Evira

Uudella verkkopalvelulla tehokkuutta viranomaisviestintään

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira varmistaa elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä kasvien ja eläinten terveyttä tutkimuksella ja valvonnalla. Eviralla on valtavasti erilaista tietoa, joka koskee suurta ihmisjoukkoa – tavallisia kansalaisia, yrittäjiä ja muita viranomaisia. Aina tiedon tarvitsija ei etukäteen välttämättä tiedä, että hänen kaipaamansa tieto löytyy juuri Eviran verkkosivuilta. Eviran verkkosivut uudistettiin palvelemaan aiempaa paremmin kaikkia sidosryhmiä. Uusi palvelu on selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi, ja myös sen ylläpito on helppoa.

EVIRA.FI

 • 6000

  sivua

 • 4

  eri kieltä

 • 1

  uudistus alle vuodessa

Evira aloitti toimintansa toukokuussa 2006. Eviran vanha verkkosivujärjestelmä oli ollut käytössä koko viraston olemassa olon ajan eli noin kymmenen vuotta. Tarve uudistaa verkkopalvelut oli siis ilmeinen. Eviran verkkopalvelujen kohderyhmä on mahdollisimman laaja, sillä periaatteessa jokainen suomalainen voi päätyä Eviran verkkosivuille etsiessään tietoa esimerkiksi elintarvikkeiden turvallisuudesta tai eläinten hyvinvoinnista.

Uudistusprojektin tärkeydestä kertoo sen laajuus – Eviralla on verkossa noin 6 000 sivua neljällä eri kielellä.Jussi Koivistoviestintäpäällikkö, Evira

Eviran tavoitteena oli korvata vanha verkkopalvelu teknisesti ajanmukaisilla, joustavilla, skaalautuvilla ja pitkän elinkaaren tarjoavilla ohjelmistoilla ja palveluilla. Lisäksi haluttiin kiinnittää huomiota toimiviin hakupalveluihin sekä helppoon päivitettävyyteen.

Evirassa verkkosivuja päivittävät muun työnsä ohessa asiantuntijat, joten helppo päivitettävyys oli tärkeä kriteeri uudelle sivustollemme.

Koska sivustolla on paljon sisältöä, hyvät hakutoiminnot ovat myös tarpeen”, Koivisto painottaa.

Käyttäjälle selkeä näkymä Eviran ylläpitämiin ja jakamiin tietoihin

Solita sekä konseptoi, suunnitteli että toteutti Eviran uudet verkkosivut, jotka toteutettiin Episerver-teknologialla. Yhteistyö Eviran kanssa myös jatkuu palvelun ylläpidolla ja jatkokehityksellä.

Sivustolla tuodaan selkeästi esille Eviran ylläpitämiä ja jakamia tietoja, joita eri sidosryhmät tarvitsevat, sekä Eviran toimintakokonaisuuksia koskevat julkaisut. Verkkosivusto toteutettiin neljällä eri kieliversiolla – suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Nyt evira.fi palvelee paremmin ja selkeämmin sekä asiakkaita että Eviran toiminnan tavoitteita. Eviran asiakkaat saavat nopeammin kokonaiskuvan Eviran tarjoamista tiedoista. Uusi palvelu on myös selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi, ja sen ylläpito on helppoa.

Sivuston uudistus eteni niin hyvin, että pystyimme kiristämään alustavaa aikataulua.Jussi Koivisto, Evira

Sivusto uudistettiin ripeässä tahdissa

Verkkopalvelun uudistusprojekti alkoi lokakuussa 2015, ja uusi sivusto päästiin julkaisemaan jo toukokuun alussa 2016.

Verkkopalvelun uudistusprojekti alkoi lokakuussa 2015, ja uusi sivusto päästiin julkaisemaan jo toukokuun alussa 2016.

”Sivuston uudistus eteni niin hyvin, että pystyimme kiristämään alustavaa aikataulua. Projekti valmistui nopeammin kuin odotettiin”, Jussi Koivisto kiittelee.

Verkkosivuston visuaalisuutta lähdettiin rohkeasti uudistamaan, ja lopputulos on kerännyt runsaasti palautetta – mukana on ollut myös uuteen ilmeeseen kriittisesti suhtautuvia. ”Visuaaliset valintamme eivät ole miellyttäneet kaikkia verkkosivujemme käyttäjiä, mutta sen voidaan katsoa olevan merkki siitä, että olemme osanneet rohkeasti muuttaa sivustoa”, Koivisto toteaa.

Käyttäjiltä saatujen kommenttien perusteella palveluun on tehty pientä hienosäätöä. Kaikkinensa Eviralla ollaan lopputulokseen tyytyväisiä.

”Solitan kanssa oli mukava tehdä yhteistyötä, ja yhteistyömme toimi hyvin. Tuntui siltä, että meillä oli alusta alkaen yhteinen urakka,” Koivisto sanoo.

Tulokset

 • Sivut tarjoavat käyttäjälle kokonaisvaltaisen näkymän Eviran jakamiin tietoihin
 • Palvelu on käyttäjäystävällinen ja selkeä
 • Sisältöjen päivittäminen on helppoa
 • Hyvät hakutoiminnot helpottavat tiedon etsintää laajalta sivustolta
 • Sivusto palvelee kaikkia suomalaisia neljällä eri kielellä

Solitan kanssa oli mukava tehdä yhteistyötä, ja yhteistyömme toimi hyvin. Tuntui siltä, että meillä oli alusta alkaen yhteinen urakka.Jussi Koivistoviestintäpäällikkö, Evira

Teknologiat

 • Episerver

Solitan rooli

 • Konseptointi ja suunnittelu
 • Toteutus
 • Jatkokehitys ja ylläpito