31.10.2016Blogi

Ketterää AWS-rakentamista: Avaimet käteen vai tee-se-itse?

Solita rakentaa monenlaisia palveluita Amazon Web Services- eli AWS:n pilviratkaisujen avulla. AWS-rakentaminen on monella tapaa kuin talonrakennusta – vaihtoehtoja on paljon, arkkitehtuuriratkaisuilla on väliä ja ammattiosaajan hyödyntäminen kannattaa. Moni haluaa rakentaa talon itse, mutta omat luovat kytkennät voivat myös tulla hyvin kalliiksi. Laajaa osaamista tarvitaan: sama henkilö hallitsee harvoin sähkösuunnitelman teon, vesijohdon asentamisen ja sisustussuunnittelun. Myös AWS-ratkaisuissa sertifioitujen ammattilaisten käyttäminen säästää sekä aikaa että hermoja.

Sekä taloja että digitaalisia palveluja on monenlaisia eikä yhtä ’ainoaa oikeaa’ ratkaisua usein ole – tärkeintä sopivuus käyttäjän tarpeisiin. Vaihtoehtoja rakennusmateriaaleiksi ja -tavaksi on paljon kappaletavarasta valmiiksi koottuihin moduuleihin, joita hyödynnettäessä talo on pystyssä huomattavasti nopeammin. Ammattitaitoisten rakennusmiesten ja arkkitehdin apuun panostaminen yleensä kannattaa.

Jos perusta ei ole kunnossa, on sen korjaaminen jälkikäteen sekä hankalaa että kallista.

Myös tiimin kokemus maksaa usein itsensä takaisin – käytännön ongelmanratkaisutaitoa kun ei saa ostettua kaupasta. Samat nyrkkisäännöt voi pitää mielessä myös digitaalisia palveluja rakentaessa.

Nopeasti kehittyvä AWS-työkalupakki

Amazon Web Services (AWS) tarjoaa laajan työkalupakin erilaisiin ’rakennustarpeisiin’ vastaavia pilvipalveluita. Yli 100 palvelun joukosta löytyy ratkaisuja esimerkiksi verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten kehitykseen, suurten tietomassojen (big data) varastointiin, käsittelyyn ja analysointiin sekä pilvipalvelujen hallinnointiin.

Ratkaisukehittäjien iloksi nämä palvelut helpottavat monia aiemmin manuaalisesti suoritettuja tehtäviä. Tämä tarjoaa monille tee-se-itse-asenteisille yrityksille oivan tavan kokeilla erilaisia innovaatioita itse. Taidokas kokeilija kerryttää itse nopeasti taitoa moduuleilla rakentelusta ja kasvaa näin pikkuhiljaa asiantuntijaksi.

Tekijöille nopeasti kehittyvä AWS-ympäristö tarjoaa jatkuvasti uutta. Monien solitalaisten mielestä työn mielekkyys AWS:n parissa kasvaa koko ajan, koska aikaa kuluu vähemmän varsinaisen infran pystyttämiseen. Säästynyttä aikaa voi käyttää muiden tehtävien tekemiseen. Solitalla ratkaisukehityksen lisäksi on lähdetty kehittämään myös AWS:n palveluihin liittyviä moduuleja.

Tavoitteena automatisoida kertynyttä kokemusta

Kun AWS:n moduuleja hyödyntäviä ratkaisuja on tehty riittävästi, syntyy myös käsitys miten niitä käytetään fiksusti eri tilanteissa ja miten moduulien välisiä tehtäviä voidaan suorittaa tehokkaasti. Tästä onkin syntynyt Solitalle AWS:n lisämoduulikehityksen ryhmä. Sen tehtävänä on kehittää Solitan omaa koodia, jota on mahdollista hankkia osaksi Solitan AWS-ratkaisuja suorittamaan moduulien välisiä tehtäviä ja konfigurointia automatisoidusti.

“Haluamme konseptoida ja kehittää niistä omia valmiita palveluja. Näin eri ratkaisuista kertynyt kirvesmiesmäinen osaaminen laajenee useamman tekijän pääomaksi. Lisämoduuli on tapa tehdä Solitan osaaminen automatisoiduksi konseptiksi. Niiden kehittäminen porukassa on ollut innostavaa!” kertoo Risto Saari, joka toimii Solitalla AWS Lead Architectina.”

solita_cv_risto_saari_2

Risto Saari, AWS Lead Architect, Solita

Sertifioitua AWS-osaamista

Solitalla AWS:n parissa työskentelevät tähtäävät kaikki sertifioinnin suorittamiseen. Meillä onkin jo yli 30 sertifioitua osaajaa. Heistä osa toimii professional-, ja osa associate-sertifiointitasolla. Pohjoismaisellakaan tasolla tällaisia toimijoita ei ole monta.

“Sertifiointi antaa varmistuksen valmiuksiin rakentaa moduuleista toimivia kokonaisuuksia”, tarkentaa Lilli Nevanlinna. Hän suoritti Solitalla ensimmäisenä AWS Solution Architect Professional -sertifikaatin.

Oikeiden moduulien valinnat vaativat paljon käytännön kokemusta.

Sama ratkaisu voidaan rakentaa monella eri tavalla riippuen siitä, mikä on olennaista: ratkaisun hinta, oikeellisuus vai sen reaaliaikaisuus. Tärkeintä on kuitenkin yhteisö, jonka kanssa sparrata asioita. Myös yli teknologiarajojen.

lilli

Lilli Nevanlinna, Data Scientist, Solita

Toimivien it-arkkitehtuuri-, analytiikka- ja informaationhallinnan ratkaisujen rakentamisessa on tärkeää, että rakennustiimi pelaa hyvin yhteen. Solitalla osaajayhteisö jakaa osaamistaan myös organisaation sisällä. Esimerkiksi arkkitehtikatselmoinnissa ratkaisua tarkastellaan eri puolilta usean arkkitehdin silmin. Moni asia on kuitenkin teknologiariippumatonta – tai ainakin hyvää keskustelua synnyttävää.

”AWS:n kanssa työskentely on mukavaa. Pääsee heti hommiin ilman, että tarvitsee odotella rautaa ja palomuuriavauksia IT:ltä. Erilaisia palveluita on paljon eri abstraktiotasoilla. Arkkitehtinä pääsee suunnittelemaan ja rakentamaan juuri niin korkean tason tai customin ratkaisun kuin haluaa. Vähän niin kuin leikkisi legoilla!” kertoo Lilli.

Kiinnostaisiko sinua oppia lisää pilvilinnojen rakentamisesta? Lue lisää englanninkielisiltä analytiikan verkkosivuiltamme. Suomenkielisiltä sivustoilta löydät tietoa Solita Cloud Service– ja ennakoivan analytiikan ratkaisuistamme. Kurkkaa myös avoimet työpaikkamme. Haemme nyt tiimiimme uusia osaajia työskentelemään juuri AWS:n moduulien parissa.

Amazon Web Services on maailman kattavin ja käytetyin pilvialusta. AWS tarjoaa yli 100 erilaista palvelua. AWS:n palveluita käyttää globaalisti yli miljoona asiakasta. Suomessa Supercell, Rovio, F-Secure, Sanoma, Alma Media, Nokia ja Finnair.