Oma pilviseikkailuni alkoi noin 12 vuotta sitten. Kerroin silloin asiakkaille, ettei kukaan ylläpidä enää omaa tuulimyllyä tai sähkövoimalaa, vaan kaikki ostavat sähkönsä suoraan palveluna. Samalla tavalla kannattaa ostaa myös IT:tä, eli hankkia sitä pilvestä.
Vaikka vertaukseen vielä toisinaankin törmää, vuonna 2016 toivon keskittymistä kysymykseen: ”mihin pilveen mennään?”. Enää ei pitäisi miettiä sitä, että ”mennäänkö pilveen” tai ”mikä se on”?
Moni pohtii tänä päivänä seuraavaa kysymystä: ”Mikä on oikea pilvi juuri meille? Helpottaakseni pilvipalveluntarjoajien vertailun tuskaa, vertailen nyt markkinoiden kahta innovatiivisinta ja joustavinta pilvipalveluntarjoajaa. Tässä eri lähteistä koottua vertailutietoa kahdesta vaihtoehdosta: AWS:n (Amazon Web Services) ja Microsoftin Azuren pilvipalvelusta.
Markkinaosuudet
Kaupallisessa mielessä AWS on selkeä markkinajohtaja IaaS (Infrastructre as a Service)- ja PaaS (Platform as a Service) -tarjoajien joukossa. Microsoft on kuronut etumatkaa kiinni jättäen muut kilpailijat kauas taakseen.
Voit lukea täältä aiheesta lisää.
Isot toimijat kilpajuoksussa
Gartnerin mukaan AWS:n tarjooma on jo niin laaja ja hyvin koeponnistettu, että sitä voidaan pitää ns. turvallisena valintana. Toisaalta sen käyttäminen, operoiminen ja palikoiden yhdisteleminen ei ole ihan helppo juttu. Monesti tähän tarvitaankin osaava kumppani.
Microsoft on tulossa takaa ja vauhdilla. Se on käyttänyt miljoonia palvelukehitykseen, mikä onkin tuottanut tulosta. Isoissa asiakuuksissa, joissa on vahva MS-asennuskanta, Azure saattaa tuntua loogiselta reitiltä ulos omista konesaleista. Azure on kuitenkin vielä osittain raakile verrattuna AWS:ään. Isojen liikkeet ovat hitaita, joten hetkessä se ei tule tapahtumaan.
IaaS – Infrastructure as a Service
IaaS-peruskapasiteetin osalta molemmat pilvet ovat kustannuksiltaan ja ominaisuuksiltaan samankaltaiset, eikä se tule olemaan merkittävä tekijä valintaa ajateltaessa. Varsinaiset erot syntyvätkin, kun vertaillaan PaaS-komponenttien ominaisuuksia ja hintoja. Uudet palvelut ovat sekä AWS:llä että Azurella jatkuvan kehittämistyön kohteena. Siitä johtuukin, että palvelut tietokantojen, analytiikan, koneoppimisen ja esineiden internetin suhteen (IoT) ovat parantuneet merkittävästi. Mm. Hadoop-klusteria palveluna tarjoavat AWS Elastic MapReduce ja Azure HDInsight.
PaaS – Platform as a Service
PaaS-palvelut ovat avainasemassa, kun mietitään riippumattomuutta toimittajasta. PaaS-komponentteja käytettäessä lukkiudutaan vahvasti alustan toimittajaan. Se ei välttämättä ole huono juttu, koska oman palvelun rakentaminen valmiista komponenteista on todella kustannustehokasta verrattuna vastaavaan toteutukseen IaaS-mallilla. IaaS-kapasiteettia käyttämällä valta säilyy pitkälti asiakkaalla, koska mm. virtuaalisen instanssin siirtäminen pilvestä toiseen on täysin mahdollista.
Eli onko PaaS ’vendor lock’? Kyllä on. Mutta haittaako se, jos palvelu tarjoaa oikeat ominaisuudet? Ja entä jos oma ratkaisu on rakennettu niitä tehokkaasti hyödyntäen?
Entä hybridipilvet?
Hybridi on tässä tarinassa myös mielenkiintoinen twisti. Microsoft on kovasti rummuttanut kykyä tuoda Azure Stackin avulla asiakkaan konesaliin samat palvelut kuin Azuressa. AWS:llä ei ole nähty tällaista vaihtoehtoa olevan.
AWS on mieltänyt, että Hybrid tarkoittaa jotain muuta. Se on lähestynyt asiaa arkkitehtuurillisessa mielessä. Siinä palveluita tai sen osia hajautetaan oman konesalin ja AWS:n välillä. Tilanne muuttuu, kun AWS tuo VMwaren kanssa omanlaistaan ratkaisua perinteisten Vmware-ympäristöjen skaalaamisesta pilveen.
Mikä valinta on paras?
It seems that the choice between AWS and Azure is not always based on technical differences, but rather resembles a ‘religious’ choice – Anton Floor
Mielipiteeni on, että järkevätkään syyt eivät aina riitä perustelemaan valintaa. Perustelut jonkin puolesta tai vastaan saavat välillä jopa fundamentalistisia piirteitä. Tässä kuitenkin joitakin vinkkejä ja pointteja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota valintaa tehdessä:
- All-in valintaa ei kannata tehdä
- Pilvi tulisi valita rakennettavan ratkaisun perusteella
- Käytössä voi olla monia eri pilviä
- Punnitse tarkkaan riskit ja kustannukset (PaaS vs. IaaS)
- Hanki kumppani, joka osaa auttaa
Vaikka tässä vertailtiinkin vain kahden tarjoajan palveluita, ei se tarkoita, että ne olisivat aina parhaita. Suomesta ja muualta löytyy myös muita mielenkiintoisia haastajia, joiden palveluihin ja hinnoitteluun kannattaa tutustua.
Kun kaipaat tarkempaa vertailutietoa ja apua valintoihin, kysy lisää meiltä!
Kiinnostuitko? Lue lisää pilvipalveluistamme sekä ajankohtaisista blogeistamme. Kurkkaa myös tulevat tapahtumamme ja avoimet työpaikkamme.Anton Floor työskentelee Solitalla pilvimestarina. Lähellä sydäntä on IT:n tuottaminen kustannustehokkaasti työpöydältä konesaliin. Miehen vapaa-aika hujahtaa hiihtoa, juoksua, pyöräilyä ja futista harrastaessa, sekä rintamamiestalon remppaparantelussa. Liikuntaan liittyvät vempaimet ja härpättimet kiehtovat häntä. Antonin löytääkin usein kolvi kädessä rakentamassa jotakin hiihtoon liittyvää IoT-vempainta.