Toteutus
Parhaat toimintamallit käytäntöön
Vero.fi-uudistaminen oli kokoluokaltaan valtava projekti, joka vaati onnistuakseen parhaita toimintatapoja ja niiden systemaattista noudattamista. Oman lisämausteensa palvelun uudistamiseen toi myös uusi EU-direktiivi julkisen sektorin toimijoiden verkkosivujen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta, joka huomioitiin toteutuksessa.
Loppukäyttäjien osallistaminen
Vero.fi-palvelun suunnittelussa oli päivänselvää, että sivuston käytettävyys ja ymmärrettävyys voidaan varmistaa ainoastaan osallistamalla loppukäyttäjät mukaan prosessiin. Niinpä uudistuksen aikana tehtiin lukuisia testauksia erilaisten testiryhmien avulla.
- Kehitysideoiden testauksessa ja rakennesuunnittelun iteroinnissa hyödynnettiin asiakasraatia.
- Verohallinto kokeili myös sissitestausta: testaajat yllättivät pahaa-aavistamattomia koekaniineja vaikkapa oppilaitoksen kahvilassa, ja testihenkilöt pistettiin suorittamaan läppärillä testitehtävä HTML-protomallin avulla.
- Tehtiin iso määrä erilaisiin testitapauksiin perustuvia käyttäjätestejä
- Beta-julkaisun avulla tehtiin kokonaisuuden saavutettavuustestaus, jossa tarkistettiin palvelun esteettömyysratkaisut eri päätelaitteilla.
Yhteensä sata testihenkilöä oli lopulta koekäyttänyt tai testannut Vero.fi-käyttöliittymämallia. Verohallinnon suunnittelijat oppivat testien kulkua seuraamalla, kuinka ihmiset käyttävät verkkopalvelua, ja millä tavoin käyttäjätyypit eroavat toisistaan. Koska käyttötestejä oli tehty matkan varrella jatkuvasti, ei loppuvaiheessa tullut erityisiä yllätyksiä.
”Sisältöjä kehitetään kovaa vauhtia. Kehitystyö perustuu siihen, että ymmärrämme mitä tietoa asiakkaamme tarvitsevat.” Seniha Cihangir, verkkoviestintäpäällikkö, Verohallinto
Julkaisualustan valinta sisältötarpeiden pohjalta
Palvelun ylläpidon ja sisällöntuotannon kannalta sopivimmaksi julkaisualustaksi valikoitui Episerver CMS, joka mahdollistaa modulaariset sivupohjat, joustavasti muokattavan sivukohtaisen taiton sekä sisältöjen uudelleenkäytön.
Ketterät toimintamallit ja kokeilukulttuuri
Tärkeä osa työtä oli saumaton yhteys asiakkaan ja toteuttajan välillä. Selkeä yhteinen suunta, yhteisymmärrys ja tehokas kommunikaatio veivät työtä jatkuvasti kunnianhimoisempaan suuntaan. Toteutusprojektissa toimintaa tehosti myös se, että alusta saatiin pystyyn miltei heti projektin käynnistyttyä. Suunnitellut esityskerroksen ratkaisut saatiin suoraan kokeiltaviksi, ja mallien piirtelyn sijaan erityyppisiä näkymiä päästiin kokeilemaan käytännössä.
Tehokas sisältömigraatio
Konseptin todentamisvaiheessa vanhasta julkaisujärjestelmästä valittiin muutama erityisen mutkikas sisältötyyppi, jotka saatiin hiotun parserin avulla kääntymään automaattisesti Episerver-sivuiksi ja uuden konseptin mukaisiksi sisältöelementeiksi. Osa sisällöistä migroitiin sellaisenaan ja osa uusittiin uuden konseptin mukaiseksi.
Parserin rakentaminen mahdollisti tehokkaimman mahdollisen sisältöjen migraation: arviolta 5000 sisältösivua, sekä niiden kieliversiot, onnistuttiin siirtämään automaattisesti vanhasta ympäristöstä uuteen julkaisujärjestelmään metatietoineen ja linkkeineen. Sisältöjen uudistamista jatketaan edelleen.
Tutustu vero.fi-palveluun