15.12.2015Blogi

BI- ja analytiikkakonsultin 3 tärkeintä osaamisaluetta

Minulta kysytään usein mitä teen työkseni ja sen kiteyttäminen kuulijan keskittymiskyvyn pituiseen lauseeseen on yllättävän haastavaa. Yleisesti me Business Intelligence- ja analytiikkaratkaisujen konsultit toimimme liiketoimintatiedon hallinnan, hyödyntämisen sekä tiedolla johtamisen parissa. Tämän kerrottuani seuraa usein kysymys, että mitä aivan oikeasti teen palkkani eteen.

Avaan tässä kirjoituksessa teille hieman sitä, mistä BI- ja analytiikkakonsultin osaaminen muodostuu ja mikä tekee hyvän konsultin tällä saralla.

1) Rakastamme dataa ja huolehdimme siitä – eri näkökulmista

Meitä yritysten tietovarannon ympärillä työskenteleviä ammattilaisia on Solitalla monenlaisissa rooleissa. Näin jaamme osaamisemme analytiikkaliiketoiminnassa:

  • Suunnitteluratkaisukonsultit: jotta liiketoimintaa pystytään ohjaamaan, on sen taustalla oleviin ajureihin pystyttävä vaikuttamaan. Tässä peliin astuvat suunnitteluratkaisukonsultit, jotka mallintavat yrityksen reaaliprosessit niin, että toimintaan päästään vaikuttamaan jo syy-seuraus-suhteiden alkulähteillä. Budjetointi tai muu liiketoiminnan suunnittelu ei ole europeliä, vaan se on ilmiöiden ja vaikutussuhteiden ymmärtämistä.
  • Informaatiohallinnan ammattilaiset: nämä rautaiset ammattilaiset käskyttävät tietoa lähdejärjestelmistä tietovarastoihin, joita suunnittelevat. Tieto voi olla mitä ihmeellisimmissä muodoissa, mutta silti nämä joukko-opin ammattilaiset saavat datan taittumaan informaatioksi.
  • Informaatiohyödyntämisen ammattilaiset: nämä visualisoinnin monitaiturit pyörittävät yrityksen informaation tietovarastoista datatarinoiksi ja tiedoksi graafien ja raporttien voimin.
  • Datatieteilijät: nämä matemaattiset lahjakkuudet luovat mm. ennakoivia malleja yrityksen paremman tulevaisuuden takaamiseksi.

Sitten on vielä niitä, jotka osaavat hieman kaikkea näistä ja pystyvät auttamaan asiakkaita luomaan parhaita ratkaisukokonaisuuksia.

2) Rakastamme numeroita ja joukko-oppeja

Relaatioalgebra ja joukko-oppi ovat äärimmäisen tärkeitä osaamisalueita, jotka tulevat vastaan kaikissa kohdan 1. roolien työtehtävissä. Me tykkäämme numeroista, mutta rakastamme niitä joukoissa. Kaikki liittyy lähes kaikkeen ja tämän hahmottaminen on kaikissa Business Analytics -konsultin työtehtävissä välttämätön osaaminen. Tämän ymmärrys on myös oman osaamisen kehittämisen kannalta ratkaisevaa. Jotkut meistä ovat jo vieroittuneet näistä hieman ehkä akateemisista termeistä ja läheisemmin tämä kääntyykin puheissa SQL-kielen osaamiseksi. Täysin eri asia, mutta kelpaa lähtökohdaksi, jos SQL sattuu olemaan CV:ssä äidinkielen ja toiseen vieraan kielen välissä. 

3) Oikea asenne ja työkokemus – myös tuoreista työkaluista

BI- ja analytiikkakonsultin työkokemukseen kuuluu väistämättä myös työkaluosaaminen. Ala puskee uskomatonta tahtia eteenpäin ja jo parin vuoden takainen työkaluosaaminen voi olla vanhentunutta, vaikka pohjustaakin hyvin oppimista eteenpäin. BI-tuoteyritykset kilpailevat toisiaan vastaan uusilla innovatiivisilla tuoteominaisuuksilla. Meidän tehtävämme on ymmärtää niiden tuomat kilpailuedut ja kommunikoida ne selkeästi asiakkaillemme. Konsultteina tiedämme mikä toimii ja mikä ei. Osaamme kertoa eri tietomallien tarkoituksista, miten tietoa tulisi visualisoida, mitä siitä voi päätellä ja miten suunnitteluratkaisut nitoutuvat kaikkeen tähän.

Mutta mikä tekee hyvän liiketoiminta-analytiikkakonsultin? Vastaus on yksinkertainen: oikea asenne ja riittävä kokemus. Toisin sanoen, hyvällä konsultilla on riittävän monta projektia takana tukemassa sitä mitä suusta ulos tulee. Tähän ammattiin yleensä kasvetaan kehittäjän roolista. Konsultointi ei ole vain mielipiteitä vaan myös ammattitaitoa, näkemyksellisyyttä ja työkokemusta sopivasta sekoitettuna. Osa meistä on harhautunut alkujaan ohjelmistokehittäjäksi ja jossain vaiheessa ymmärtäneet, että totuus on numeroissa.

filosofi-Markku

Lue lisää konkretiaa tiedolla johtamisesta, BI:stä ja ennustamisesta kollegojen kynistä:

Tietovaraston automatisointi, Mikko Puonti

Tuliko BI:stä legacya – Osa 1, Tero Honko

Sankarijohtajien viitat kutistuvat – pysyykö johtamisjärjestelmänne ajan hermoilla?, Hanna Rantonen

Suunnitellaanko teillä talouden vai toiminnan ehdoilla?, Teemu Kaipiainen

Onko ennustamisessa mitään järkeä?, Rita Lintilä

Oletkohan sinä seuraava digitaalisen maailman matkaoppaamme? Etsimme parhaillaan uusia Suomen parhaita tiedolla johtamisen kykyjä osaksi huippuporukkaamme. Kurkkaa avoimet työpaikkamme täältä ja lähetä hakemuksesi pikimmiten. 

Markku Mäenpää työskentelee Solitalla Business Analytics -konsulttina. Hän on ketterä IT-alan ammattilainen ja ahertaa sanojensa mukaan ”Oulun toimiston analytiikan työmaalla”.
Markku on monessa sopassa keitetty projektiammattilainen ja haastaa mielellään myös asiakkaitaan liiketoiminnan ja BI/DW-ratkaisujen kehittämisessä. Vapaa-ajalla Markun löytää lenkkipolun varrelta koiransa kanssa suunnittelemassa seuraavaa vaellusta.