1.12.2016Blogi

Kurkistus Tuomon arkeen Senior Software Designerina

tuomo1024x700

Kuva. Istuin alas Tuomon kanssa ja jututin häntä siitä, millaista on olla ohjelmistokehittäjänä Solitalla ja miltä hänen arkensa näyttää.

Millaista on olla ohjelmistokehittäjänä nopeasti kasvavassa yrityksessä? Istuin alas Tuomon kanssa selvittääkseeni, miltä hänen arkensa näyttää. Lue muun muassa miten Tuomo päätyi Solitalle ja millaisia vinkkejä hän antaa opiskelijoille työnhaun ja uravalinnan suhteen.

Kymmeneen vuoteen mahtuu paljon

Tuomo on työskennellyt Solitalla vuodesta 2007 lähtien. Omien sanojensa mukaan ruoho oli vihreämpää aidan toisella puolella, jonka vuoksi vaihto Solitalle tuntui hänestä luonnolliselta. Solitan silloinen Helsingin toimisto sijaitsi Vuorikadulla, jossa työskenteli 15 henkilöä. Toimisto oli vähän pienempi kuin nykyinen toimisto Töölönlahdella, jossa on tällä hetkellä lähes 200 työntekijää.

Kymmenen vuoden Solita uran aikana Tuomo on ehtinyt olla mukana kolmessa eri projektissa. Hän kertoo, että pitää siitä, kun saa kunnolla keskittyä yhteen projektiin pidemmällä aikavälillä, koska silloin oman työn jäljen pääsee näkemään paremmin. Nykyisessä projektissa Tuomo toteuttaa asiakkaan kanssa järjestelmää, jonka avulla voidaan edistää elintarvikkeiden vientiä Suomesta ja näin tukea Suomen kilpailukykyä. Projektissa on mukana myös toinen ohjelmistokehittäjä, Michael sekä projektipäällikkönä toimiva Terhi.

Tuomo kertoo, että hän käyttää projektissa pääasiallisesti Java- ja JavaScript-työkaluja, kuten Spring Bootia, Java 8:aa ja Angular 2:ta. Muut työkalut, jotka ovat ehtineet tulla hänelle tutuksi vuosien varrella Java-työkalujen lisäksi, ovat mm. Scala, React, Node.js, RxJS, Eclipse, Maven, Apache Ant, Vagrant, Ansible, Bash ja Debian.

tuomomustavalk1024x700

Kiinnostus koodaamisen heräsi jo nuorena

Miten Tuomo sitten ylipäätänsä päätyi ohjelmistoalalle? Hänen isänsä työskenteli aikoinaan tietokoneiden parissa, mikä sytytti kipinän myös pienessä pojassa. Isältään saamiensa oppien mukaan Tuomo koodasikin ensimmäiset pelinsä Pascalilla. Pelit olivat hänen mukaansa lähinnä kopioita muista peleistä, sillä erotuksella, että hän koodasi niihin mukaan omat parannukset, jotka peleistä puuttuivat. Työ ohjelmistokehityksen parissa ei kuitenkaan ollut mikään itsestäänselvyys ja ensimmäisen virallisen koodauskurssin Tuomo kävi vasta lukioaikanaan.

Lukion jälkeen Tuomo opiskeli yliopistolla matematiikkaa pääaineenaan ja sivuaneena tietojenkäsittelytiedettä. IT-alalle hän päätyi omien sanojensa mukaan vuonna 1998 kun hän haki kesätöihin IT-alalle paremman palkan toivossa ja jäi siihen koukkuun. Tuomo kertookin, että ensimmäisessä IT-alan työssään hän toimi junior koodarina Javan ja VBScriptin kanssa tehden muun muassa klassista serverikonfiguraatiota sekä HST-korttiallekirjoituksia. Tämän jälkeen hän ehti työskennellä vielä kahdessa eri tehtävässä ohjelmistokehityksen parissa ennen päätymistään Solitalle.

Mielenkiintoiset projektit ja mahtavat työkaverit tekevät työstä hauskaa

Tuomo kertoo, että hän on viihtynyt Solitalla hyvin ja että vaikuttavin tekijä on ollut hyvä porukka, joka jatkuvasti jaksaa innostaa ja joka haluaa tehdä asioita paremmin. Tuomon saa edelleen liekkeihin samanlaisen ajattelutavan omaavat työkaverit, jotka tekevät työtä suurella intohimolla ja kriittisellä ajattelutavallaan edistävät paremman softan tekemistä. Lisäyksenä hän mainitsee, että Solitalla on rento ilmapiiri, jossa jokainen saa olla aidosti oma itsensä.

Työ on myös Tuomon mielestä jatkuvaa oppimista, sillä ala kehittyy koko ajan ja jatkuvasti voi oppia uusia asioita. Esimerkkinä hän mainitsee, että työskentelisi mielellään myös vasta alalla aloittaneiden ohjelmistokehittäjien kanssa, koska erilaisilta ihmisiltä joilla on eri taustat voi aina saada uusia ideoita ja ajatuksia myös omaan työhön.

islandryhmakuva1024x700

Kun IT-alan työt veivät Tuomon mennessään, jäi häneltä myös koulu lähes gradua vaille valmiiksi. Tuomo kertoo, että häntä on näin jälkikäteen hieman harmittanut ettei tehnyt opintojaan valmiiksi silloin kun olisi pitänyt, koska se on sulkenut tiettyjä ovia häneltä työelämässä. Esimerkkinä hän mainitsee tietyt julkisen puolen virat, joita hän voisi osaamisensa puolesta hakea, mutta koska viralliset paperit puuttuvat, ei tämä ole mahdollista.

