Onnistunut lopputulos syntyi yhdessä käyttäjien kanssa
HSL:n sisällöt, palvelut ja lipputuotteet ovat todella kattavia eri kohderyhmille, joten matkan varrella on riittänyt ajoittain suunnitteluhaasteita. Kriittisen tärkeäksi sovelluksen selkeyden kannalta muodostui olennaisten asioiden tunnistaminen ja priorisointi. Se oli mahdollista asettamalla loppukäyttäjä työn keskiöön alusta asti – sovelluksen keskeisimmät sisällöt ja toiminnot on määritelty yhdessä matkustajien kanssa. Kaikki suunnitteluratkaisut ovat pohjautuneet siihen, että ne luovat arvoa käyttäjälle ja ennen kaikkea toimivat arjessa.

Muotoilutyössä valittiin työskentelymalli, jolla osallistettiin laajasti koko HSL:n organisaatiota – yhteen hiileen puhalsivat niin viestintä-, IT- ja asiakaspalvelutiimit kuin bussikuskit ja tarkastajatkin. Tiiviillä ja monipuolisella yhteistyöllä on varmistettu, että kaikki tarpeet ja näkökulmat ovat tulleet huomioitua.
”Projekti ei suinkaan ole vielä ohi, vaikka toimiva palvelu on markkinoilla. Ensimmäinen julkaisuversio eli MVP (Minimum Viable Product) pitää sisällään vain kaikista kriittisimmät osat erinomaisen asiakaskokemuksen kannalta. Kehitystyö jatkuu, jotta tulevaisuudessa sovellus kattaa vielä laajemmin HSL:n tarjoamia tuotteita, palveluita ja sisältöjä eri kohderyhmille.”
– Risto Kantola, pääsuunnittelija, palvelumuotoilu
Sovelluksesta HSL:n merkittävin myyntikanava
Sen lisäksi, että sovellus auttaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen matkustajaa, se on myös merkittävä, strateginen lipunmyyntikanava HSL:lle.
”Olen ollut erittäin tyytyväinen lopputulokseen, HSL:llä ei ole aiemmin ollut näin monipuolista ja laajaa sovellusta. Asiakasymmärrys on ollut alusta asti kaiken tekemisen ytimessä, ja olemme jakaneet Solitan kanssa yhteisen näkemyksen asiakaslähtöisen tekemisen mallista. Sen lisäksi, että sovellus auttaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen matkustajaa, se on samalla merkittävä strateginen lipunmyyntikanava – ensi vuonna suurin myyntikanavamme.”
– Niko Tynkkynen, Concept Owner, HSL