Me Solitalla olemme tehneet dataan liittyviä projekteja pian 20 vuotta ja teemme Suomessa yli 200 ja kansainvälisesti yli 300 dataosaajan voimin konsultointiprojekteja yli sadalle asiakkaalle.
Suomen toimistomme sijaitsevat keskeisillä paikoilla Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Lahdessa. Lisäksi kasvamme kovaa vauhtia myös kansainvälisesti, tällä hetkellä erityisesti Ruotsissa ja Saksassa. Data on yksi Solitan neljästä osaamisalueesta. Muut kolme toimivat ohjelmistokehityksen, pilvipalveluiden ja integraatioiden sekä designin ja strategian parissa.
Tässä blogissa kerromme data-tekemisestämme vähän tarkemmin:
- Minkälaista data-osaamista meillä on?
- Minkälainen on Solitan data-konsultin tyypillinen työpäivä?
- Miten asiakasprojekteihin päädytään ja saako tähän itse vaikuttaa?
- Miten omaa osaamistaan voi Solitalla kehittää?
- Meille töihin – minkälaista kokemusta ja luonteenpiireitä arvostamme?
Minkälaista data-osaamista Solitalla on?
Meillä Solitalla työskentelee data-projekteissa yhteensä yli 200 osaajaa. Meiltä löytyy (ainakin) seuraavanlaisia osaamisia:
- Data platformien rakentaminen, tietovarastointi ja IoT. Autamme asiakkaitamme sekä hyödyntämään datan tarjoamia liiketoimintamahdollisuuksia, että modernisoimme esimerkiksi tietovarastoja pilveen. Teknologioiksi valitsemme aina ne, jotka parhaiten vastaavat asiakkaan tarpeeseen. Uudet projektit tehdään melkein poikkeuksetta pilvessä – Snowflaken, AWS:n, Azuren tai Google Cloudin ratkaisuja hyödyntäen. Kurkkaa esimerkkejä data platform -projekteistamme YIT:lle, Fingridille ja Finavialle, tai tutustu asiantuntijoidemme kirjoituksiin tästä aiheesta.
- Data-arkkitehtuuri sekä teknisestä että liiketoimintanäkökulmasta. Autamme asiakkaita sekä tunnistamaan aidosti liiketoimintansa tarpeita, että valitsemaan kulloiseenkin tarpeeseen parhaiten soveltuvat teknologiat ja suunnittelemme yhdessä toteutettavan ratkaisun. Olemme esimerkiksi auttaneet Finnairia rakentamaan modernin data-katalogin.
- Datan visualisointi. Data Visualization -konsulttimme työskentelevät projektista riippuen asiantuntijoina niin määrittely- ja käyttöönottoprojekteissa kuin myös esimerkiksi kouluttamassa asiakkaitamme nykyisten järjestelmien käytössä ja hyödyntämisessä. Projekteissa ovat useimmin käytössä Tableau ja Power BI ja tiimistä löytyy lisäksi laajasti muidenkin työkalujen osaamista. Tutustu Amer Sportsille toteuttamaamme ratkaisuun tai lue vaikkapa asiantuntijoidemme Power BI -aiheisia blogeja!
- Master Data Management. Laadukas “lähtödata” toimii pohjana kaikelle datan hyödyntämiselle ja jalostamiselle. MDM:iin erikoistuneiden konsulttiemme käsissä mm. Semarchy ja Microsoftin MDS taipuvat toteuttamaan asiakkaiden tarpeet. Kurkkaa, mitä asiantuntijamme ovat kirjoittaneet master data managementistä tai tutustu Fortumin asiakascaseen!
- Data Science. Data Scientistimme auttavat asiakkaita ratkomaan liiketoimintaan liittyviä kysymyksiä mm. koneoppimista, optimointia, tekstinlouhintaa, deep learningia, vahvistusoppimista tai konenäköä hyödyntäen. Lue tekonivelsairaala Coxan kirurgeille toteuttamastamme tekoälystä, vilkaise asiantuntijoidemme kirjoittamia data science-aiheisia blogeja tai tutustu vaikka DNA:lle toteuttamaamme tekoälyä hyödyntävään data-alustaan.
- Business Performance Management. Yksi syväosaamisistamme keskittyy organisaatioiden toiminnan ja talouden suunnitteluun ja simulointiin. Tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa mallinnamme liiketoiminnan ydinprosesseja ja luomme johtamisen työkaluja Jedox ja IBM:n Planning Analytics -teknologioilla. Tutustu esimerkiksi yhteistyöhömme Oulun kaupungin kanssa taloussuunnittelun uudistamisessa.
- Projektinhallinta. Projekti- ja palvelupäälliköt ovat avainroolissa missä tahansa onnistuneessa asiakasprojektissa – niin myös meillä Solitalla. He muodostavat meillä myös oman tiiminsä ja jakavat oppeja muidenkin yksiköiden kollegojen kanssa. Hyödynnämme asiakastyössä ketteriä kehitysmenetelmiä aina kun se on mahdollista, ja tässä meitä ja asiakkaitamme sparraavat myös oman talon Agile Coachit.
