Yhteistyö sidosryhmien kanssa johti ymmärrykseen
Ensimmäinen kysymys, johon hankkeen suunnittelussa täytyi vastata, oli ”miksi?”. Mitä ovat maahanmuuttajanuorten ongelmat tilastojen takana? Oli selvää, ettei yksikään konsultti tai työryhmä voi vastata kysymykseen – siksi yhteistyö maahanmuuttajanuorten ja heidän parissaan työskentelevien ammattilaisten kanssa oli ainut keino eteenpäin.
Solitan johdolla muodostettiin yhteissuunnittelutiimejä, joihin erilaisten yksiköiden ja yhteisöjen, kuten koulujen, järjestöjen, nuorisotoimen, monikulttuuristen yhteisöjen ja työelämän valmennuksen edustajat pystyivät hakemaan. Hakemuksia tulikin reilusti: yhteensä 80. Haastatteluprosessin jälkeen näistä hakijoista valittiin kolme kymmenen hengen tiimiä.
Yhteissuunnittelutiimit haastattelivat oman erikoistumisalueensa tiimoilta nuoria maahanmuuttajia ja heidän vanhempiaan. Nuorten haasteiksi havaittiin muun muassa vähäiset mahdollisuudet puhua omista vaikeuksistaan, hankaluudet ensimmäisen työpaikan saamisessa sekä vanhempien tietämättömyys suomalaisen yhteiskunnan mahdollisuuksista ja nuorten päihteidenkäytöstä.
Pikakokeilut erottivat hyvät ideat huonoista
Vuoden 2016 talven ja kevään aikana yhteissuunnittelutiimit kokoontuivat säännöllisesti vaihtelevilla kokoonpanoilla suunnittelupöydän ääreen. Workshop-ideointi ja sidosryhmien jatkuva kuuleminen tuotti kevään aikana satoja ideoita, joilla maahanmuuttajanuorten tilannetta voitaisiin kohentaa. Valtavasta ideamäärästä valittiin parhaat arvioimalla sitä, kuinka helposti toteutettavissa ideat olivat ja kuinka suuri hyöty niistä on kohderyhmälle. Kymmenen toteutuskelpoisinta ideaa valikoitui pikakokeiluvaiheeseen.
Pikakokeilut olivat Helsingin kaupungin kaltaiselle kuntaorganisaatiolle uudenlainen tapa lähestyä projektin testaamista. Pitkäaikaisen ja kankean suunnitteluprosessin sijaan pikakokeiluissa ideoita testattiin pienellä koeryhmällä ja nopealla aikataululla. Näin saatiin nopeasti palaute idean toimivuudesta ja siinä mahdollisesti ilmenevistä ongelmista. Parhaan vastaanoton saaneita ideoita lähdettiin jatkojalostamaan ja viemään kohti pilottivaihetta.
Tutustu pilottihankkeisiin: Buddyschool, Job’d ja Vanhempien tukeminen
Pilottivaiheen hankkeisiin valikoituivat mm. Buddyschool, opettamalla oppimisen malli, jossa heikosti koulussa pärjäävät vanhemmat opiskelijat auttavat nuorempia koulukavereitaan koulunkäynnissä ja oppivat samalla itse; työllistämisen uudenlainen malli Job’d sekä vanhempien tukemiseen kehitetty toimintamalli, jossa maahanmuuttajavanhemmat saavat apua ja valmennusta maahanmuuttajayhteisön sisältä käsin.