Lisäksi Tuomo mainitsee, että hän ei aina pääse mukaan kaikkiin projekteihin ja kilpailutuksiin joihin hän itse saattaisi haluta, koska tutkinto-todistus saattaa olla osaamisen kriteerinä. Tuomo kuitenkin kiittelee opintojaan siitä, että ne opettivat hänelle paljon analyyttistä ajattelutapaa ja ratkaisukeskeistä otetta, mistä on ollut paljon hyötyä työelämässä.

Tuomon vinkit ohjelmistokehitysalalle aikoville

Tuomon mielestä mitään yhtä ideaalista taustaa ei ole ohjelmistokehittäjän tehtäviin haluavalle. Tärkeintä on utelias mieli, eli että on aidosti kiinnostunut softan tekemisestä ja se, että on löytänyt sen oman kipinän tekemiseen.

Tuomo on myös osallistunut uusien työntekijöiden rekrytointeihin ja ollut mukana haastattelemassa tulevia solitalaisia. Hän vinkkaakin ohjelmistokehitysalalle aikoville, että kannattaa opetella full-stack perusasiat kuntoon sekä oppia ymmärtämään, miten softaa viedään tuotantoon ja otetaan käyttöön. Kaikkea ei tarvitse osata täydellisesti, sillä haastattelussa kyllä osataan lukea rivien välistä, osaako niitä asioita vai ei.

Tärkeintä on innostunut asenne ja se että on löytänyt sen oman jutun mikä saa kipinöimään. Kun on löytänyt sen oman intohimonsa kohteen, kannattaa siihen panostaa täysillä, sieltä löytyy myös usein se meidän paras potentiaali, kun on motivaatiota ja halua oppia sekä kehittyä.

Tuomo on lisäksi oppinut omakohtaisen kokemuksen kautta, että kannattaa hakeutua sellaiseen työpaikkaan, jossa ollaan enemmän kiinnostuneita ihmisten kehittämisestä kuin pelkistä projektitoteutuksista. Pidemmän päälle se on paljon antoisampaa oman uran ja oppimisen kannalta. Lopuksi Tuomo summaa, että softan tekeminen on loppupeleissä kompromissien tekoa – pitää osata hahmottaa mikä on hyvää ja mikä ei ja mitkä asiat ovat niitä jotka toimivat ja mitkä taas niitä jotka eivät toimi.

Opiskelijan Solita pähkinänkuoressa:

  • työskentely 3-4 päivää viikossa onnistuu sujuvasti opintojen ohella
  • tuemme opintojasi eri tavoin, saat esimerkiksi käyttää kuukauden työaikaa lopputyöhösi
  • kehitämme jatkuvasti osaamistasi, opit muilta ja muut oppivat sinulta
  • mukava ja osaava porukka ympärilläsi tekee työnteosta hauskaa
  • saat itse vaikuttaa siihen, mihin suuntaan haluat kehittyä tulevaisuudessa

Kiinnostaisiko sinua tulla töihin Solitalle?

Katso meidän tämän hetken avoimet työpaikat tai lähetä meille avoin hakemus osoitteeseen rekry(a)solita.fi. Tarjoamme mahdollisuuksia sekä ohjelmisto- että analytiikkapuolella urallaan eri vaiheessa oleville osaajille ja toivommekin löytävämme pitkäaikaisia työntekijöitä. Kuulemme myös mielellämme sinusta lisää, jos lopputyön kirjoittaminen on sinulle ajankohtaista.

Tärkeimmät rekrytointikriteerimme jotka näkyvät myös arjen työssä ovat yrityksemme arvot; rohkeus, rentous, välittäminen ja intohimo. Lisäksi arvostamme ymmärrystä ohjelmistokehityksen perusteista ja moderneista työkaluista ja järjestelmistä, laaja-alaista osaamista sekä hyvää oppimiskykyä. Lue myös Katin vinkit hyvän työhakemuksen kirjoittamisesta.

Kirjoittaja työskentelee Solitalla rekrytointien parissa ja viimeistelee myös itse opintojaan työn ohessa. Jatkuva uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen on Hannalle tärkeää niin työssä kuin vapaa-ajallakin, jonka lisäksi hän nauttii uusien ihmisten tapaamisesta.

Solita on tunnettu digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys, jossa kehitetään ja rakennetaan erilaisia digitalisaatiota edistäviä, käyttäjien rakastamia palveluita sekä yksityiselle että julkiselle puolelle niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Meillä työskentelee erilaisten projektien parissa ammattilaisia, joilta ei hymy hyydy tiukassakaan paikassa. Tiimissämme viihtyvät niin kokeneet konkarit kuin uransa alussa olevat henkilöt.