- Datan hyödyntäminen liiketoiminnassa. Välillä asiakkaamme ovat vielä siinä vaiheessa, että ei vielä oikein tiedetä, että mihin kaikkeen saatavilla olevaa dataa voisi itseasiassa edes hyödyntää. Tässä asiakkaitamme auttavat Data Business Designerimme, jotka ovat mm. kehittäneet työkalukseen dataohjautuvan liiketoiminnan palapelin.
Lisäksi olemme kehittäneet oman tuotteen, Agile Data Enginen, joka auttaa automatisoimaan monia datan käsittelyyn liittyviä työvaiheita, jotka on aikaisemmin tehty manuaalisesti. Agile Data Engine on käytössä mm. Fortumin sähkönmyynnissä.
Minkälainen on Solitan data-konsultin tyypillinen työpäivä?
Kuten itsekin jatkuvasti asiakastyötä tekevä Team Leadimme Tuomas sanoo, tyypillistä päivää ei itse asiassa taida olla. Tilanteet vaihtelevat samankin asiakasprojektin sisällä, mutta toki tiettyjä yhteisiä ja yhdistäviä tekijöitäkin on. Yksi niistä on, että projekteissamme työskentelee yleensä aina solitalainen tiimi. Sinulla on siis yleensä aina myös oman firman kollegoita samassa projektissa, ja usein vielä hieman eri osaamisilla varustettuina: on ihan tyypillistä, että samassa projektissa työskentelee esimerkiksi sekä data engineerejä ja arkkitehti, että myös datan visualisoinnin ja data sciencen syväosaajia. Arki ja asiakastyö onkin erinomainen oppimisen ja kehittymisen paikka.
Viikolla työskennellään yhdessä asiakkaidemme asiantuntijoiden kanssa sekä asiakkaiden toimitiloissa että omalta toimistolta käsin. Myös etätyöt ovat mahdollisia aina, kun niille ei oman projektitiimin tai asiakkaan puolesta ole estettä. Perjantait ovat meillä toimistopäiviä. Olemme sopineet asiakkaidemme kanssa, että perjantaisin solitalaiset työskentelevät omalta toimistolta käsin, jotta ainakin kerran viikossa on mahdollisuus tavata oman firman kollegoja ja tuulettaa kuulumisia – monet toki työskentelevät omalla konttorilla muinakin päivinä. Perjantaisin kaikilla toimistoilla on tarjolla myös aamupalaa.
Meillä asiantuntijat työskentelevät pitkälti omien toiveidensa mukaan joko yhdessä projektissa täysipäiväisesti, tai sitten muutamassa yhtäaikaisesti. Tämä riippuu toki myös omasta erikoisosaamisesta. Omat mieltymykset vaikuttavat pitkälti myös siihen, kuinka kauan asiakkuudet pysyvät samoina: ei ole harvinaista, että samassa asiakkuudessa tehdään töitä vuosiakin, mutta osa taas arvostaa nopeampaa tempoa.
Jos omaa halukkuutta löytyy, niin asiakasprojekti voi viedä myös ulkomaankomennukselle esimerkiksi Ruotsiin tai Saksaan. Tällöin työskennellään yhdessä Solitan paikallisten asiantuntijoiden ja asiakkaan edustajien kanssa.
Miten asiakasprojekteihin päädytään ja saako tähän itse vaikuttaa?
Jokaisella solitalaisella, myös meillä Datassa, on huomattavan paljon sananvaltaa siihen, minkälaisessa asiakasprojektissa halutaan työskennellä. Yli 90 % uuden oppimisesta tapahtuu asiakastyön kautta, ja siksi panostamme paljon siihen, että asiantuntijoidemme toiveet voidaan toteuttaa – koskivat ne sitten tietyn toimialan parissa työskentelyä, teknologiapreferenssejä tai vaikka kokemusta ulkomailla työskentelystä. Välillä toiveiden toteutumisessa saattaa kuitenkin kulua aikaa, koska konsulttitalona asiakastoimeksiannot luonnollisesti määrittävät, että minkälaisia projekteja meillä on käynnissä. Siksi kannustammekin asiantuntijoitamme liputtamaan omista toiveistaan jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Panostamme paljon myös siihen, että uuden solitalaisen ensimmäisen asiakasprojekti olisi hänelle mieluinen ja myös osaamisvaatimuksiltaan ja oppimismahdollisuuksiltaan sopiva. Näin siksi, että tuo ensimmäinen asiakaskeikka vaikuttaa suuresti ensimmäisten kuukausien fiilikseen uudessa työpaikassa. Perehtymisen avuksi jokainen uusi solitalainen saa oman ”työlistan”, johon on kerätty asiat, joihin on hyvä tutustua ja ihmiset, kenet kannattaa heti alussa tavata. Esimies toimii tukena ja apuna perehtymisessä, ja lisäksi meillä on myös yhteisiä perehdytystilaisuuksia uusille kollegoille.
