29.8.2018Blogi

6,5 miljardilla vapauttamaan dataa

Maaliskuun lopussa tipahti alaa seuraaville pienoinen uutispommi, kun Salesforce ilmoitti tarjoavansa API- ja integraatioteknologiaa kehittävästä MuleSoftista 6,5 miljardia dollaria. Mikä tekee MuleSoftista näin kiinnostavan Salesforcen näkökulmasta?

MuleSoftin taivalta voidaan pitää eräänlaisena tuhkimotarinana. Kaikki sai alkunsa yhden integraatiokehittäjän turhautumisesta integraatiotyön hankaluuteen ja toisteiseen tylsään työhön (donkey work). Tämä kehittäjä oli Ross Mason, joka perusti avoimen lähdekoodin projektin Mule ESB:n, jonka tarkoituksena oli poistaa tylsä ja toisteinen työ integraatiokehittäjien harteilta. Ross Mason oli jo kokenut kehittäjä, joka konsultoi muun muassa Lontoon finanssisektoria.

Mason perusti vuonna 2006 MuleSourcen, joka myöhemmin muutti nimensä MuleSoftiksi. Jo vuonna 2013 Mulea käytti yli 150 000 kehittäjää ja 3000 yritystä. MuleSoft julkaisi myös pilvipalvelun (Integration Platfrom as a Service tai IPaaS), joka nykyään tunnetaan Anypoint Platform CloudHubina. MuleSoft listautui vuonna 2017, jolloin kurssi nousi ensimmäisenä päivänä noin 50%.

Strateginen hankinta

”Kun kuuntelimme toimitusjohtajia, nousivat integraatio ja data esiin kerta toisensa jälkeen. He olivat todella turhautuneita siihen, että data oli lukittuna legacy-järjestelmiin.”

Salesforcelle MuleSoft on strateginen hankinta. Wall Street Journalin CIO Journalin haastattelussa Salesforcen COO Mark Brock totesi: ”Kun kuuntelimme toimitusjohtajia, nousivat integraatio ja data esiin kerta toisensa jälkeen. He olivat todella turhautuneita siihen, että data oli lukittuna legacy-järjestelmiin. Tämä on MuleSoftin oston strateginen luonne.”. ”Kyky koordinoida ja vapauttaa kaikki tämä data on todella tärkeää”, hän jatkaa.

Salesforce, joka on pilvipalveluyhtiö, on huomannut, kuinka merkityksellinen asiakkaiden on-premise-ympäristö edelleen on. Lähes jokainen asiakas kipuilee datan integroinnin kanssa, eikä tämä haaste tule poistumaan lähiaikoina. Data täytyy pystyä integroimaan pilvipalveluiden ja omissa konesaleissa olevien sovellusten välillä.

Tekoäly on integraatiohaaste

Tekoäly on tällä hetkellä kuuma aihe, joka herättää kiinnostusta yrityksissä ja päättäjissä. CIO Journalin haastattelussa Salesforcen Brock tuokin esille, kuinka tekoälyhankkeet ovat merkittäviä data- ja integraatiohankkeita. ”Nämä teknologiat mahdollistavat asioita yrityksille, joita ne eivät ole aikaisemmin pystyneet tekemään”, hän sanoo. Erityisesti nämä uudet hankkeet vaativat dataa, joka on nyt usein lukittuna yrityksen eri järjestelmiin tai laitteisiin.

API:en avulla data on mahdollista vapauttaa, integroida ja hyödyntää mm. tekoälyhankkeissa ja digitaalisten palveluiden rakentamisessa. Tämän arvon Salesforce on hyvin ymmärtänyt.

MuleSoft vauhdittamaan Salesforcen integraatioita

”Jokainen yritys käy parhaillaan läpi digitaalista transformaatiota, eikä integraatio ole ikinä ennen ollut strategisesti tärkeämpää.”

Pian ostotarjouksen julkistamisen jälkeen Salesforce ilmoitti uudesta Salesforce Integration Cloudista, jonka osana MuleSoftin Anypoint Platform on. Salesforce Integration Cloudissa on kolme osaa: Integration Platform, joka tulee pohjautumaan MuleSoft Anypointiin, Integration Builder koodittomaan integraatiokehitykseen ja Integration Experiences, joista viimeisen avulla voi rakentaa kustomoituja asiakaskokemuksia Salesforcen asiakasdatan perusteella.

Salesforcen panostus integraatiokyvykkyyden rakentamiseen on mittava. Yhtiön toimitusjohtaja Marc Benioff kommentoi integraation merkitystä seuraavasti: ”Jokainen yritys käy parhaillaan läpi digitaalista transformaatiota, eikä integraatio ole ikinä ennen ollut strategisesti tärkeämpää”.

Salesforce ja MuleSoft Suomessa

Salesforcella on Suomessa vahva edustus ja asiakaskunta. MuleSoftin pohjoismainen edustus tapahtuu Tukholmasta käsin, sujuvasti myös suomen kielellä. MuleSoftilla on lisäksi kumppaniverkosto, johon Solita kuuluu. Solitalla on yli vuosikymmenen kokemus MuleSoft-ratkaisuiden toimittamisesta niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille.