30.6.2020Blogi

Akatemialaisesta rehtoriksi – Jannen polku Solitalla

Minkälaisella taustalla liityit Solitan vahvuuteen?

Jo esikoulussa aavistin, että isompana minusta saattaa tulla diplomi-insinööri. Muutama vuosi myöhemmin aavistukset osoittautuivat oikeiksi, ja sain tutkintotodistuksen kouraan silloisen Tampereen Teknillisen Yliopiston Tietojohtamisen koulutusohjelmasta. Opintoja aloittaessani minulle ei ollut vielä täysin selvää mitä tuleman pitää, mutta näin jälkeenpäin tämä koulutusohjelma osoittautui varsin hyväksi valinnaksi. Opintojen ohella olin aktiivinen kaikenlaisessa harrastustoiminnassa ja onnistuin saamaan työkokemusta kesätöistä. Alussa kesätyöt olivat vähän kaikenlaisia tehdaspakkaajasta järjestyksenvalvojaan, mutta myöhemmin kulkukortit avasivat toimistojen ovia.

Yliopistolla tutustuin mahtaviin ihmisiin, joista iso osa työskentelee Solitalla tänäkin päivänä. Kaverien esimerkin innostamana hain muutama vuosi sitten itsekin Tampereelle töihin kovien tekijöiden joukkoon. Ovet aukenivat Solitan kaikkien aikojen ensimmäiseen data-akatemiaan ja sen jälkeen tie on vienyt aina Münchenin toimistolle asti.

Mikä sai innostumaan dataratkaisuista ja hakemaan Solitan akatemiaan?

Diplomityötä tehdessäni kirkastui ajatus, että tulevaisuudessa haluan tehdä duunia nimenomaan tiedonhallinnan parissa. Konsultointi ei ollut aiemmin listani kärjessä, mutta datakonsultointi on osoittautunut todella monipuoliseksi ja kiintoisaksi poluksi. Muutama vuosi sitten pilvimurros oli jo alkanut ja Suomessa oltiin siirtymässä perinteisemmästä BI:sta kohti edistyneempiä analytiikkaratkaisuja. Tähän ympäristöön Solitan akatemia tarjosi hyvän ponnahduslaudan tarjoamalla perehdytyksiä mm. data-alustoihin, datan mallintamiseen ja informaation hyödyntämiseen. Datahommissa kehitys on ollut vauhdikasta mikä on vaatinut oppimishalua ja -kykyä, mutta toisaalta kehitys on myös mahdollistanut mielenkiintoisia asiakasprojekteja ja työt ovat tuntuneet merkityksellisiltä.

Mikä Solitalla on ollut parasta?

Parhainta on ollut ehdottomasti ihmiset. Solitalaisten osaamisesta ja kokemuksesta on ollut mahdollista oppia itsekin jatkuvasti. Työkaverit ovat olleet hyvin vastaanottavaisia erilaisiin lähestymistapoihin ratkaisuja haettaessa, ja eri taustoilla tulevat ihmiset koen ehdottomasti suurena rikkautena. Ympäristöä kuvaa mielestäni lause ”rennosti, mutta tosissaan”.

Kollegojen kanssa on tullut vietettyä myös vapaa-aikaa vastapainona työlle. Esimerkiksi NHL-videopelissä on mukava voittaa aina helpot Mika ja Joonas. Työkaverin kanssa on tullut pidettyä myös koodikellaria, jossa olemme kokeilleet ideoita, joita asiakasprojektissa ei välttämättä tulisi kokeiltua.

Janne Tuomisto työskentelee Solitalla dataratkaisujen asiantuntijana ja toimii uutena Data-Akatemian rehtorina syksyllä 2020.