Toteutus
Miksi Fingrid.fi on Suomen paras verkkototeutus?
Fingrid.fi-sivuston uudistus toteutettiin Lean-toimintamallilla yhdessä Solitan asiantuntijatiimin kanssa. Toteutusmenetelmästä ja sujuvasta yhteistyöstä johtuen tuotanto oli koko projektin ajan äärimmäisen nopeatempoista ja kustannustehokasta. Tavoiteorientoitunut ja yhteen hiileen puhaltava tiimi keskittyi jatkuvasti vain oleelliseen, eikä projektissa tehty mitään turhaa. Näillä lähtökohdilla saavutettu yhteistyö oli poikkeuksellisen hedelmällistä – ohessa kahdeksan syytä työn onnistumiselle.
#1: Sisällöntuotantoa projektin alkumetreiltä alkaen
Lean-toteutuksessa priorisoitiin ensimmäiseksi asiat, jotka vaikuttavat sisällöntuotantoon. Näin pohja oli nopeasti asiakkaan hyödynnettävissä ja sisällöntuotanto voitiin aloittaa Azuren väliaikaiseen ympäristöön heti työn alussa eikä vasta työn valmistuttua.
Väliaikaisen ympäristön etuja:
- Uudet muutokset voitiin esitellä ja testata välittömästi. Tästä oli erityisesti hyötyä, kun valitulla työmallilla kehityskohteita syntyi päivittäin.
- Lopullista sisältöä voitiin alkaa toteuttaa heti niiltä osin kuin toiminnot ovat valmiit.
- Ylläpitokustannukset pysyivät minimaalisina.
- Sovellusasennukset ja testit onnistuvat täysin automatisoidusti.
Palvelun toiminnallisuuksia kehitetään edelleen laajentaen olemassa olevaa. Kertaalleen tehty työ pysyy tallella uuden pohjana, eikä mene hukkaan. Parannus- ja laajennusehdotuksia syntyy julkaistujen toiminnallisuuksien käytön kautta ja seuraamalla niiden analytiikkaa.
#2: Merkittävää sujuvuutta päivittämiseen
Uusien nettisivujen myötä viestinnän päivittäinen työ on nopeutunut ja helpottunut merkittävästi, sillä uusien sivujen luominen on sujuvaa ja helppoa, turhat välivaiheet on karsittu pois.
Muun muassa lehdistötiedotteiden julkaisua on yksinkertaistettu: aiemmin ne julkaistiin ensin tiedotteen jakelupalvelussa ja sen jälkeen vasta yhtiön verkkosivuilla, joilloin työ tehtiin kahteen kertaan. Nykyisin lehdistötiedotteet julkaistaan suoraan julkaisujärjestelmässä ja uutiset tulevat näkyviin yhtiön sivustolle suoraan tiedotteiden lähetysalustalta.
#3: Ammattilaisinformaatio kuluttajien saataville ja ymmärrettäväksi
Uusi palvelu toteutettiin entistä kuluttajalähtöisemmästä näkökulmasta, mikä tarkoitti esimerkiksi informaatiografiikan lisäämistä sivustolle ja termistön aukaisemista.
Vaikka palvelun suurimpana käyttäjäryhmänä ovat edelleen energia-alan ammattilaiset, aiheesta kiinnostuneiden amatöörien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Tästä johtuen esimerkiksi sivuston suosituin sisältö, sähköjärjestelmän reaaliaikainen tila ja näkymä, suunniteltiin alusta alkaen uudelleen dashboardiksi, jota katsomalla käyttäjä saa nopeasti kokonaiskuvan sähköjärjestelmän tämänhetkisestä tilasta.
Lisäksi selvisi, että usealla uudistusta varten haastatellulla asiakkaalla kyseinen näkymä oli henkilökohtaisena aloitussivuna selaimessaan.

#4: Lohkojärjestelmä helpottaa hallintaa
Episerver-julkaisualustalla on useita työkaluja, jotka helpottavat sivuston ylläpitäjän ja käyttäjän työtä.
- Henkilölohkot tarkoittavat, että sisällöntuottajan tarvitsee luoda yhteystietolohko vain kerran.
- Lohkoissa oleva tieto on käytettävissä kaikkialla sivustolla.
- Tekstin voi tuoda Episerveriin suoraan, eikä erillistä menneen maailman Notepad-kikkailua tarvitse tehdä.
- Sisällöntuotannolle erittäin suuri helpotus on kuvien resizer-toiminto, jolloin kuvien kokoa ei tarvitse muuttaa ennen tallentamista, vaan toiminto hoitaa kuvat oikeassa koossa erikokoisiin päätelaitteisiin.
”Sanoisin, että Epi helpottaa sivuston visuaalisen ilmeen tasalaatuisuutta. Lisäksi tiedostojen ja kuvien vieminen on aiempaa helpompaa; raahaaminen hakemisen sijaan nopeuttaa ja helpottaa kummasti.”, Marjaana Kivioja, viestintä- ja tiedonhallintapäällikkö, Fingrid
#5: Automatisaation järkevä käyttö
Uudistuksessa panostettiin automatiikan lisäämiseen käyttämällä automaattista julkaisemista kaikessa, missä sitä pystyi hyödyntämään. Nyt kaikki palvelun kuvaajien data haetaan Fingridin tarjoamasta avoimen datan palvelusta, kun vanhalla sivustolla datan visualisointiin käytetyt kuvaajat luotiin palvelinpäässä kuvina. Näiden käytettävyys oli varsin heikko etenkin mobiilissa, eikä tarkkojen arvojen lukeminen ollut mahdollista kuin silmämääräisesti arvioimalla.
Tärkeä pääpaino olikin datan visualisoinnin parannuksessa. Ratkaisuksi toteutettiin datan dynaaminen visualisointi näyttävillä kuvaajilla, jotka sallivat arvojen lukemisen helposti ja vapaasti. Tästä ovat esimerkkinä tuulivoiman tuotannon kuvaaja, sekä sähkön kulutuksen ja tuotannon vuorokausiennusteet.
Samoin Sähköjärjestelmän tila -sivusta tehtiin näyttävämpi ja lähes reaaliajassa automaattisesti päivittyvä. Aikaisempi toteutus sisälsi vain staattiset lukuarvot. Voit tutustua uuteen Sähköjärjestelmän tila -sivuun tästä.
#6: Avointa dataa palveluna
Sähköjärjestelmän tila ja graafiset kuvaajat käyttävät nyt hyödykseen Fingridin Avoin Data -palvelua. Yhtenäinen rajapinta ja dokumentoidut muuttujat tekevät datan noutamisesta tehokasta ja nopeaa. Yhdellä palvelulla vältettiin useiden eri integraatiototeutusten yhteenliittäminen ja ylläpitäminen.
Yhtiön verkkosivujen käyttäjämäärät saattavat kasvaa nopeastikin isoiksi. Tällaisia piikkejä on syntynyt aiemmin mm. sähkön riittävyystilanteissa. Tuolloin käyttäjämääriä on saattanut olla sivustolla kymmenkertainen määrä normaalista. Uusi sivusto on rakennettu kestämään aiempaa sivustoa paremmin hetkellisiä käyttäjäpiikkejä.
Uusi Fingrid.fi parantaa lisäksi sivuston yleistä käyttökokemusta aiemmasta mm. selkeyttämällä sivuston sisältöteemoja ja viestintää, sekä tarjoamalla entistä ajankohtaisempaa tietoa voimajärjestelmän tilasta ja Fingridin hankkeista.