Toteutus
Hyödyntämällä asiakkaan tunnistettuja ostoja ja S-ryhmän tuoteluokituksia rakensimme palvelun, josta asiakkaat näkivät eurolleen mihin ostoksiin raha on mennyt ja kuinka paljon he kuluttavat eri tuotekategorioihin.
Palvelu vastaa arkielämän kysymyksiin kuten “syökö perheeni tarpeeksi kasviksia”, ”kuinka monta kiloa lihaa kulutamme kuukaudessa” tai ”kuinka ison loven pankkitilille nikotiinipurkat tekevät kuukaudessa”.
”Muovikassit herätti kiinnostusta. Katsoin, että meneepä meillä niitä paljon. Ostetaan nykyisin vähemmän Omat Ostot -palvelun ansiosta!” – Loppukäyttäjän kommentti –
Tällä hetkellä palvelussa on saatavilla kuusi näkymää:
- Ostetut tuotteet
- Hedelmät ja vihannekset
- Ostotapahtumat
- Ostopaikat
- Ostorytmi
- Muovikassit
Palveluun rakennetaan jatkuvasti uusia ominaisuuksia asiakkaiden toiveiden ja palautteen perusteella. Rikastamalla asiakkaiden ostotietoja tuotetiedoilla ja kategorisoinneilla sekä visualisoimalla datan helpommin luettaviksi graafeiksi, pystyimme luomaan merkittävää lisäarvoa asiakasomistajille: mahdollistamme sekä taloustarkoille että arvopohjaisesti kulutuspäätöksiään tekeville kuluttajille mahdollisuuden oman kulutuksensa tarkasteluun.
Rikastamalla asiakkaiden ostotietoja tuotetiedoilla ja kategorisoinneilla sekä visualisoimalla datan helpommin luettaviksi graafeiksi, pystyimme luomaan merkittävää lisäarvoa asiakasomistajille: mahdollistamme sekä taloustarkoille että arvopohjaisesti kulutuspäätöksiään tekeville kuluttajille mahdollisuuden oman kulutuksensa tarkasteluun.
Kaikki tieto tuotiin asiakkaille Omat ostot -verkkosivun kautta nähtäväksi järeän pankkitunnistautumisen taakse.
Lanseerauksessa ei käytetty lainkaan rahaa ostettuun mediaan, vaan omat media sekä ansaittu media toimivat jakelukanavina. Datan ollessa massiivisena puheenaiheena, mediat tarttuivatkin uutiseen ja saimme Omat ostot -palvelusta laajoja asiakokonaisuuksia niin Helsingin Sanomiin, Yleisradioon, Ilta-Sanomiin, Talouselämään sekä useisiin paikallislehtiin. Palvelu herätti myös positiivista keskustelua usein niin dataherkässä Redditissä ja levisi kansainvälisesti myös Reutersin kautta muun muassa C-net-uutissivustolle. Palvelu sai lanseerauksen jälkeen myös paljon huomiota Twitter -palvelussa.
Lue myös mitä Omat ostot –projektitiimiläiset kertovat kokemuksistaan projektissa.