Maanmittauslaitos vastaa maanmittaustoimituksista, kiinteistötiedoista, kartta-aineistoista sekä lainhuudoista ja kiinnityksistä. Tietoja tarvitsevat niin yksityishenkilöt, yritykset kuin koko yhteiskunta. Maanmittauslaitoksella (MML) oli tarve uusia 30 vuotta vanha, teknisesti vanhentunut kiinteistötietojärjestelmä. Hankkeen taustalla oli vuonna 2007 voimaan astunut lakimuutos, jonka myötä lainhuuto- ja kiinnitysasioiden kirjanpitovelvollisuus siirtyi käräjäoikeuksilta Maanmittauslaitokselle. Myös kiinteistökaupan ennakoitiin siirtyvän verkkoon, mikä edellytti ajanmukaista ja luotettavasti toimivaa kirjaamisrekisteriä.
Uudistuksessa sähköistettiin kaikkien Suomen kiinteistöjen tiedot.
Jättihanke vei suomalaisten kiinteistöjen tiedot uudelle aikakaudelle
Kilpailutuksen voittaneen Solitan tehtävänä oli kiinteistötietojärjestelmän kirjaamisosan, KIRREn, uusiminen lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin ylläpitämiseksi. Rekisterissä hallinnoidaan tietoja muun muassa lainhuudoista, kiinnityksistä sekä vuokra-, tie- ja vesioikeuksista. Se on yksi yhteiskunnan perusrekistereistä ja sisältää tietoja, jotka toimivat esimerkiksi pankin luotonannon perusteena.
Uudistuksessa sähköistettiin kaikkien Suomen kiinteistöjen tiedot. Järjestelmää rakennettiin melkein kolme vuotta. Haastavaa projektissa oli tiedon siirtäminen vanhasta järjestelmästä uuteen järjestelmään, sillä järjestelmät ja niiden kirjaamistavat olivat hyvin erilaisia. Lisäksi tarvittiin syvällistä ymmärrystä Maanmittauslaitoksen prosesseista ja lainsäädännöstä.
Kirjaamisrekisterin uudistamisen yhteydessä Solita toteutti osaksi uutta kokonaisuutta myös muita järjestelmiä kuten asiakasrekisterin, muutostietopalvelun sekä ajastuspalvelun.
Uudistuksessa sähköistettiin kaikkien Suomen kiinteistöjen tiedot.
Uusi kirjaamisrekisteri tuo säästöjä
Uusi kirjaamisrekisteri helpottaa ja tehostaa toimintaa. Se mahdollistaa muun muassa asioiden kertaalleen kirjaamisen, toimintojen automatisoinnin sekä asiakkaiden sähköisen asioinnin ja itsepalvelun verkkopalveluiden kautta.Merkittävä muutos on myös paperiarkistosta luopuminen; tähän asti paperia on syntynyt 200 hyllymetriä vuodessa Jyväskylässä sijaitsevaan arkistoon.
Kirjaamisrekisteri otettiin käyttöön toukokuussa 2013.