jopa tunneissa.

Koska integraatioiden teko ei ole pelkästään koodaamista, niin opittavaa oli myös uudessa asiakkuudessa. Integraatioasiantuntijan tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu asiakkaan eri järjestelmien sekä prosessien tunteminen. Nykyään käytän työajastani noin 70 % koodaamiseen, loput 30 % menee asiakaspalavereihin, ylläpitoon, suunnitteluun sekä omien taitojeni kehittämiseen.

Integraatio-osaamista voi ja pitää kehittää

Osoittaakseni osaamiseni suoritin joulukuussa MuleSoft Certified Developer – Integration and API Associate – sertifikaatin. Valmistauduin sertifikaattikokeeseen suorittamalla MuleSoft.U Developer Essentials Certification – kurssin. Vaikka suuri osa asiasta oli minulle jo töiden kautta tuttua, koin että kurssista oli todella hyötyä ja ehdottomasti suosittelen sitä asiasta kiinnostuneille. Kurssi kestää 8 viikkoa ja vaatii viikossa noin 2-4 tunnin panostuksen, joten se sopii hyvin myös suoritettavaksi töiden tai opiskeluiden ohessa.

Syksyllä MuleSoft tarjosi kurssin suorittaneille viime syksynä maksuttoman sertifikaattikokeen (nyt 100 dollaria), mikä on mielestäni ehdottomasti arvokas lisä cv:hen. Java-osaamisen lisäksi, pohjana kurssille on hyvä olla vähän kokemusta yleisimmin käytetyistä teknologioista kuten HTTP, JMS, JDBC, REST, SOAP sekä yleistietämys erilaisista datansiirtoformaateista (XML, CSV, JSON). Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse etukäteen osata, sillä kurssi on järjestetty videoiden avulla, joissa kouluttaja esittelee kaikki tarvittavat vaiheet. Tarvittaessa apua voi myös kysyä aktiiviselta, Mule-koulutuksiin suunnatulta foorumilta.

Haluaisitko kuulla lisää integraatioasiantuntijan työstä? Järjestämme maanantaina 7.3.2016 avoimen Integraatiot ja rajapinnat Mulella – koulutuksen Helsingissä. Katso täältä miksi integraatioasiantuntijan on hyvä olla Solitalla. Jos Solita kiinnostaisi sinua työpaikkana, rekrytoimme jatkuvasti uusia integraatio-osaajia tiimeihimme Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun. Kurkkaa avoimet työpaikkamme tai lähetä avoin hakemus osoitteeseen rekry(a)solita.fi.

Markus on Solitan Oulun toimiston sertifioitu Mule-vahvistus ja kokenut integraatioasiantuntija. Markus nauttii haasteista, ongelman ratkaisusta, matkustelusta sekä surffauksesta. Varsinkin kun edellä mainitut tehdään yhdessä loistavien kavereiden kanssa.