30.9.2014Blogi

Epäjatkuvuuskohdat – siirtyminen uuteen normaaliin

Kun uusi normaali valtaa ihmisen tai yrityksen arjen, sitä edeltää monta yksittäistä muutosta. Otetaan esimerkiksi yrityksen muutos johtoryhmässä. Onko tämä epäjatkuvuuskohta yrityksen kannalta? Ei vielä. Onko tämä muutos kyseisten nimitettyjen henkilöjen kannalta? Kyllä. Yrityksen kannalta muutos ja epäjatkuvuuskohta ovat vasta tulossa. Johtoryhmä– tai toimitusjohtajamuutoksen myötä voidaan ennustaa, että jotain on kenties muuttumassa. Tätä on saattanut edeltää yrityksen heikko taloudellinen menestys tai markkinatilanteen muutos. On kuitenkin selvää, että epäjatkuvuuskohtia ovat edeltäneet useat eri tapahtumat.

Mitä tämä sitten merkitsee? Onhan kyseessä aika selvä asia kuitenkin. Muutoksia tapahtuu ja elämä jatkuu. Erityisesti liiketoiminta jatkuu, koska business never stops! Itse väitän, että nämä epäjatkuvuuskohdat ovat kaikkein merkityksellisimpiä myynnin ja olemassa olevan liiketoiminnan johtamisen kannalta.

Toimialojen parhailla tapahtuu aina jatkuvaa kehitystä ja ne tekevät investointeja tehostaakseen toimintaansa.

Virossa ollaan tehty julkishallinnossa rohkeita liikkeitä muun muassa koulutuksen ja IT-hankintojen parissa. Yhtenä periaatteena lukemani mukaan oli: “Ei anneta hyvän taantuman mennä hukkaan!” Näin perusteellisissa muutoksissa tapahtuu aina epäjatkuvuuskohta. Taantuma (sekä niukat resurssit) olivat tässä tapauksessa virolaisille hyvä tuuppaus kohti muutosta. Digitalisoituminen on pinnalla myös Suomessa ja Solita tekee paljon loistavia projekteja ja loistavaa työtä Suomen digitalisoitumisessa. Itseäni kuitenkin digitalisoitumisen sijaan kiinnostavat epäjatkuvuuskohdat. Miten me niistä voimme hyötyä?

Yritysmaailmassa analyytikot ennustavat jatkuvasti makrotaloutta ja yritysten ajautumista siinä. Itse uskon evoluutioon strategian ajurina.

Evoluutiossa yrityksen dynaamiset kyvykkyydet ja niiden kehittäminen on merkityksellisempää.

Dynaamisillä kyvykkyyksillä tarkoitan kyvykkyyttä, joka on muutokseen sopeutuvaa ja jatkuvasti kehittyvää osaamista. Sen voi varmasti määritellä muullakin tavalla. Yksittäisen “lajin” osaamisen sijaan siis keskitytään enemmän peruskuntoon, pelisilmään ja oppimiskykyyn. Osataan analysoida vastustaja pelimalli ja oma pelityyli. Kuten Saksa teki jalkapallon MM-kisoissa Big Datan keinoin. Ei mennä sen syvälle evoluutioon tässä vaiheessa. Yksi tällainen dynaaminen kyvykkyys, josta mainitsin on ennakoiva analytiikka ja epäjatkuvuuskohtien ennustaminen.

Ennakoiva analytiikka ja big data –tiimimme keskittyy  nimenomaan epäjatkuvuuskohtien ennustamiseen ja toimenpidesuosituksiin, jotta nämä epäjatkuvuuskohdat voidaan mahdollisimman tehokkaasti hyödyntää. Tuloksena poistuman vähentäminen ja uusien asiakkaiden hankkiminen. Haastakaa meidät niin osoitamme kykymme.