30.6.2015Blogi

Hyvää iltaa Barcelona ja EuroClojure!

Istun lentokoneessa matkalla Barcelonasta kohti Helsinkiä. Osallistuin siellä viiden solitalaisen kollegani kanssa vuosittain järjestettävään EuroClojure-tapahtumaan. EuroClojuressa funktionaalisen ohjelmointikielen Clojuren ystävät pääosin Euroopasta kokoontuvat viettämään yhdessä pari päivää ja oppimaan toisiltaan. Niklas, Markus, Jouni, Kimmo, Tatu ja minä olimme kaikki ensimmäistä kertaa mukana EuroClojuressa. Lisäksi ryhmäämme yhdistää se, että käytämme Clojurea myös päivittäisessä työssämme. Kaikki kolme Solitan toimistoa olivat matkalla edustettuna.

EuroClojure hampparit

Niklas, Jouni, Kimmo, Markus, Tatu ja Jarno odottelemassa lounashampurilaisia

 

Mikä on se voima joka vetää ohjelmistoihmisiä eri maista yhteen näinkin lyhyen tapahtuman vuoksi? Oliko se Barcelonan lämmin sää ja Välimeren herkut ravintoloissa? Ei siitä ainakaan haittaa ollut. Itselleni tärkein syy lähteä tapahtumaan oli kuitenkin mahdollisuus tutustua muihin Clojure-ihmisiin eri puolilta Eurooppaa ja saada ainutlaatuista oppia: kuulla inspiroivia puheita alan huipuilta uusista kiinnostavista teknologioista ja vaihtaa ajatuksia samanhenkisten ihmisten kanssa. Nauttia pari päivää olosta Clojuren satulinnassa ajoittain hektisenkin projektityön ulkopuolella.

Itse konferenssi alkoi torstaiaamuna ja saimme yläparvelta hyvät paikat Auditori AXAn konferenssisalista. Torstaina kuulimme yhdeksän puhetta, joista itseäni eniten sykähdytti Adam Tornhillin hieno esitys otsikolla Beyond Code: Repository Mining with Clojure. Tarkempia mietteitä tästä ja muista konferenssin puheista ja sisällöstä on tulossa pian dev-blogissamme, seuraathan sitä. Ensimmäisen konferenssipäivän päätti Bodil Stokke: μKanren: Running the Little Things Backwards. Hän avasi sessionsa selvällä suomenkielellä sanomalla “Hyvää iltaa!” – ilmeisesti suomalaisten runsaan osanoton kunniaksi. Bodil livekoodasi Clojurella elegantin logiikkaohjelmointiin soveltuvan µKanren-ohjelmointisysteemin (mikroKanren) pala palalta valmiiksi puolessa tunnissa. µKanren on riisuttu versio tunnetummasta miniKanrenista. Bodilin suoritus tuskin jätti ketään kylmäksi, tosin moni taisi ainakin osittain tippua kovassa menossa kärryiltä. Varsin viihdyttävä ja vakuuttava suoritus sai ansaitusti valtavat aplodit.

Ensimmäisenä konferenssipäivänä oli myös iltajuhla. Klubitila oli suurelle väkimäärälle pienehkö, mutta pääasia oli että osallistujat pääsivät tutustumaan toisiinsa ja purkamaan päivän antia. Yksi tapahtuman sponsoreista tarjosi juomia pari ensimmäistä kierrosta, minkä jälkeen alkoivat kuumassa ja huonosti ilmastoidussa tilassa ns. myyjän markkinat: ginitonicin sai halutessaan 12 eurolla ja pienen oluen seitsemällä. Tilaisuuden jälkeen osa meistä lähti rauhallisempaan paikkaan terassille jatkamaan “tech talkia”, ja osa innostui jatkamaan juttua vähän pitempäänkin muiden suomalaisten clojuristien kanssa.

Juhlien jälkeen perjantaiaamuna ensimmäinen puhe oli Michał Marczykin raskaansarjan tietorakenneteoriaa sisältänyt Ctries in Clojure; or, Concurrent TransientsJuhlien vuoksi huonosti nukkuneella yleisöllä oli silmin nähden vaikeuksia ymmärtää monimutkaista asiaa heti aamutuimaan. Tunnelmaa kuvaa parhaiten seuruettamme koko torstain naurattanut twiitti:

EuroClojure twiitti

Perjantainakin oli monia mieleenpainuneita puheita: Ali King puhui monimuotoisemman Clojure-yhteisön puolesta sekä erityisesti naisille ja muille ohjelmistoalan vähemmistöryhmille tarkoitetusta ClojureBridge-koodikoulusta. Tom Crayford esitteli suorituskykytestaukseen liittyviä haasteita ja Java-virtuaalikoneen outojakin vipuja puheessaan Performance and Lies.

Kruunun jalokiveksi oli jätetty viimeisenä lauteille päässeen David Nolenin puhe Om Next. David puhui selainpuolen käyttöliittymäkehityksessä käytettävästä ClojureScriptistä ja sen päälle rakennetusta Om-kirjastosta ja erityisesti sen seuraavasta ja vielä julkaisemattomasta versiosta Om Nextistä. David hurmasi yleisön karismaattisella tyylillään ja huikeilla demoillaan: ClojureScript-ohjelmaa ajettiin ja päivitettiin livenä suoraan iOS-laitteessa. Lähiajan suunnitelmana on tuoda entistä vahvemmin ClojureScriptin kehitysvoimaa webin lisäksi muillekin alustoille, kuten vaikkapa suosittuihin Android ja iOS-laitteisiin.

Istuessani paluulennolla läppäri ahtaasti edessäni voin vain todeta, että tälle reissulle kannatti ehdottomasti lähteä mukaan. Nyt on aika alkaa miettiä uusia tietoiskujen ja koulutusten aiheita, joilla viedään Solitan sisällä Clojuren ilosanomaa eteenpäin. David Nolenin päätösesityksen viimeisen sliden sanoin: “Keep calm and try to take over the world”. Tarkempia mietteitä tästä ja muista konferenssin puheista ja sisällöstä voit lukea Niklas Collinin kirjoittamana dev-blogistamme.

EuroClojure keep calm

David Nolen ja konferenssin viimeinen kalvo

Jarno Väyrynen työskentelee Solitalla vanhempana ohjelmistosuunnittelijana. Hän vastaa tällä hetkellä suurehkon julkishallinnon hankkeen käyttökokemuksesta, osallistuen sekä selain- että palvelinpuolen kehitykseen Clojure-kielellä.