16.4.2015Blogi

Me rakastamme numeroita – rakastatko sinäkin?

Virva Suvi muokattu Solita on tunnettu erityisesti ohjelmistoprojekteistaan, jotka koskettavat suomalaisia laajasti. Softapuolen lisäksi merkittävä osa Solitaa on liiketoiminnan analytiikan yksikkö, jossa työskentelee jo lähes 70 Suomen kovinta numeroiden murskaajaa.

Jututin Helsingin toimistolla työskenteleviä Virva Jänttiä ja Suvi Korhosta siitä, miltä Business Intelligence konsultin työ maistuu Solitalla ja miksi he itse ovat viihtyneet. Jos näiden naisten kollegaksi mielii, on meillä avoinna useita mielenkiintoisia työmahdollisuuksia tiedolla johtamisesta kiinnostuneille (haut auki loppuvuodesta 2016).

Konsultin ammattitaito näkyy valinnoissa

Tilastotieteilijä Virva kuuluu vuonna 2014 rekrytoidun reilun 100 uuden solitalaisen porukkaan. Yrityksen sisäisestä Business Analystin roolista konsultiksi siirtynyt Suvi on puolestaan viihtynyt Solitalla jo yli neljän vuoden ajan. Konsultin työssä molemmat ovat ihastuneet eri toimialoilla toimivien asiakkaiden värittämään arkeen. Vaihtelevista työpäivistä saa energiaa ja osaaminen kehittyy ihan eri tahdissa kuin yrityksen sisäisessä roolissa. Myös ratkottavat ongelmat ovat monipuolisempia konsultin roolissa.

Analytiikan alueella projektien kestot vaihtelevat viikosta kuukausiin, ja luottamukseen perustuvat asiakassuhteet ovat pitkiä. Suvin ja Virvan tyypilliseen työviikkoon kuuluu tapaamisia parilla-kolmella asiakkaalla ja pääosin IBM:n Cognos-raportointityökalulla tapahtuvaa toteutustyötä. Virva toimii asiantuntijaroolinsa lisäksi projektipäällikkönä isommassa projektissa. Työn alla ovat parhaillaan erään julkishallinon toimijan johdon informaatiojärjestelmä sekä suuren yksityisen puolen yrityksen laaja myyntiin, laskutukseen ja asiakkuuksiin liittyvä raportointiprojektikokonaisuus.

Analytiikan asiantuntijan työssä luottamuksen saaminen ja tiivis asiakaskommunikaatio ovat tärkeässä roolissa.

Usein asiakkaalla on alimitoitettu budjetti, deadline kahden viikon päässä ja pitkä toivelista mitä datasta halutaan saada irti. Konsultin ammattitaito ja kokemus näkyy siinä, miten nopeasti tämä pystyy valitsemaan parhaimman toteutustavan tässä rajattomien mahdollisuuksien viidakossa. Käytännössä tämä tarkoittaa näkyvien tuotosten aikaansaamista asiakkaalle hyvin lyhyessä ajassa, jonka jälkeen iterointia jatketaan yhdessä asiakkaan kanssa kunnes haluttu lopputulos on saavutettu.

Luottamus tuntuu oikealta

Business Intelligence -konsultin työtä helpottaa lähellä oleva asiantuntevien kollegoiden, todennäköisesti Suomen parhaiden analytiikka-asiantuntijoiden verkosto. Vaikeiden asioiden kanssa ei jää yksin, kun vierestä löytyy apua auliisti tarjoavia kollegoita. Eikä konsultin enää nykyisin tarvitse itse osata ihan kaikkea, vaan tukea on saatavilla vaikkapa raportointityökalun UX-suunnitteluun erikoistuneelta käyttökokemussuunnittelijalta.

Viestintä ei ole pelkkää sanahelinää vaan työntekijöille kerrotaan avoimesti asioista, jotka ovat vasta suunnitteluasteella.

Sekä Suvi että Virva arvostavat Solitalla erityisesti avoimen viestinnän kulttuuria ja työntekijöille yritysjohdon osoittamaa luottamusta. Tieto liikkuu nopeasti läpi organisaation kun tiiminvetäjien ei tarvitse toimia viestin välittäjinä vaan yritysjohto viestii suoraan kaikille ja mahdollistaa asioita keskustelun ennen päätöksentekoa. Yritysjohto on läsnä toimistoilla ja heiltä on helppo kysyä asioista. Arvot ovat myös tässä työpaikassa kohdallaan. Menestystä ei revitä työntekijöiden selkänahasta, vaan ymmärretään perheen ja vapaa-ajan merkitys.

Rekrytoinnit käynnissä

Tuntuuko solitalainen tapa tehdä töitä oikealta? Jos haluaisit kollegaksi Suvin ja Virvan lisäksi reilut 100 tiedolla johtamisen huippuasiantuntijaa, meillä on sinulle hyviä uutisia! Etsimme nyt uusia analytiikan osaajia Helsinkiin, Ouluun ja Tampereelle. Kurkkaa kaikki avoimet työpaikkamme täältä.

BK6B1005