27.10.2015Blogi

MuleSoft Summit Lontoo

Vietimme muutaman kollegan kanssa mukavan paripäiväisen MuleSoftin vieraana syksyisessä Lontoossa. Ensin oli vuorossa MuleSoftin kumppaneille suunnattu Partner Day ja toisena päivänä itse päätapahtuma MuleSoft Summit.

Järjestelyt Lontoon Mermaid-teatterissa olivat onnistuneet. Yli 500 ilmoittautunutta osallistujaa täytti katsomon ääriään myöten. Tapahtumien koko on kasvanut muutamassa vuodessa samaa vauhtia MuleSoftin kasvun kanssa. Maailmanlaajuisen digitalisoitumiskehityksen myötä kysyntä API-arkkitehtuurille digitaalisten palveluiden mahdollistajana on ollut yritykselle kasvun katalyytti.

AhyoungAn
#MuleSoftSummit #London is underway! 500+ registered; first session packed; it’s going to be a great day! @MuleSoft https://t.co/QMZXaQMXnb
21/10/15 11:41

 

MuleSoftin viesti puhuttelee digitalisoitumisen myötä valtavaksi kasvaneen integraatiohaasteen kanssa painivia organisaatioita. Gartnerin mukaan integraatio on tällä hetkellä IT:n suurin ratkaisematon ongelma. Markkina, jonka koko on vuositasolla yli 600 miljardia dollaria. Tässä markkinassa kysyntä MuleSoftin tarjoomalle on kova.

Alkutervehdysten jälkeen MuleSoftin CTO Uri Sarid kertoi digitalisoituvan yrityksen tyypillisistä haasteista liittyen verkko- tai mobiilisovellusten integrointiin taustajärjestelmiin. Tyypillinen ja perinteinen lähestyminen on rakentaa suoria integraatioita järjestelmien välille. Tämä on kuitenkin useimmiten kallis ja aikaa vievä tapa, joka vaarantaa hankkeen aikataulun ja budjetin. Mobiilisovellukset ja muut digitaaliset palvelut vaativat alleen API-kerroksen, joka mahdollistaa nopean ja joustavan tavan rakentaa arkkitehtuuria.

AhyoungAn
The value and role of IT is shifting from being all owners/governors to org-wide enablers @usarid #MuleSoftSummit https://t.co/3wFwdUoFJK
21/10/15 12:15

 

MuleSoftin näkemyksessä API-kerros (tai palvelukerros) jakautuu kolmeen tasoon:

  •  System API -kerros tarjoaa liitettävyyden operatiivisiin järjestelmiin
  •  Process API -kerroksen avulla orkestroidaan System API:en päälle liiketoimintalogiikkaa sisältäviä prosesseja
  •  Experience API -kerroksessa on tiettyyn käyttötarkoitukseen suunnattuja dedikoituja apeja. Tällainen voi olla esimerkiksi mobiilisovellukselle suunnattu rajapinta, joka koostaa tietoja yhteen API-kutsuun sovelluksen käyttöön.

Edellä mainittu jaottelu on lähestymistapa, ei varsinainen arkkitehtuurimalli. Lähestymistavan avulla voidaan jakaa vastuita IT:n ja liiketoiminnan välillä. IT voi tarjota system- ja process-apeja, joiden päälle liiketoiminta voi rakentaa nopeamman syklin sovelluksia. Malli mahdollistaa hyvin two speed IT -lähestymistavan, jossa vastuuta jaetaan IT:n ja liiketoiminnan välillä.

Seuraavaksi vuorossa oli muutamia asiakaspuheenvuoroja. Jalkapallojoukkue Arsenal kertoi mittavista hankkeistaan mm. asiakasdatan ja asiakasvuorovaikutuksen suhteen. Siemensin esitys käynnistyvästä 55 miljoonan brittikotitalouden sähkömittareiden etäluennasta oli vaikuttava esimerkki MuleSoftin tarjoamasta IoT-kyvykkyydestä.

AhyoungAn
“[Using @MuleSoft,] We reduced project delivery by 4 mo. at a saving of 20%+. We are delighted.” -Jon Parr @Siemens_Energy #MuleSoftSummit
21/10/15 13:25

 

MuleSoftin Sumit Sharma, jonka titteli ei suotta ole API Evangelist, veti loistavasti yleisöön uppoavan shown API-arkkitehtuurin omaksumisesta ja lähestymistavoista organisoitumiseen, governanceen ja toimintatapoihin. Kuten yleensäkin, on teknologia tässäkin tapauksessa vain puoli ruokaa. Onnistuminen vaatii organisaatiolta myös oman toiminnan tarkastelua ja kehittämistä.

ricston
Check out Sumit sharing MuleSoft’s vision on powering the API economy at #MuleSoftSummit in London https://t.co/1nelvvdZYd
21/10/15 14:30

 

Iltapäivällä oli kaksi eri trackia. Osallistuin itse architect-to-architect -osuuteen, jossa kokemuksiaan tosielämän hankkeista oli jakamassa arkkitehtejä mm. Sky UK:lta ja WhisWorksilta. WhisWhorks kertoi kansainvälisen kahvilaketjun IoT-hankkeesta, jossa AnyPoint Platformin avulla rakennettiin yli 3000 tuhannen kahvilan ja 4000 kahviautomaatin API-perustainen ratkaisu.

dturneresq
#softwarearchitect track at #MuleSoftSummit London https://t.co/PvlkQuAQqN
21/10/15 17:24

 

Toisella, developer-to-developer, trackilla keskusteltiin muun muassa continuous integration, continuous delivery ja devops -kokemuksista MuleSoftin teknologioilla. Asioita, joihin Solitankin asiantuntijat ovat kehittäneet ratkaisuja jo jonkin aikaa.

Päivän päätteeksi vuorossa oli MuleSoftin teknologiaroadmapin läpikäyntiä. Yleisen trendin mukaisesti myös MuleSoft jatkaa helppokäyttöisten työkalujen kehittämistä. Integraatiokehittämisen demokratisoiminen on vahvasti esillä myös muiden toimittajien viestissä. Digipalvelujen nopea kehittäminen edellyttää, että myös muut kuin integraatioasiantuntijat pystyvät toteuttamaan ja kokeilemaan asioita ketterästi. API:en julkaisu ja hyödyntäminen tulisi onnistua myös teknisesti suuntautuneilta järjestelmien pääkäyttäjiltä tai vastaavilta ei-kehitysroolissa työskenteleviltä IT-henkilöiltä.

dturneresq
Closing session of #MuleSoftSummit 2015 https://t.co/NaBv832KIy
21/10/15 19:11

 

MuleSoft keskittyy yhä enemmän myös .NET-arkkitehtuurin tukemiseen ja Microsoftin ekosysteemiin mm. tuomalla CloudHub-IPaaS palvelun saataville Amazonin lisäksi myös Azuresta.

Lontoosta jäi käteen kuva teknologiatoimittajasta, joka ymmärtää mitä digitalisoituva yritys tarvitsee rakentaakseen joustavan ja tehokkaan arkkitehtuurin legacy-järjestelmien päälle. Kysymys ei kuitenkaan ole vain teknologiasta, vaan myös toimintamallit ja -tavat vaativat uudistusta arkkitehtuurin ohella.