Menestys työelämässä ei ole ristiriidassa hyvän vanhemmuuden kanssa. Äitienpäivän kynnyksellä Solitalla käytiin keskustelua siitä, miten työnantaja voi omalta osaltaan helpottaa perheen yhdistämistä työuraan. Vaikka työpaikka ei voi ratkaista yhteiskunnallisia epäkohtia tai yksittäisten perheiden arjen velvollisuuksien tasapainoa, hyvillä käytännöillä voi auttaa työtä tekeviä vanhempia olemaan sekä huippuosaajia että huippuäitejä ja -isiä.
Työpaikan valinnassa korostuu työn ja arjen yhdistämisen tasapaino
Monesti työnantajamielikuvista puhuttaessa korostuu työpaikkojen kahviautomaatit ja hedelmäkorit, tai hauskat työedut ja ekskursiot. Kuitenkin kysyttäessä suoraan yksilöiltä, työpaikan valinnassa korostuu työn ja arjen yhdistämisen tasapaino.
Kuten kollegani Kimmo asiasta toteaa, “Solitallahan on kyllä moni asia tuossakin mielessä erinomaisesti, vaikka tuntuvat meille itselle itsestäänselvyyksiltä. Tarkoitan esimerkiksi työnantajan kustantamaa lastenhoitoa, työaikojen joustoa jne.”
Myös toinen kollegani Krista komppaa samaa asiaa: “Juurikin joustavat työajat ja etätyömahdollisuus auttavat sairastapausten ja kaikenlaisten muiden pakollisten menojen kanssa. Puhelinkopit työpisteen lähellä on pop, jos skidi soittelee pitkin päivää. Lasten pikkujoulut toimistolla toi myös selkeästi rauhaa lapsen mieleen, kun nyt tietää, missä se äiti on kaikki päivät.”
Lapsen sairastuessa vanhempi voi itse valita jääkö kotiin vai tilaako lastenhoitajan
Vanhempi voi itse valita, jääkö hoitamaan lasta kotiin (mikä onnistuu ilman sairauslomatodistusta) tai tilaako kotiin Solitan kustantaman lastenhoitajan. Luottamus ja jousto eri tilanteiden mukaan on tärkeää.
Kolmas solitalainen Jani kommentoi nimenomaan tätä: “Jousto työpäivän sisällä on ehdoton positiivinen asia. Kun muksut sairastuu yöllä, voi muksun hoitaa huoletta lekurille ja vaikka tulla sitten vähän myöhässä töihin. Siitä ei ristiinnaulita tai haudata. Minusta näissä on kuitenkin kyse molemminpuolisesta joustamisesta. Tangoon tarvitaan kaksi ja joustaminen perheen asioissa tuo turvallisuuden tuntua itselle ja entistä enemmän sitoutumista sitä tarjoavaan työyhteisöön. Minulle tämä ei ole työpaikka vaan yhteisö, jossa vapaaehtoisesti haluan olla mukana. Perheasiat ovat osa jokaisen elämää ja arkea, oli sitten muksuja tai ei.”
Minulle tämä ei ole työpaikka vaan yhteisö, jossa vapaaehtoisesti haluan olla mukana. Perheasiat ovat osa jokaisen elämää ja arkea – oli sitten muksuja tai ei.
Jousto ulottuu myös siihen, että esimerkiksi vanhempainlomalta palaaminen onnistuu lyhennetyllä työviikolla. “Lisäksi Solitalla on se mentaliteetti, että yleensä työt tehdään työajalla. Ei ole ollut tarvetta venyä määräänsä enempää”, Riikka lisää.
Hyvän vanhemmuuden edistäminen ulottuu Solitalla johtoryhmän työskentelyyn asti, josta olen itse erittäin kiitollinen. Asun suurimman osan ajasta kahdestaan nelivuotiaan tyttäreni kanssa, ja kokouksien alku- ja päättymisajankohdat on sovitettu siihen että ehdin tyttöä viemään ja hakemaan. Arjen ja työn tasapaino ovat kaikkien oikeus. Haluamme Solitalla näiden tukevan toisiaan positiivisesti ja joustavasti. Työnkin tulee tukea hyvää vanhemmuutta.
Kiinnostaako työskentely Solitassa? Lue meistä lisää verkkosivuiltamme ja blogeistamme, sekä kurkkaa avoimet työpaikkamme. Oletkohan sinä seuraava solitalainen?