22.5.2017Blogi

Dataohjautuva kulttuuri, vaihe 4: hanki tarvittava osaaminen

Millaista osaamista dataohjautuvan kulttuurin rakentamisessa tarvitaan? Tässä bloggauksessa kerrotaan, millaisen tiimikokoonpanon ja millaisia erilaisia rooleja tarvitset tiimiisi, mikäli haluat saada organisaatiossasi dataohjautuvuuden konkreettisesti liikkeelle. Käytä kuvauksia hyväksesi oikeanlaisten ympärilläsi olevien ihmisten sekä mahdollisten osaamistäydennystarpeiden tunnistamiseen.

Tämä blogikirjoitus on neljäs osa kuusivaiheisesta matkasta kohti dataohjautuvaa organisaatiota. Olemme aiemmin tunnistaneet organisaation analytiikan nykytilan, pohtineet uusia kehitysmahdollisuuksia ja viime kerralla priorisoimme potentiaaliset mahdollisuudet. Nyt on aika miettiä ketkä avainpelurit täyttävät tarvittavat roolit konkreettisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Alla hyväksi toteamamme listaus sellaisista rooleista ja kyvykkyyksistä, jotka ovat ehdottoman tarpeellisia ketterien datapalveluiden kehittämisprojekteissa.

Business SME

Tehtävä: Kehitettävän liiketoiminnan asiantuntija. Auttaa dataohjautuvaa kulttuuria rakentavaa tiimiä ymmärtämään ratkaistavaa mahdollisuutta ja varmistaa liiketoimintavaikutusten tapahtumisen.

Osaaminen: Perusymmärrys ohjelmistokehityksestä ja analytiikasta. Osaa kehittää liiketoimintaa datasta löydetyn ymmärryksen avulla ja jalkauttaa datasta kerätyn ymmärryksen toiminnaksi.

Data Consultant

Tehtävä: Toimii kehitystiimin silminä ja korvina. Data Consultantin tärkein tehtävä on mahdollistaa muun tiimin kyky tehdä merkittävää ja tehokasta työtä. Hän kuuntelee ja auttaa liiketoiminnan asiantuntijoita hyödyntämään datan mahdollisuuksia ja pitää palvelun toteutustiimin oikealla uralla kohti yhteistä visiota. Kun muut ei saa aikaseksi tai kommunikaatio ei kulje, Data Consultant saa asiat tapahtumaan.

Osaaminen: Kyky kommunikoida teknisten- ja liiketoimintaedustajien välissä. Muutosjohtaminen, ymmärrys datahankkeista ja niiden vaikutuksesta organisaation liiketoimintaan.

Data Architect

Tehtävä: Osaava data-arkkitehti muuttaa liiketoimintamahdollisuudet teknisiksi suunnitelmiksi. Oikein suunniteltuna data-palvelu palvelee liiketoimintaa, se on tehokas ja helppokäyttöinen sekä kehittäjien että loppukäyttäjien näkökulmasta, sekä se skaalautuu kysynnän mukaan.

Osaaminen: Syvä ymmärrys datasta, tietokannasta, tietoliikenteestä, tietoturvasta, ohjelmistokehityksen mahdollisuuksista ja haasteista. Pilviteknologiat.

Data Engineer

Tehtävä: Dataprojektin joka paikan höylä. Kokenut Data Engineer pystyttää tarvittavan teknisen infrastruktuurin järjestääkseen datan kaikille sitä tarvitseville. Hänen ansiosta dataa pääsee hyödyntämään sekä koneellisesti, että valloittavien raportointiratkaisuiden avulla.

Osaaminen: Ohjelmointitaidot, tietokantamallinnus/-kehitys, BI-työkalut, tietoliikenne-/tietoturva-ymmärrys, infrastruktuurin automatisointityökalut, pilviteknologiat.

Data Scientist

Tehtävä: Datavelho, joka löytää neulan datasuosta. Data Scientist tunnistaa liiketoiminnan kannalta merkittävän datan ja mallintaa sitä hyödyntäen tarpeeseen sopivan algoritmin tilastotieteen menetelmiä ja raakaa laskentatehoa hyödyntäen.

Osaaminen: Syvä ymmärrys tilastotieteistä ja sen soveltamiseen käytetyistä työkaluista, kyky omaksua kehitettävän liiketoiminnan luonne ja ymmärtää sen lainalaisuudet datan näkökulmasta.  Ymmärtää rinnakkaisen laskennan työkalujen hyödyntämisen sekä omaa ohjelmoinnin perusosaaminen.

Service Designer

Tehtävä: Tekee teknisesti toimivasta ratkaisusta rakastettavan palvelun. Service Designer on empaattinen loppukäyttäjän tarpeiden puolustaja. Hän innovoi, kehittää ja suunnittelee palvelut kauniiksi ja helposti ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi.

Osaaminen: Kuuntelu ja kommunikointikyky, visuaalinen silmä, koemallintaminen, käyttöliittymäsuunnittelu ja muutosjohtaminen.

IT Architect

Tehtävä: Jotta toteutettava ratkaisu istuu organisaation isoon IT-kuvaan, tarvitaan projektille tekninen tuki organisaation nykyisen arkkitehtuurin asiantuntijalta. IT-arkkitehti auttaa muuta tiimiä valitsemaan ympäröivään kokonaisuuteen sopivat teknologiat ja varoittaa eteen tulevista mahdollisista haasteista.

Osaaminen: Tietoliikenne, tietoturvallisuus, syvä ja laaja ymmärrys eri teknologioista, ohjelmistokehitysprosesseista ja olemassa olevista IT-ympäristöistä.

Avoin paikka

Tehtävä: Ratkaistavasta liiketoimintapulmasta riippuen myös muuta osaamista voidaan tarvita. Toteutustiimi voi tarvita mitä tahansa viestinnän ja syvemmän ohjelmistokehitysosaamisen välistä.

Kiinnostuitko? Lataa itsellesi maksuton Datapalvelun ostajan oppaamme  ja kurkkaa lisäksi avoimet työpaikkamme. Haemme jatkuvasti uusia työkavereita joukkoomme. Oletkohan sinä seuraava solitalainen?

Olli Lindroos työskentelee Solitalla Agile Data-tiimissä. Hän on intohimoinen oppija ja datakulttuurin puolestapuhuja, jota innostaa teknologia kaikissa muodoissaan niin käyttökokemuksena, teknisinä toteutuksena ja liikejohdon strategiamahdollisuutena. Olli kuvailee itseään myös isäksi, nörtiksi ja ruoka- ja juomahifistelijäksi. Vapaa-ajallaan Olli koeponnistaa kaikkea uusimpia trendejä kuluttajan roolissa ja tarvittaessa rakentaa tarvitsemansa IoT-mittauslaitteiston itse. Seuraa Ollia Twitteristä @ollilind-käyttäjätunnuksella.