9.10.2017Blogi

Mobiilikehittäminen Solitalla, ei pelkästään siistejä vaan myös merkityksellisiä juttuja!

Halusin selvittää hieman tarkemmin, mitä mobiilikehittäminen on Solitalla ja mitä kaikkea hienoa olemme tehneet mobiilipuolella. Päätin kurkata Eetun ja Jeren arkeen. Molemmat ovat työskennelleet Solitalla lähes kolme vuotta mobiilikehittämisen parissa, tosin hieman erilaisissa rooleissa. Lisäksi kyselin mikä on Eetun ja Jeren mielestä parasta heidän omassa työssään.

Sekä Eetun ja Jeren mielestä hienointa mobiilitekemisessä Solitalla on vastuu ja vapaus oman työn tekemiseen, ”meillä ei pelätä ottaa käyttöön uusia teknologioita ja työkaluja jos ne jollain tavalla parantavat tekemistä, tuottavuutta, onnellisuutta tai muuten vaan saavat aikaa jotain parempaa”, Jere kertoo.

Koska mobiilipuolen kehittäminen on nopeasti liikkuva sektori, pitää siinä koko ajan pysytellä aallonharjalla.

”Tämä ei kuitenkaan Solitalla tarkoita uusien hienojen teknologioiden perässä juoksemista, vaan enemmänkin sitä, että arvioidaan hyötyjä ja mitä lisäarvoa tietyllä uudella teknologialla voidaan luoda”, Jere summaa.

Mobiilikehittääjmme Eetu työskentelee Android-kehittäjänä.

Eetu työskentelee Android-kehittäjänä ja hän on ollut kolmen vuoden aikana mukana muutamassa eri asiakasprojektissa, joissa muun muassa Java, Javascript, Xcode, AWS sekä git ovat tulleet tutuiksi. Tällä hetkellä Eetun lähitiimi koostuu asiakkaan ohjelmistokehittäjistä, joiden kanssa hän rakentaa kansallista omahoito- ja digitaalisia arvopalveluja (ODA) -hankkeessa, jossa kehitetään sähköisten terveys- ja hyvinvointipalveluiden kokonaisuutta. Lisäksi Solitan muut mobiili- ja ohjelmistokehittäjät auttavat ja tukevat aina tarvittaessa.

Mobiilikehittäjien lisäksi Solitalta löytyy myös Jeren kaltaisia profiileita. Jere toimii Solitalla teknologiakonsulttina ja hänen tehtäviin kuuluu pre-sales työ, uusien teknologioiden tutkiminen sekä sovellusten kokonaisarkkitehtuurien suunnittelu ja pohdinta siitä, miten uusia projekteja voidaan toteuttaa mobiililla. Jeren rooli on ymmärtää laajoja kokonaisuuksia ja jäsennellä niitä järkeviin kokonaisuuksiin enemmän liiketoiminnallisen näkökulman kautta. Tämän lisäksi Jerellä on pysynyt näppituntuma ohjelmistokehitykseen ja tuttuja teknologioita ovat esimerkiksi Java, Kotlin, Swift ja Objective-C.

Mobiilikehittäjämme Jere toimii Solitalla teknologiakonsulttina.

Millaisia projekteja Solitalla on sitten toteutettu mobiililla?

Eetu ja Jere kertovat muun muassa yhdelle start-up:ille toteutetusta tablettisovelluksesta, jonka kautta kuluttajien on mahdollista lukea erilaisia lehtiä ja uutisia, kun he odottavat aikaa vaikkapa kampaajalle tai renkaidenvaihtoon. Toinen vastaavantyyppinen tablettisovellus on tehty hotelliketjulle, jonka kautta vieraat voivat nähdä hotellin palveluita sekä etsiä tekemistä kaupungista, jossa yöpyvät.

Julkisen puolen projekteissa Solita on ollut mukana toteuttamassa Liikennevirastolle tehtyä rataurakoitisjoiden mobiilialustaa (eli RUMA) ratatöiden luotettavaan seuraamiseen, jonka avulla rataurakoitsijat voivat lisätä ja täydentää tietoja ratatöistä joustavasti työn aikana.Palvelun keskeisenä tavoitteena on raideliikenteen turvallisuuden parantaminen ja se onnistuu ajantasaisen tiedon avulla, jossa pystyy näkemään muun muassa radoilla työskentelevien ihmisten ja koneiden sijainnit sekä työskentelyajankohdat, mikä vähentää onnettomuuksien riskiä.

