Muotoiluajattelua hyödynnetään yrityksissä yhä enemmän ja keskustelu designista on ollut vilkasta. Joku on voinut jopa hämmästellä designin ympärillä olevaa pöhinää ja törmätä melkoiseen termiviidakkoon. On palvelumuotoilua, käyttöliittymäsuunnittelua, strategista muotoilua, muotoilupalvelua*, konseptointia ja yhtenä tuoreena tulokkaana business designia, mikä komeilee meidän kirjoittajienkin nimikkeissä.
Kun me business designerit vuosi sitten kohtasimme, oli hauska huomata, miten moni asia meitä yhdisti. Olimme molemmat törmänneet kyselyihin työnkuvastamme, jota on ajoittain ollut monisanaista ja vaikeaa selittää niin työpaikalla kuin sukujuhlissa. Myös kaikenlainen design-hype ja -hehkutus oli meille vierasta. Design-ajattelun ja business designin arvon koimme merkittäväksi, oikeissa tilanteissa sovellettuna. Pohdimmekin miten kiteyttää Business Design helposti ymmärrettävällä tavalla?
Totesimme pian, että työtämme kuvaa parhaiten ja yksinkertaisimmin ihmislähtöinen ongelmanratkaisu. Business Designerin kynästä voi lopputuloksena syntyä esimerkiksi strategia, liiketoimintamalli tai palvelukonsepti, mutta punaisena lankana projektissa kuin projektissa on ihmisen asettaminen tekemisen keskiöön ja ongelmien ratkaiseminen asiakkaan ja liiketoiminnan näkökulmat yhdistäen.
Business Design voi vastata esimerkiksi seuraavanlaisiin kysymyksiin. Miten yrityksen kannattaisi palkita ja sitouttaa parhaimpia asiakkaitaan? Miten käyttötavaroita valmistava yritys voi kokeilla ja rakentaa kiertotalouteen pohjaavia liiketoimintamalleja? Mihin yrityksen tulisi investoida digitaalisten palveluiden kehittämisessä? Miten siirtyä tuotteiden myynnistä palveluliiketoimintaan?
Kysymyksiä yhdistää niiden strategisen luonteen lisäksi se, että on tarpeen ymmärtää sekä ihmisten käyttäytymistä ja tarpeita että liiketoiminnan logiikkaa ja lukuja, ja suunnitella ja kokeilla tämän ymmärryksen pohjalta uutta. Business design on syntynyt tähän taitekohtaan rakentamaan siltaa ”kylmän” liiketoiminnan kehittämisen ja ihmisen ymmärtämisen välille.
Ihmislähtöinen ongelmanratkaisu on itse asiassa jokaisen designerin tekemisen ytimessä, konteksti vain vaihtelee käyttöliittymästä palvelun tai strategian muotoiluun. Siispä seuraavan kerran kun olet mukana keskustelussa designista ja turhautumassa termiviidakkoon, voitkin palauttaa mieleesi, että nyt ei puhuta sen kummemmasta kuin ongelmanratkaisusta. Jos kaipaat tukea strategiseen liiketoiminnan kehittämiseen, kannattaa napata hihasta sitä Business Designeria.
Kirjoittajat:
Jaakko Luomaranta, Business Designer, Solita
Markku Autio, Head of Business Design, OP
*Katso pilipalisaatio.fi