Miten omaa osaamistaan voi Solitalla kehittää?
Me uskomme, tai itseasiassa tiedämme, että konsulttimme oppivat eniten asiakasprojekteissa ja arkisen työn kautta. Siksi panostammekin paljon siihen, että meillä pääsee mieleiseen asiakasprojektiin (kts. edellinen kohta). Paljon muitakin oppimisen ja kehittymisen tapoja kuitenkin on. Konsulttitalona asiakkaamme odottavat meidän osaamisen olevan alan kovinta kärkeä, ja siksi panostamme paljon siihen, että voisimme tarjota ihmisillemme tähän erinomaiset mahdollisuudet.
Yksi tapa oppia uutta on sertifioituminen, ja vuonna 2019 meillä Datassa suoritettiinkin 39 uutta sertifikaattia mm. AWS:n, Microsoftin, Data Vaultin ja Databricksin osaamisiin liittyen. Sertifioituminen on luonnollisesti työaikaa, ja meillä järjestetään myös säännöllisesti tiettyjen sertifikaattien suorittamiseen tähtääviä sisäisiä “yhteislähtöjä”, joissa kollegat tsemppaavat toisiaan, ja uusia asioita pureskellaan yhdessä.
Aina ei tarvitse pätevöityä muodollisesti: aktiivisesta Slack-yhteisöstämme löytyy oma kanava suunnilleen jokaiselle meillä käytössä olevalle teknologialle, samoin kuin laajemmillekin teemoille (esimerkkeinä mainittakoon vaikka tuoreimmat #datagovernance ja #dataops_mlops). Slackin kautta voi niin kysyä apua arjessa vastaantuleviin kysymyksiin, kuin yhtä lailla vaikkapa fiilistellä AWS re:Inventin livestreamia yhdessä kollegojen kanssa kotitoimistoilta käsin, jos ei sillä kertaa itse ole paikan päällä kuten Miia ja Anniina viimeksi olivat: kurkkaa heidän bloginsa AWS:n uusista tuotejulkistuksista.
Muodollisen epämuodollisesti toimivat osaamisyhteisömme tarjoavat myös oivan tavan oppia uutta yhdessä samasta teknologiasta tai teemasta kiinnostuneiden kollegojen kanssa. Kuka tahansa solitalainen voi myös pitää kollegoilleen tietoiskun aiheesta, joka on hänen sydäntään lähellä. Näitä pidettiinkin vuonna 2019 useita kymmeniä.
Meille töihin – minkälaista kokemusta ja luonteenpiireitä arvostamme?
Kaikista tärkeimpiä ominaisuuksia meille ovat intohimo uuden oppimista ja itsensä kehittämistä kohtaan sekä työkavereista ja asiakkaista välittäminen. Lisäksi olemme itse varsin rentoja, joten toivomme että uudetkin työkaverimme ovat. Ja rohkeita – lue lisää siitä, miten nämä neljä arvoamme tulivat valituiksi.
Samanhenkisen arvomaailman lisäksi vaakakupissa painaa toki myös tämänhetkinen osaamisesi ja aiempi kokemuksesi. Jos yksi tai useampi yllä mainituista osaamisalueistamme on myös sinun ydinosaamistasi, olisimme kiinnostuneita kuulemaan sinusta, oli kokemusvuosia sitten pari tai vaikka reilusti yli 10. Lähdemme käymään keskustelua sinun toiveistasi ja odotuksistasi käsin ja selvitämme, että mitä voisimme sinulle tarjota.
Voit laittaa meille avoimen hakemuksen sähköpostiviestinä osoitteeseen [email protected] (kerro jotain toiveistasi + liitä mukaan CV tai vaikka linkki LinkedIn-profiiliisi) tai kurkata, josko joku avoimista paikoistamme olisi juuri sinulle sopiva seuraava työhaaste. Meillä on jatkuvasti paikkoja auki esimerkiksi Data Engineereille sekä kokeneille Data Architecteille.
Jos taas näet itsesi tulevaisuuden data-ammattilaisena, tutustu ihmeessä Solita Akatemiaan. Palkkaamme yleensä kaksi kertaa vuodessa Akatemian kautta suoraan vakituisiin työsuhteisiin joukon hyviä tyyppejä kehittymään data-tekemisen huippuosaajiksi. Akatemian hakuajat ilmoitetaan aina nettisivuillamme.
Voit myös koska tahansa olla yhteydessä Solitan data-yksikön rekrytointitiimiin – juttelemme mielellämme:
- Paulina Glozous, [email protected]