19.6.2020Blogi

Etätyötarinoita: Riikka Taiminen

Riikka Taiminen

Siirryimme etätöihin perjantaina 13. maaliskuuta. Slackiin luotiin #remotework-kanava, jonka kautta yhteisömme on siitä asti jakanut sekä vinkkejä järjissään pysymiseen että hauskoja tarinoita uudesta etätyöelämästään. Pyysimme muutamaa solitalaista jakamaan tarinansa ja kertomaan ”uudesta normaalistaan”.

Tässä on Riikan tarina:

Mikä on työnkuvasi? Missä tiimissä olet?

Olen sekä Software Designer että People Lead. People Lead -työnkuva on minulle vielä uusi, aloitin siinä vasta tämän vuoden tammikuun lopulla. Tällä hetkellä minulla on Tampereella kymmenen devaajan tiimi. Tiimini on erityinen myös siksi, että yhteinen kielemme on englanti. Tämä on ollut meille kaikille hyvä tilaisuus kielitaitojen harjoitteluun.

Tehtävässäni People Leadina pidän yhteyttä tiimiini ja yritän seurata, voivatko he hyvin töissä, projektissa ja elämässään yleensä. Yritän auttaa heitä aina kun vain voin. Olen myös mukana rekrytoinnissa: haastatttelen ja palkkaan uusia solitalaisia ja autan heitä sujahtamaan Solitan työyhteisöön.

People Lead -tehtäväni vie suunnilleen puolet työajastani. Toisen puolikkaan työskentelen Software Designerina rautatieliikenteen hallintaan liittyvässä projektissa. Haluan pitää devaustaidoistani kiinni, sillä nautin ohjelmistosuunnittelijan työhön liittyvästä ongelmanratkaisusta.

Minkä parissa työskentelet nyt?

Tänään kalenterissani on pari potentiaalisen uuden solitalaisen haastattelua. Etätoimistosta käsin järjestetyt haastattelut ovat aina vähän jännittäviä, sillä saman katon alla asuvat myös kolme lastani, mieheni, koira ja kolme marsua. Onneksi haastatteluissa on aina myös työkaveri mukana, eli jos minun pitää siirtyä hetkeksi äidin rooliin, työkaveri voi hypätä puikkoihin ja keksiä kysyttävää.

Tätä kirjoittaessani olen viimeistä viikkoa töissä ennen lomalle jäämistä, joten olen yrittänyt viimeistellä keskeneräisiä tehtäviä. Tänään on minun tukivuoroni hankkeessa, eli vastaan käyttäjien lähettämiin tukipyyntöihin ja reagoin mahdollisiin virhetilanteisiin. Eilen sain korjattua yhden bugin, päivitettyä testit ja vielä mergettyä korjauksen kehityshaaraan.

Mikä on parasta työssäsi? Kuinka kauan olet ollut Solitalla?

Olen ollut Solitalla vuodesta 2007 asti, eli varsin pitkään. Aika on kulunut kuin siivillä, sillä projektit ovat kiinnostavia, ilmapiiri kotoisa ja ihmiset mukavia ja avuliaita. Näiden lisäksi työelämän ja perhe-elämän yhteensovittaminen on ollut varsin sujuvaa.

Kun aloitin Solitalla, yrityksessä oli noin 100 työntekijää, ja nyt meitä on jo noin 1 000. Vaikka yritys on kasvanut, arkisessa aherruksessa on edelleen vanhaa tuttua pienyrityksen tunnelmaa, sillä suurin osa päätöksistä tehdään projektitiimien tasolla.

Mistä innostut?

Tänä keväänä Solitan devaajayhteisössä on ollut positiivista kuhinaa Make tech great again -teeman ympärillä. Solitan dev-blogissa (dev.solita.fi) on julkaistu useita tekkipostauksia suoraan devaajilta devaajille. Lisäksi on kehitelty uusi tech-video -konsepti, ja muutama videokin on jo livenä. Devaajien mieltymyksiä teknologian suhteen on kartoitettu perinteisellä Solitan devaajakyselyllä. Kaikki touhu on lähtöisin innokkaista devaajista. Solitan deviyhteisö on rento, ja asioita tapahtuu ”see it, fix it”-hengessä.

Pidän ongelmanratkaisusta ja siitä, että saan tehdä oikeita asioita – ja tehdä ne hyvin. Pidän vuorovaikutuksesta tiimin kesken, asiakkaan kanssa ja toimistolla ylipäätään. Sitä olenkin tänä poikkeuksellisena keväänä kaivannut: ihmisten kasvotusten tapaamista.

Mikä kokemus Solitalla on tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen?

Uusi roolini People Leadina tuli tammikuussa vähän yllättäen, vaikka aiheesta olikin puhuttu jo muutaman vuoden ajan. Ensimmäiset kuukaudet olivat täynnä kaikenlaista: uusia ihmisiä aloitti tiimissä ja yksi lähti, olin haastattelemassa ehdokkaita Solitan Dev Akatemiaan ja samoihin aikoihin oli vielä sisäiset kehitys- ja palkkakeskustelutkin. Selvisin näistä kaikista uutena People Leadina, ja ajattelin, että siitä eteenpäin kevät menisi omalla painollaan. Sitten tuli korona ja etätyöt. Olen perehdyttänyt tiimimme uusia henkilöitä, jotka olen nähnyt kasvotusten vain työhaastattelussa ja sen jälkeen vain Teamsissa. Kaikki on kuitenkin etätyöstä huolimatta toiminut.

Solitalla olen päässyt työskentelemään monissa merkityksellisissä projekteissa ja päässyt tutustumaan erilaisiin toimialoihin. Olen ollut tekemässä asioita, jotka vaikuttavat suomalaisten arkeen.

Mikä tuo iloa sinun etätyöpäivääsi?

Etätyö on ollut huomattavasti helpompaa sen jälkeen, kun lasten etäkoulukokeilu päättyi. Se oli myös minulle stressaavaa aikaa. Onneksi enää ei tarvitse valvoa koulunkäyntiä. (Nyt vain toivotaan, että koulut pysyvät auki myös syksyllä.)

Kun miehelläni on vapaapäivä, olen voinut olla toimistolla ja tavata ihmisiä. Tänään olemme mieheni kanssa molemmat kotitoimistolla, ja hän hoitaa lapset ja lounaan. Joskus vanhin tyttäreni leipoo tai jopa tekee lounasta. Hänen bravuurinsa on riisi, kanakastike ja salaatti.

Lyhyt lenkki koiran kanssa on aina hyvä tapa aloittaa päivä etätoimistolla.

– Riikka

Katso avoimet työpaikat