16.6.2017Blogi

Kohti dataohjautuvuutta – datapalvelun ostajan opas

Data on muotia. Asiakastapaaminen toisensa jälkeen muistiinpanoihini jäi action pointiksi laatia vastaus kysymykseen “Miten voisimme hyödyntää dataa paremmin?” tai toteuttaa tekninen arkkitehtuurikuvaus järjestelmästä, joka tekee ostajansa dataohjautuvaksi. Hain vastausta asiakkaideni kysymyksiin Solitan useista dataprojekteista ja keräsin niissä havaituista parhaista käytännöistä koulutusmateriaalin. Koeponnistin materiaalia strategiatyöpajoissa ja myyntitilaisuuksissa. Positiivisen palautteen siivittämänä aloitin kirjoittamaan havainnoistani blogisarjaa otsikolla “Dataohjautuva kulttuuri – mitä, miksi ja mistä aloittaa?”.

Suosiota niittänyt konkreettinen blogisarjani on saanut jotkut asiakkaamme käärimään hihat datan suhteen ja minut palaamaan juurille ja katsomaan blogisarjassani käsiteltyä liikkeelle lähtemistä pidemmälle.

Kirjoitin kaikille datasta tai sen suosiosta kiinnostuneille oppaan, jossa käydään läpi ympärillämme tapahtunutta muutosta datan siirtymisestä liiketoiminnan kriittiseksi kilpailutekijäksi.

Miksi datalla on väliä?

Mitä termit data ja dataohjautuvuus tarkoittavat, ja miksi juuri data on nostettu niin tärkeäksi seminaarienkin juhlapuheissa? Kuten kaikki parhaat muutokset, datankin tärkeys lähtee muuttuneesta maailmasta ympärillämme. Teknologin kehityksen ansiosta dataa kerätään, asiakkaat vaativat palvelua antamaansa dataa vastaan enemmän kuin koskaan ja yritykset ympärillänne ovat löytäneet keinoja tehdä datasta rahaa.

Dataostajan opas kertoo, kuinka voit antaa törkeän hienon lupauksen vain parin viikon työajan investoinnista ja hankkeen nopeasta takaisinmaksusta.

Monia askarruttaa: ”kuinka saada rahoitus suurelta kuulostavalle datahankkeelle?”. Iso muutos kuulostaa aina isolta investoinnilta, mutta niin ei tarvitse olla. Dataostajan opas kertoo, kuinka voit antaa törkeän hienon lupauksen vain parin viikon työajan investoinnista ja hankkeen nopeasta takaisinmaksusta.

Opas käsittelee seuraavia teemoja:

Kuva 2. Dataostajan oppaan sisällysluettelo

Vaikka oppaassa on sivuja melko paljon, neuvoisin kiireisenkin lukijan lataamaan oppaan itselleen. Opas nimittäin sisältää paljon tiiviitä yhteenvetoja, joista kiireinenkin lukija voi nopeasti katsoa tärkeimmät pointit.

Pilkotaan suuri ja monimuotoinen datakokonaisuus pieniin palasiin

Voisiko sinun datasi olla kuin maailmaa muuttaneet Instagram tai Spotify? Teknologian muuttaminen on helppoa, mutta ihmisten tavat ja ympäröivä kulttuuri muuttuvat vain hitaasti. Hitaasti muuttuviin asenteisiin, jatkuvasti laajenevaan ymmärrykseemme ja nopeasti ympärillämme muuttuvaan maailmaan on vastattava pilkkomalla tehtävät muutokset pienemmiksi palasiksi. Valitsemalla oikeat työntekometodit, tekijät ja työkalut, voitte saada ihmiset rakastamaan datan hyödyntämistä ja muuttamaan maailmaa aivan kuten juuri sinun lempisovelluksesi mobiilimaailmasta on mullistanut sinun maailmaasi ympärilläsi.

Teknologian muuttaminen on helppoa, mutta ihmisten tavat ja ympäröivä kulttuuri muuttuvat vain hitaasti.

Jokainen IT-osaston läheisyydessä tietää, että käyttöönottovaihe ja palvelun kehittämisen arki ovat aivan oma lukunsa. Mitä tulee ottaa huomioon ensimmäisten koeponnistusten jälkeen? Miten Mooren teknologisen innovaation omaksumiselinkaarta liittyy datan hyödyntämiseen? Lataa opas itsellesi ja kerromme vastaukset kaikkiin kysymyksiin!

Kuva 3. Mooren teknologisen innovaation omaksumiselinkaari

Lataa opas

Kiitos sinulle lukijani ja hyvää matkaa! Mikäli sinulle heräsi kysyttävää, kommentoitavaa, haluat kuulla jostakin enemmän tai ihan vain haluat antaa palautetta, voit ottaa minuun rohkeasti yhteyttä joko suoraan tai esimerkiksi Twitterissä ja LinkedInissä!

Olli Lindroos työskentelee Solitalla Agile Data-tiimissä. Hän on intohimoinen oppija ja datakulttuurin puolestapuhuja, jota innostaa teknologia kaikissa muodoissaan niin käyttökokemuksena, teknisinä toteutuksena ja liikejohdon strategiamahdollisuutena. Olli kuvailee itseään myös isäksi, nörtiksi ja ruoka- ja juomahifistelijäksi. Vapaa-ajallaan Olli koeponnistaa kaikkea uusimpia trendejä kuluttajan roolissa ja tarvittaessa rakentaa tarvitsemansa IoT-mittauslaitteiston itse. Seuraa Ollia Twitteristä @ollilind-käyttäjätunnuksella.

Solita Datapalveluiden ostajan opas