26.6.2018Blogi

Esittelyssä Business Analytics Consultant Joonas Keskinen

Solita tuli Joonakselle tutuksi alunperin TTY:n opintojen kautta. Nykyisin hän työskentelee Solitalla Business Analytics -konsulttina liiketoiminnan suunnittelun parissa. Joonas pitää Solitan parhaimpana puolensa ihmisiä, koska he ovat oman osaamisalansa kovimpia mestareita. Seuraavassa Joonas avaa meille arkeaan Business Performance Management -tiimissä. 

Milloin olet aloittanut Solitalla ja miten päädyit Solitan Business Performance Management -tiimiin?

Solitaan tutustuin ensimmäisen kerran opintojeni kautta, kun opiskelin TTY:lla tietojohtamista ja huomasinkin yrityksen olevan hyvin näkyvästi esillä opiskelijoiden keskuudessa. Pistin heti merkille aloitettuani Solitalla, että täällähän työskentelee hyvin suuri joukko ihmisiä, joiden naamat olivat tuttuja vanhasta opinahjostani.

Itseäni on aina kiinnostanut konsultointi ja etenkin erityisen mielenkiintoisena olen pitänyt konsultointia tiedolla johtamisen näkökulmasta ja tiesinkin, että tämän tyyppinen kombinaatio olisi Solitan yksi ydinosaamisista. Myös toinen tärkeä pointti oli yrityksen henki: Solitalle työt tehdään tosissaan, mutta ei liian totisesti.

Oikeastaan nämä kaksi asiaa olivat sellaisia periaatteita mitkä painoivat vaakakupissa, kun päätin hakea Solitalle töihin viime vuoden puolella ja aloitinkin työt puolisen vuotta sitten Solitan Data- osaamisyksikössä.

Mitä teet Solitalla tällä hetkellä?

Työskentelen Business Analytics Consultant -tehtävänimikkeellä ja olen osana meidän Business Performance Management -tiimiä, jossa olen ollut ensimmäisestä päivästäni lähtien. Tällä hetkellä teen hommia parille suurelle asiakkaalle, mikä täyttääkin suurimman osan päivästäni. Mielestäni Solitalla on ollut hienoa se, että minut on otettu myös mukaan kehittämään meidän tiimin sisäisiä asioita, joihin olen myös itse pystynyt vaikuttamaan.

Liiketoiminnan suunnittelu on mielestäni hyvin laaja kokonaisuus, jossa voidaan hyödyntää erilaisia teknologioita ja menetelmiä. Itseäni kiinnostaisikin tulevaisuudessa miettiä, miten data science -kulmaa ja erilaisia visualisointeja voitaisiin hyödyntää liiketoiminnan suunnittelussa ja minkälaisia lisäarvoa nämä voivat tuoda liiketoiminnan suunnitteluun.

Miltä arkesi näyttää?

Arjesta voidaan ehkä käyttää hieman kliseistä fraasia, että ”yksikään päivä ei ole samanlainen”.

Tämä tarkoittaa Solitan kontekstissa sitä, että yhtenä päivä saatan olla asiakkaalla juttelemassa uuden suunnittelujärjestelmän käyttöönotosta ja liiketoiminnan suunnittelun perusperiaatteista. Toisena päivänä puolestaan voin kodastella SQL-skriptejä, joilla haetaan tietovarastosta dataa suunnittelujärjestelmiin sekä kolmantena päivänä pohtimassa meidän oman tiimin tarjooman kehittämistä.

Pääosin meidän asiakkaita ovat henkilöt yritysten talousosastoilta, mutta teemme paljon yhteistyötä myös muiden sidosryhmien kanssa. Parasta arjessa on kuitenkin se, että töitä tehdään tiimeissä, jolloin asioiden sparraaminen on paljon mielekkäämpää. Yleisesti tiimiin saattaa kuulua muita Business Planning -konsultteja tai henkilöiltä, joiden työnkuva on lähellä meidän tekemistä, esimerkiksi DW- tai MDS-gurut. Meidän Business Performance Management -tiimi istuu pääosin omalla toimistolla, mutta asiakkaalla käydään palavereissa säännöllisesti. Toki välillä meillä saattaa olla muutaman päivän workshoppeja, jolloin luonnollisesti ollaan asiakkaan tiloissa enemmän.

Miksi kiinnostuit Business Analytics -konsultin työstä?

Ennen Solitalle tuloa olin parisen vuotta globaalissa konsultointitalossa töissä ja päiväni kuluivatkin erilaisten projektien parissa, mutta keskiössä olivat SAP-projektit. Näissä projekteissa opin ymmärtämään asiakkaiden liiketoimintaa paremmin ja hahmottamaan miten tietojärjestelmät voivat käytännössä tehostaa yritysten päätöksentekoa.  Kuitenkaan Solitalle hakiessani en ollut vielä käyttänyt mitään tiettyä suunnittelujärjestelmää, mutta yliopisto-opinnot ja edelliset työtehtävät loivat hyvän perustan ymmärtää liiketoiminnan suunnittelua syvällisemmin.  

Mikä sitten tekee Business Analytics -konsultin työ kiinnostavaa? Työssä pääsen näkemään millä tavoin suuret yritykset tekevät liiketoiminnan suunnittelua ja miten liiketoimintakriittistä tietoa hyödynnetään päätöksenteossa. Lisäksi mielenkiintoista on ottaa kantaa siihen, miten suunnittelua pitäisi tehdä tai miten sitä kannattaa tehostaa. Toisin sanoen näissä työtehtävissä pääsen työskentelemään asiakkaiden kanssa ja rakentamaan heille erilaisia ennustamismalleja, joiden avulla he pystyvät suunnittelemaan paremmin ja tehokkaammin omaa liiketoimintaansa.

Omasta mielestäni kokemus kehittyy, kun pääsee tekemään kädet savessa erilaisia asioita, mutta siitä ei tietenkään haittaa ole, jos liiketoiminnan suunnittelusta tietää jo jotain etukäteen. Kuitenkaan ei ole välttämätöntä olla saman tien olla rautainen ammattilainen, jolla on 10-15 vuoden kokemus liiketoiminnan suunnittelusta, vaan enemmänkin henkilöllä tulisi olla tietty asenne ja halu oppia. Itse olen havainnut, että moniin ongelmakohtiin, joita matkan varrella on tullut vastaan ei välttämättä ole mitään oikeaa vastausta. Tämän oikean vastauksen löytäminen onkin yleensä tiimin ja asiakkaan yhteispelin tuotos.

Solitan vahvuus on tietenkin ihmiset, jotka ovat oman osaamisalansa kovimpia mestareita. Toisin sanoen, jos kohtaan jonkun ongelman työssäni, niin aina löytyy joku joka tietää asiasta vähän enemmän ja on halukas auttamaan minua eteenpäin asiassa. Myös Solitalla vallitsee tietty yhteisöllisyys: uudet työntekijät otetaan hyvin porukkaan mukaan ja ketään ei pyritä istuttamaan mihinkään tiettyyn muottiin, vaan Solitalla jokainen voi olla oikeasti ihan oma itsensä.

Myös erityisen iso plussa on ollut kaikenlaiset aktiviteetit, joita Solitalla voi harrastaa. Minulle mieluisin löytyy työpaikan pleikkarihuoneesta ja tykkään jäädä työpäivän jälkeen ottamaan työkavereista mittaa NHL:n merkeissä.