14.6.2017Uutinen

Avoinkoodi.fi COSS ry:n jatkokehitykseen

Solitan ideoima ja toteuttama avoinkoodi.fi-sivusto kokoaa yhteen verkkopalveluun kaikki julkishallinnon IT-hankkeet Suomessa, joiden lähdekoodi on avoimesti julkaistu verkossa. Jatkossa avoinkoodi.fi-sivuston ylläpidon ottaa huolehdittavakseen avoimen lähdekoodin edistämiseen keskittynyt COSS ry, jonka tavoite on laajentaa palvelu kansainväliseksi. Avoinkoodi.fi tarjoaa jo 40 julkisen palvelun lähdekoodin.

Avoinkoodi.fi tarjoaa tietopalvelun, josta on helppo hakea julkishallinnon hankkimia avoimen lähdekoodin järjestelmiä esimerkiksi vertailukohdaksi omaa IT-projektihankintaa valmistellessa. Solitan ideoima ja toteuttama palvelu on tarkoitettu vapaasti kaikkien käyttöön edistämään avoimen lähdekoodin hyödyntämistä ja läpinäkyvyyttä julkisten varojen käytössä, sekä säästämään ohjelmistokehittäjien aikaa ja vaivaa.

Solita luovuttaa perustamansa palvelun nyt avoimen lähdekoodin edistämiseen keskittyneelle COSS ry:lle. COSS ry ottaa jatkossa aktiivisen roolin palvelun jatkokehittämisessä. Tavoitteena on markkinoida ajatusta myöhemmin myös Suomen ulkopuolelle. Suomessa palvelulla on jo vakiintunut käyttäjävirta, mutta vastaavia palveluita löytyy ulkomailtakin vielä vähän.

”Avoimen lähdekoodin hankkeilla toteutetuissa julkisen sektorin ICT-hankkeissa verorahoilla ostettu omaisuus on yhteisessä käytössä, ja avoinkoodi.fi:n kautta helpommin löydettävissä. On hienoa, että palvelua lähdetään viemään myös ulkomaille”, kommentoi Solitalla hankkeesta vastannut ohjelmistoarkkitehti Antti Virtanen.

”On hienoa, että COSSin jäsen Solita on ollut aloitteellinen ja perustanut avoinkoodi.fi:n ja sitä kautta edistänyt julkisen hallinnon avoimen lähdekoodin projekteja keräämällä ne yhteen paikkaan helposti löydettäviksi. Palvelun siirtyessä COSSille toivomme, että voimme vielä laajentaa ja jatkaa tätä yhteisesti tärkeää avoimen lähdekoodin edistämistä julkisessa hallinnossa”, kertoo COSS ry:n toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

Avoinkoodi.fi-sivustolle voi jatkossakin ilmoittaa kaikki avointa lähdekoodia hyödyntävät hankkeet, joko versionhallintaohjelma GitHubin kautta tai sähköpostitse [email protected].

Lisätietoja:
Solita Oy, Antti Virtanen, ohjelmistoarkkitehti, puh. 044 507 0050, [email protected]
COSS ry, Timo Väliharju, toiminnanjohtaja, puh. 050 330 3339, [email protected]

Solita on digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys. Olemme asiakkaidemme matkaopas muuttuvassa maailmassa. Solita tuottaa digitaalisia ratkaisuja ja verkkopalveluita sähköiseen liiketoimintaan ja asiointiin sekä tiedolla johtamiseen. Vuonna 1996 perustetun Solitan liikevaihto vuonna 2016 oli 58,5 miljoonaa euroa. Solitan pääomistaja on pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners. Yhdistyttyään palvelumuotoilutoimisto Palmun kanssa maaliskuussa 2017 Solita työllistää yli 600 digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijaa Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Singaporessa ja Tukholmassa.

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry tarjoaa jäsenilleen laajan verkoston avoimuuden alueelta. Tavoitteena COSS:lla on edistää avoimen lähdekoodin, avoimen datan sekä avoimien rajapintojen ja standardien käyttöä Suomessa, ja näin lisätä jäsentensä liiketoimintaa avoimiin teknologioihin liittyen.

Kirjoittaja

Solita