Lisäksi kuluttajille suunniteltu Junailija-sovellus, on ensimmäinen Solitan nimissä julkaistu Android-sovellus, josta junamatkailija pystyy näkemään ajantasaista tietoa raideliikenteestä sekä junista. Sovellus käyttää Solitan Liikennevirastolle tekemää raideliikenteen avoimen datan rajapintaa.

Stairforce on myös hauska sovellus, jossa kilpaillaan työkavereita vastaan siitä, kuka nousee korkeimmalle avaruuteen.

Aktiivista hackathon osallistumista

Jere kertoo, että Solitalla ollaan myös aktiivisesti osallistuttu erilaisiin hackathoneihin mobiilikulmalla. Mielenkiintoisin oli viime vuonna järjestetty Cargohack, jossa tehtiin satama-alueen kulunvalvontaa. IoT-kulmaa hyödyntämällä, pystyttiin määrittämään tietyn laitteen sijainti tarkemmin kuin normaalilla GPS-paikantimella.

Aamulla Eetun ja Jeren saa tulemaan töihin hyvä porukka ja fiksut ihmiset joiden kanssa on mukava tehdä töitä. ”Teknisiin ongelmiin saa aina apua kaverilta ja yhdessä etsitään parhaimpia mahdollisia ratkaisuja”, Jere kertoo. Eetun mielestä parasta on myös se, että kukaan ei hengitä niskaan ja työtä saa tehdä missä, milloin ja miten haluaa. ”Älypuhelimet ovat myös kivoja laitteita mikä pitää mielenkiinnon yllä”, Eetu summaa.

Tärkeää mobiilikehityksessä on sekä Eetun että Jeren mielestä hahmottaa minne ollaan menossa, ja miettiä tekemistä sitä kautta, koska uusia kirjastoja, paradigmoja ja teknologioita tulee koko ajan.

Mobiilikehittämisessä tärkein asia on käyttäjäkokemuksen miettiminen, käyttäjää ei koskaan pidä aliarvioida.

Tämä johtuu Jeren mielestä siitä, että ”puhelin on usein se ensimmäinen asia mikä otetaan käteen, kun herätään ja viimeinen mitä katsotaan illalla, niin siksi sovellusten käyttäminen ei saa hiertää tai ottaa päähän”.

Solitan ja Palmun yhdistymisen myötä, löytyy Solitalta entistä enemmän resursseja käyttäjäkokemuksen arviointiin. ”Hyvällä mobiilikehittäjällä on teknistä osaamista yhdistettynä näkemykseen hyvästä käyttäjäkokemuksesta ja käyttöliittymästä”, Jere summaa lopuksi.

Hyvällä mobiilikehittäjällä on teknistä osaamista yhdistettynä näkemykseen hyvästä käyttäjäkokemuksesta ja käyttöliittymästä.

Jatkossa Eetu haluaisi olla toteuttamassa jotain mobiilisovellusta ihan alusta loppuun saakka, aina speksauksesta käyttöönottoon asti. Tämän pitäisi olla sellainen sovellus, jossa kaikki testit on tehty ja continuous integration ja deployment olisi kunnossa. ”Älykello tai televisiosovelluksetkin voisivat olla kiinnostavia”, Eetu kertoo. Jere taas keskittyy suunnittelemaan sovellusten kokonaisarkkitehtuuria liiketoiminnallisesta näkökulmasta.

Haluaisitko sinäkin tehdä mielenkiintoisia projekteja mobiilikehittämisen parissa osaavassa tiimissämme? Katso avoimet työpaikat. Lue myös ohjelmistokehittäjiemme ajatuksia omasta työstään dev.solita.fi -blogissamme.

Kirjoittaja työskentelee Solitalla rekrytointien parissa. Jatkuva uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen on Hannalle tärkeää niin työssä kuin vapaa-ajallakin, jonka lisäksi hän nauttii uusien ihmisten tapaamisesta.