1.6.2015Blogi

Millaista liikenne on tulevaisuudessa?

Liikenne elää vahvaa murrosta. Teknologia mahdollistaa paljon. Esimerkiksi robottiautojen kehitys on huimaa. Yhteen pilottihankkeista tutustut vaikka asuntomessuilla Vantaalla.

Myös ilmassa tapahtuu. Amazon on vihdoin saanut luvan testata lennokkeja lähetysten toimittamiseen. Pian pizza saapuu skootterin sijasta lentäen.

Teknologian kehittymisen myötä vanha ei enää pärjää. Liikennepalveluiden tarjoajiksi nousee uusia pelaajia täysin uudella tai hyvin tehostetulla palvelumallilla. Uber on luonut täysin uuden kilpailijan taksimarkkinaan globaalisti. Onnibus horjuttaa tehokkuudellaan ja suoraviivaisuudellaan perinteisempiä toimijoita Suomessa.

Yhtäkkiä liikenne ei enää olekaan vain infraa, sen suunnittelua, rakentamista, huoltamista ja hallintaa.

Painopiste on siirtynyt tarpeiden kokonaisvaltaisempaan ymmärtämiseen ja palveluiden tuottamiseen loppukäyttäjälle. Infra on välttämätön, mutta silti vain yksi osa kokonaisuutta.

Otetaan esimerkki: älykkäät reittioppaat. Ne hyödyntävät reaaliaikaisesti reitille osuvat ruuhkatiedot, yhdistävät eri liikennemuodot ja löytävät juuri nyt nopeimman tavan siirtyä paikata toiseen. Laajennetaan esimerkkiä vielä: MaaS – Mobility as a Service – liikenne palveluna. MaaS mahdollistaa sujuvan liikkumisen ilman omaa menopeliä. Se kytkee eri palveluntarjoajat yhdeksi kokonaisuudeksi ja tarjoaa kullekin matkustajalle sopivan palvelukokonaisuuden kuukausihinnalla. Yksittäisen henkilön ei tarvitse omistaa omaa autoa tai edes polkupyörää.

Uudet palvelut syntyvät käyttäjien tarpeista ja mahdollistuvat tiedon hyödyntämisen kautta.

Tietoa on kerättävä ja koostettava yhteen useasta eri lähteestä. Sitä on rikastettava ja analysoitava analytiikan keinoin reaaliaikaisesti. Vain tällä tavoin pystytään luomaan ajankohtainen tilannekuva ja tuottamaan palvelu käyttäjän tarvitsemalla tavalla.

Solita on osa käynnissä olevaa murrosta.

Asiakkaidemme kuten Liikennevirasto, Trafi, VR, Finavia, Maanmittauslaitos, Nokian Renkaat, Vianor, Lehtipiste, Neot ja GS1 kautta olemme oppineet toimialasta. Palvelumme esimerkiksi sähköisen asioinnin, tiedonhallinnan ja analytiikan, verkkokauppojen, integraatioiden ja IoT:n kautta luo meille puitteet luoda tulevaisuuden palveluita yhdessä asiakkaidemme kanssa. Kokemus, innovatiivisuus ja yhteistyö ovat avaintekijöitä.

Jatkamme panostamista liikennepalveluiden kehittämiseen. Solita on Älykkään liikenteen verkosto – ITS Finland ry:n jäsen. Tutustu meidän ajatuksiimme, hankkeisiimme ja palveluihimme. Ole yhteyksissä. Kerromme lisää ja olemme avoimia uusille ideoille.