4.6.2015Blogi

Kolme tapaa kiitoksen jakamiseen

Töissä tavoitellaan aina parasta mahdollista lopputulosta. Erinomaiseen maaliin päästään, kun muistamme kannustaa ja kehua toisiamme hyvistä suorituksista ja käyttäytymisestä. Kiitos motivoi, tuntuu hyvältä ja ennenkaikkea kertoo meille millainen toiminta yhteisössämme on kannustettavaa. 

Solitankin kone käy kiitoksella. Tankkiin pitää jatkuvasti kaataa uutta polttoainetta. Jotta palautteenanto toimii arjessa, tarvitsemme nipun toimintatapoja, joiden avulla kiitoksen antaminen on arjessa helppoa ja hauskaa. Haluamme osallistaa palautteen antamiseen koko Solitan, emme vain pomoja. Sopivat toimintatavat takaavat, ettei kiitoksen jakaminen huku muiden askareiden alle. Tässä on kolme toimintatapaa, joilla solitalaiset jakavat kiitosta toisilleen.

#1 Viikon shampanja

Solitassa on jo vuosia kiertänyt viikottainen shampanja. Pelisäännöt on lainattu kiertokirjeestä. Shampanjapullo ojennetaan perjantaina hyvää työtä tehneella ja solitalaista asennetta osoittavalle työntekijälle. Hänen tehtävänsä on valita seuraavan shampanjan saaja. Viikottain yksi solitalalainen siis palkitsee ansioituneen kollegansa firman maksamalla juomalla. Shampanjan saajasta ja kiitoksen perusteista tehdään kaikille avoin intrapostaus, jotta kiitoksesta pääseen nauttimaan koko Solita-perhe. Investointimme: 50€/vko.

 #2 Kollegakiitos

 Henkilökohtaisesti palatteen saajalle räätälöity tunnustus. Kun kiitos räätälöidään, saadaan taklattua parikin asiaa. Kiitoksen antaja osoittaa, että hän tuntee kiitoksen kohteen ihmisenä. Lisäksi osoitamme, että olemme valmiit näkemään extra-vaivaa kiitoksen saajan eteen. Nämä kaksi syytä takaavat sen, että räätälöity kiitos uppoaa – aina. On mahtavaa saada kiitosta ja tulla samalla huomatuksi ihmisenä. Kollegakiitos on Solitassa toteutettu niin, että kuka tahansa voi hankkia työtoverilleen kiitokseksi mitä tahansa kohtuullisen hintaista. Hintarajoja tai muita tarkkoja sääntöjä ei ole. Jokainen kollegakiitos postataan intraan, jotta koko yhteisö näkee mistä ihmisiä on kiitetty ja millä tavalla. Investointimme: 50€/vko. Euromääräisiä rajoja emme ole asettaneet, mutta arki on osoittanut, että kulut ovat erittäin maltillisia.

 #3 Feed-Pätkis

Uusin kiitoksen antamisen muoto Solitassa on Feed-Pätkis. Firma hankki muutaman laatikollisen suklaapatukoita. Feed-Pätkis- idean takana oleva porukka jakaa Pätkiksiä hyvästä solitalaisesta meiningistä. Patukoita annetaan aina kaksi kerrallaan: yksi kiitoksen saajalle ja yksi, joka kiitoksen saajan tulee edelleen jakaa jollekin toiselle. Näin saadaan useampi ihminen antamaan palautetta toisilleen. Pätkiksen ojentamisesta napataan valokuva ja laitetaan yhteiseen galleriaan intraamme. Investointimme: 20€/vko.

Screen Shot 2015-06-01 at 13.49.42

Tavalliseen suomalaiseen työpäivään mahtuu paljon nykyistä enemmän kiitosta. Aktiivinen kiitoksen jakaminen vaatii sitä, että palatteenanto on yhteisössä arvostettu asia. Pitää olla vanha kunnon “johdon tuki”. Lisäksi arjen toimintatavat tulee olla valmiina. Homman pitää toimia kiitoksen antajan kannalta äärimmäisen kevyesti. Ja kuten Solitan kustannukset osoittavat, niin kiitoksen jakaminen ei ole rahasta kiinni.