27.5.2015Blogi

Digitalisoituva yritys, jäikö SOA-hanke puolitiehen?

Monet yritykset ovat vihdoin heränneet, median suosiollisella avustuksella, digitalisaation mukanaan tuomaan haasteeseen. Asiakaskäyttäytymisen muutos ja siirtyminen uusiin kanaviin saavat myynnin ja markkinoinnin hikoilemaan, ja sitä kautta painetta uuteen ja ketterämpään tekemiseen syntyy myös IT-osastolle. Tarinat toimialan ulkopuolelta tulevista peliä muuttavista digitoimijoista, kuten vaikkapa Uber tai Airbnb, saavat kulmat kurttuun myös kulmahuoneessa.

Vaaditaan uusia palveluita, uusia digitaalisia tuotteita, ketterää tekemistä ja kaikki tämä vanhojen järjestelmien ja prosessien ristipaineessa – haaste ei ole helppo. Vanha ERP-maailma on kovin erilainen kuin yli organisaatiorajojen rakennettavat prosessi- ja palveluketjut pilviratkaisuja hyödyntäen.

Tiedon täysimittainen hyödyntäminen ja transaktiojärjestelmien liittäminen osaksi jälkidigitaalisen ajan arkkitehtuuria vaatii enemmän panostuksia kuin graafisen ilmeen uusiminen verkkosivuille.

Taustajärjestelmäarkkitehtuurin on myös kehityttävä digiratkaisuja toteutettaessa.

Viime ja kuluvalla vuosikymmenellä jonkin verran Suomessakin innostusta aikaansaanut SOA-arkkitehtuuri on loistava pohja ponnistaa digitaalisen talouden haasteisiin. Harmillisesti suurella osalla mukaan lähteneistä palvelukeskeisyys taisi jäädä tuotteen hankintaan, ja senkin avulla jatkettiin lähinnä normaalia integraatioputkien kehitystä.

Onnittelut niille, jotka onnistuivat rakentamaan palvelurajapintoja ja edistämään järjestelmien liitettävyyttä ja ratkaisujen uudelleenkäytettävyyttä. Nyt on hedelmien poimimisen aika.

Tällä hetkellä kuumana puheenaiheena oleva API economy ja API:en julkaisu perustuu ajatuksena pitkälle samankaltaiseen palvelukeskeisyyteen kuin SOA-arkkitehtuurissa on kyse. Palvelurajapintojen avulla voidaan ketterästi rakentaa ja orkestroida palveluja sekä prosesseja sovellusten ja APIen tarpeisiin.

Jos painit digihankkeissa järjestelmissä olevan datan hyödyntämisen vaikeuden, heikon muutoskyvyn ja hitaiden kehitysprosessien kanssa, keskittymällä kokonaisuuteen voi nähdä metsän puilta.