Olen Juho Friman ja työskentelen Solitalle Software Architect tittelillä. Softan tekemisen aloitin jo pikkupoikana “kuuslankulla”, kuten varmasti moni muukin. Harmillisesti upeat BASIC-kielellä tehdyt tekstiseikkailut eivät ole säilyneet jälkipolville, mutta niiden tekeminen oli uskomaton matka luovuuteen ja ihmismielen pimeimpiin kolkkiin. Muistanette varmaan, että tekstiseikkailuiden aiheet olivat varsin mielikuvituksellisia..
Eräänä aamuna ajattelin, että pitäisiköhän yrittää opiskella sivuaineena ohjelmoimaan.
Päädyin opiskelemaan yliopistoon. Minusta piti tulla jotain ihan muuta kuin rautainen IT-ammattilainen. Ei näistä urasuunnitelmista sinänsä sen enempää, mutta eräänä aamuna ajattelin, että pitäisiköhän yrittää opiskella sivuaineena ohjelmoimaan? Olin aina ajatellut oikean ohjelmoinnin olevan jotain täysin käsittämätöntä magiaa johon omista tekstiseikkailuistani on niin pitkä matka, että ei kannata edes yrittää.
Väärässä olin.
Huomasin nimittäin olevani todella hyvä ohjelmoimaan ja se tuntui edelleen luontevalta tavalta ilmaista itsenäni. Urasuunnitelmat kokivat täyskäännöksen ja totesin, että tätä minä haluan tehdä leipäni eteen. Yliopisto antoi minulle eväät, mutta totuuden nimissä on mainittava, että ei minun ole ikinä tarvinnut työssäni toteuttaa B-puun tasapainottamista. Minun on kuitenkin äärimmäisen tärkeä tietää, mikä B-puu on ja miten se liittyy O(log n) ilmaisuun. Nautinnollisissa after-work keskusteluissa muiden ohjelmoijien kanssa ei myöskään pysy yhtään kärryillä, jos termistö ei ole hallussa!
Ihan oikeat työtä tekevät ihmiset käyttivät tekemääni softaa oikeiden asioiden tekemiseen!
Kun minulle alettiin maksaa ohjelmoinnista rahaa noin 12 vuotta sitten, teimme Spring Frameworkin 1.x versiolla webbisoftaa Tomcattiin. Toden totta en kyllä tajunnut alkuun, mikä ihme on Inversion of Control Container ja mitä iloa siitä oikein on. Softa kuitenkin syntyi ja kehittyi. Ihan oikeat työtä tekevät ihmiset käyttivät tekemääni softaa oikeiden asioiden tekemiseen! Jäin koukkuun.
Aika kului, taidot karttui ja uusia ajatuksia tarttui – Clojure räjäytti maailmani
Aloin oppia testaamaan tuottamani koodin automaattisesti. Aloin oppia automatisoimaan uusien versioiden asentamisen tuotantoon. Aloin oppia erilaisia ketteriä menetelmiä ja ymmärtää, miksi niitä kannattaa käyttää. Aloin oppia vertailemaan erilaisia kieliä, joista Clojure räjäytti maailmani. Matka Clojuren kanssa on ollut pitkä ja osin raskaskin. Aivot piti kääntää täysin erilaiseen malliin kuin aiemmin, mutta väitän, että Clojure teki minusta paremman ohjelmoijan myös muilla kielillä.
Eräänä kauniina aamuna maailmani räjähti toisen kerran, kun pääsin tekemään sovelluksia AWS-ympäristöön. Aloin arvostaa konesaleja, koska tajusin, että siellä on ollut paljon erittäin päteviä ihmisiä, jotka ovat tehneet käsittämättömän määrän asioita puolestani. Nyt kaikki verkoista ja palomuureista lähtien oli omassa hallinnassa. Ja omalla vastuulla. En voi syyttää ketään, jos tekemääni järjestelmään tunkeudutaan. Mutta onneksi voin pyytää minua parempia tietoturvaihmisiä auditoimaan tekeleeni ja antamaan vahvistusta sille, että asiat on tehty oikein.
Nyt olen tehnyt noin kaksi vuotta miltei pelkästään AWS-asioita ja en vaihtaisi tätä enää mihinkään. AWS tarjoaa mahdollisuuden jatkuvasti kasvattaa osaamistani ja mennä mukavuusalueen ulkopuolelle joka ikinen päivä.
Siksi rakastan sovellusten tekemistä ja sitä saan täällä Solitalla tehdä.
Tutustu lisää ohjelmistokehittäjiemme ajatuksiin heidän omassa dev.solita.fi blogissaan. Katso myös Juhon ajatukset AWS re:invent 2017 tapahtumasta Las Vegasissa.