Cognos on yksi pisimpään BI-kentässä olleita nimiä, jonka viimeiset vuodet eivät ole olleet kovinkaan ruusuisia. Vajaan parin vuoden ajan IBM on kääntänyt kurssia uudella Cognos Analytics -tuotteella, joka julkaistiin alun perin joulukuussa 2015 korvaamaan tuolloin kymmenen vuoden ikään ehtinyt Cognos BI. Vanhojen Cognos BI 10 -versioiden tuki loppuu huhtikuussa 2018, joten viimeistään nyt on korkea aika miettiä päivittääkö vanhan Cognos 10 uuteen Analyticsiin, vai pitäisikö sen tilalle katsoa jotain muuta.
Cognos Analytics on keskittynyt etenkin Cognos BI 10 -versioiden pahimpien ongelmakohtien, vanhentuneiden käyttöliittymien ja self-service puutteiden korjaamiseen. Alun perin hyvin raakileena julkaistuun Analyticsiin tulee uusia releaseja kiitettävän usein (2-3 kk:den välein). Vaikka aluksi nämä releaset keskittyivät lähinnä bugien korjaamiseen, ovat ne R3 julkaisusta eteenpäin sisältäneet myös mukavasti uusia ominaisuuksia.
Cognos Analytics R7 (11.0.7)
Maanantaina 28.8.2017 julkaistu Cognos Analytics R7 (11.0.7) on jo riittävän kypsä korvaamaan tuotantokäytössä vanhat Cognos 10 versiot. Analyticsissa on modernit ja nätit käyttöliittymät ja uudet työkalut tukevat jo kattavasti vanhoilla versioilla tehtyjä metamalleja ja sisältöjä.
Analytics sisältää melko kattavat itsepalveluominaisuudet datan tuomiseen ja valmisteluun, analysointiin ja dashboardien rakentamiseen.
Cognos on myös vihdoin saanut kunnolliset katutason kartat, joilla voi esittää dataa tällä hetkellä alueiden nimien perusteella ja jatkossa myös koordinaattitietoon perustuen. Kartat ovat R7 julkaisusta alkaen käytettävissä sekä raportoinnissa että dashboardeilla.
Analytics ja täysin uusittu mobiiliystävällinen portaali
Analytics sisältää täysin uusitun portaalin, joka on käytettävissä helposti myös mobiililaitteilla. Web modeling on uusi selainpohjainen mallinnustyökalu, jonka kautta voi tuoda raportointiin uutta dataa, laskentoja ja porautumisia. Sen avulla tehtyjä malleja kutsutaan data moduleiksi.
Vanha Report Studio on nimetty uudelleen Report-työkaluksi. Se sisältää kaikki vanhat ominaisuudet, mutta huomattavasti yksinkertaisemmat ja suoraviivaisemmat käyttöliittymät raporttien tekemiseen ja käyttämiseen.
Dashboard-työkalulla voidaan rakentaa yksinkertaisia työpöytiä käyttäen millä tahansa mallinnustyökalulla määritettyjä tietolähteitä.
Story-työkalulla voidaan tehdä formaalissa järjestyksessä eteneviä Powerpointin kaltaisia esityksiä tai infograafeja.
Analytics sisältää myös vanhat Cognos BI:n työkalut, joten kaikkea vanhaa sisältöä voidaan tarvittaessa esittää ja käyttää myös Analyticsilla.
On-premises asennusten lisäksi IBM tuo vahvasti esille pilvipohjaisen SaaS-vaihtoehtonsa, joka mahdollistaa Cognos Analyticsin käytön IBM:n ylläpitämästä pilvestä. Lisensointimalleja SaaS-vaihtoehdossa on muutamia: käyttäjäkohtainen kuukausihinta tai pari erilaista platform-kohtaista kuukausihintaa. IBM tarjoaa myös edullisen PoC-vaihtoehdon, jossa pilviympäristöä ja vanhaa on-premises ympäristö voidaan ajaa rinnakkain puolen vuoden ajan.
Vaikka Cognos Analytics pärjää hienosti vertailussa edeltäjäänsä, pärjääkö se myös vertailussa kilpailijoihin?
IBM oli Cognos Analyticsin julkaisun kanssa pari vuotta myöhässä ja täytyy myöntää, että tuote on kilpailijoihin nähden vasta nyt sillä tasolla, millä sen olisi pitänyt olla jo vuosi sitten. Monet kilpailevat tuotteet ovatkin tietyillä osa-alueilla selkeästi edellä. Esimerkiksi helppokäyttöiset analytiikkaominaisuudet vielä suurelta osin puuttuvat ja kokonaisuus on edeltäjänsä tapaan vielä hieman pirstaleinen. Toisaalta Cognos Analytics ei ole yksin näiden haasteiden kanssa, sillä samaa vikaa tuppaa olemaan kaikkien pidempään markkinoilla olleiden toimijoiden tuotteissa, jotka usein sisältävät paljon uutta, mutta myös jotain vanhaa. Esimerkiksi käy myös Power BI ja sen uudelleen herätetty SSRS-raportointiportaali.
Vaikka tuotteen kehitys on kulkenut hieman kilpailijoita jäljessä, on Cognos Analyticsissa paljon hyviä puolia.
Käyttöliittymät kestävät vertailun mihin tahansa kilpailijan tuotteeseen ja datan yhdistely eri lähteistä on nyt aiempaa helpompaa. Viime vuonna Birst rummutti kovaa Networked BI -ajatustaan, jossa käyttäjät voivat yhdistää ympäristöön itse lataamaansa dataa organisaation keskitetysti hallinnoidun datan kanssa. Hieman samaan taipuu myös Cognos Analytics, jossa käyttäjä voi itse luomaansa data moduleen yhdistää keskitetysti hallinnoidun Framework Manager -paketin dataa. Tämä antaa uutta joustavuutta käyttäjille turvaten samalla keskitetysti hallinnoidun datan oikeellisuuden.
Jos raportointisi pyörii vielä Cognos BI 10:llä, kannattaa nyt viimeistään alkaa suunnittelemaan tuotteen päivittämistä. Ole yhteyksissä, jos olet kiinnostunut kuulemaan kuinka päivittämisen kanssa kannattaa edetä tai jos haluat apua parhaiten organisaatiosi tarpeisiin sopivien BI- ja analytiikkatyökalujen valintaan.
Tero Honko työskentelee Solitalla liiketoiminnan analytiikan parissa. Hänen tavoitteenaan on auttaa asiakkaita ymmärtämään paremmin omaa dataansa, vallitsevaa informaation hallinnan murrosta ja tiedon visualisoinnin teknologiakenttää.