20.6.2017Blogi

Dataohjautuva kulttuuri, vaihe 5: Lähde nopeasti liikkeelle

Onko idea organisaatiosi dataohjautuvaksi muuttumisesta jo toteuttamista vaille valmis? Mikäli näin on, on vihdoin nopean lähdön aika: kolmen viikon toteutusaika ja nopea takaisinmaksu voidaan saavuttaa pilkkomalla ratkaisu helposti ymmärrettäviksi ja mitattaviksi pienen pieniksi osatoteutuksiksi. Kerron nyt kuinka se konkreettisesti tapahtuu.

Tämän blogisarjan aiemmissa vaiheissa olemme jo priorisoineet organisaation dataohjautuvuuden mahdollisuudet (vaihe 3) ja hankkineet rautaisen asiantuntijatiimin ratkaisun ympärille (vaihe 4). Nyt on vihdoin aika lyödä päät yhteen tiimisi kanssa ja löytää vastaukset alla oleviin kohtiin. On aika valmistella selkeä lupaus siitä mitä, miten ja miksi olette tekemässä suunnittelemianne asioita. Kun pystytte perustelemaan ja lupaamaan nopean hyötyjen realisoitumisajan, olette työn touhussa nopeammin kuin uskoittekaan!

Aloita tänään

Alla yksityiskohtaiset vaiheet, joita noudattamalla voitte kääriä hihat ja pääsette vihdoin konkreettisesti liikkeelle dataohjautuvuuden jalkauttamisessa.

Viikko 0: Kehittämiskohteen identifiointi analytiikan hyödyntämiseksi

  1. Pilkkokaa ideanne 1,5 viikossa toteutettavaksi kokonaisuudeksi.
  2. Määrittele onnistumisen mittarit, ennusta hyödyt ja visualisoi ne. Pyydä apua designerilta!
  3. Sparratkaa ideaanne kollegoiden, kumppaneiden ja loppukäyttäjien kanssa. Herättääkö tarinanne positiivisia tunteita, ymmärretäänkö sen toimintalogiikka ja luotetaanko suunnitelmanne toimintaan?
  4. Pyydä apua ammattimyyjältä ja hurmaa kirstun päällä istuva!

Viikko 1-3: Toteutusvaihe – Aika realisoida lupaukset!

  1. Toteuttakaa
  2. Testatkaa loppukäyttäjillä
  3. Hiokaa vielä paremmaksi!
  4. Julkaiskaa

Viikko 4-5: Sadonkeruu ja vaikutusten analysointi

  1. Mitatkaa saavuttamanne hyödyt
  2. Kerätkää palautetta loppukäyttäjiltä

Viikko N: Anna hyötyjen valua kassaan

  1. Odottaessanne hyötyjen realisoitumista voitte siirtyä dataohjautuvan kulttuurin rakentamisessa seuraavaan vaiheeseen – tulosten jakamiseen ja alusta aloittamiseen!

Tekemällä aina systemaattisesti pienen kokonaisuuden isosta ideasta pääsette nopeasti tutkimaan aitoa vaikutusta palvelun loppukäyttäjiin. Pahimmassa tapauksessa menetitte vain kolmen viikon työpanoksen, parhaimmillaan hankkeenne maksaa itsensä nopeasti takaisin. Mitattujen vaikutusten analysoinnin jälkeen olette kokemuksesta viisastuneena valmiita siirtymään seuraavaan vaiheeseen, eli tulosten jakamiseen.

Seuraavassa blogisarjani päättävässä osassa käyn läpi, kuinka lopputulokset ja saavutetut hyödyt voidaan jakaa organisaatiossa ja miksi heti tulosten saamisen jälkeen aloitetaan prosessi alusta. Mikäli tarvitsette apua nopeiden lähtöjen organisoinnissa tai itse idean toteuttamisessa, ole yhteydessä minuun vaikkapa Twitterin tai LinkedInin kautta!

Kiinnostuitko? Lataa itsellesi maksuton Datapalvelun ostajan oppaamme ja lue lisää ajankohtaisista blogeistamme.

Olli Lindroos työskentelee Solitalla Agile Data-tiimissä. Hän on intohimoinen oppija ja datakulttuurin puolestapuhuja, jota innostaa teknologia kaikissa muodoissaan niin käyttökokemuksena, teknisinä toteutuksena ja liikejohdon strategiamahdollisuutena. Olli kuvailee itseään myös isäksi, nörtiksi ja ruoka- ja juomahifistelijäksi. Vapaa-ajallaan Olli koeponnistaa kaikkea uusimpia trendejä kuluttajan roolissa ja tarvittaessa rakentaa tarvitsemansa IoT-mittauslaitteiston itse. Seuraa Ollia Twitteristä @ollilind-käyttäjätunnuksella.

Solita Case Amer Sports tekoäly