Finavia

Reaaliaikainen data Finavian arjessa

25 miljoonan matkustajan Finavia siirtyi perinteisestä talousdatan raportoinnista reaaliaikaiseen datankäyttöön. Solitan Finavialle luoman reaaliaikaisen data-alustan olennaisin osa ei ole se, että tieto elää yhdessä paikassa, vaan se, että dataa pystyy jakamaan, yhdistämään ja kyselemään. Datan monipuolinen käsittely toteuttaa Finavian arvolupausta ”For Smooth Travelling”.

Perinteisestä raportoinnista reaaliaikaiseen Data Hubiin

Finavialla keskityttiin viime vuosiin saakka hyvin perinteiseen tapaan talousdatan raportointiin. Konserni operoi 21 lentoasemaa ja vuoden 2018 matkustajavolyymi oli 25 miljoonaa. Helsinki-Vantaan osuus tästä oli yli 20 miljoonaa matkustajaa.

Uuden Data Hubin lähtökohdaksi otettiin talon kaksi pääprosessia: koneenkääntö ja matkustajan polku. Samalla lakattiin puhumasta pelkästä raportoinnista ja tuotiin data tarkastelun keskiöön.

Nykyään puhutaankin Business Intelligencen sijaan data asseteista ja niiden hyödyntämisestä.

Data Hubin olennaisin osa ei siis ole se, että data on tuotu yhteen paikkaan, vaan se, että dataa pystyy jakamaan, yhdistämään ja kyselemään.

Tukevalle perustalle on hyvä rakentaa

Ajattelumallin muutoksella päästiin tilanteeseen, että arjen käyttötapauksia alkoi nousta esille liiketoiminnasta. Ensimmäiset niistä liittyivät infonäyttöjen, matkatavaroiden ja matkalaukkujen hallinnointiin. Kaikki nämä liittyvät keskeisesti Finavian arvolupaukseen ”For Smooth Travelling”. Lupaus on ollut kaiken datatekemisen ytimessä alusta lähtien.

Data Hubin data tuodaan lähes 30:stä hyvin erilaisesta lähteestä, joista lentotiedot ovat keskeisimpiä. Lisäksi dataa tuodaan esimerkiksi IoT-sensoreista, RFI-tageista ja asiakaspalautepäätteistä. Kokeneet IT-asiantuntijat huolehtivat taustalla, että informaatioarkkitehtuuri ja iso kuva tulee fiksusti hoidetuiksi.

Dataa hubittajille

Data Hubin reaaliaikaisilla PowerBI-raporteilla on 150 käyttäjää. He pääsevät reagoimaan poikkeustilanteisiin ripeästi ja oikea-aikaisesti, kun data näytetään automaattisesti ilman, että käyttäjän pitää avata erillistä raporttia.

Data Hubin olennaisin osa ei siis ole se, että data on tuotu yhteen paikkaan, vaan se, että dataa pystyy jakamaan, yhdistämään ja kyselemään. Data Hubista on tullut niin tärkeä osa finavialaisten arkea, että he jopa sanovat ”hubittavansa dataa”.

Solitan rooli kivijalan rakentamisessa

Koko Data Hubin kehityksen ajan Solita on ollut Finavian keskeinen kumppani. Sekä kivijalan rakentaminen että jatkokehittäminen on ollut sataprosenttisesti Solitan näpeissä. Kaikki lopputuotteet, joita Data Hubin datasta tullaan jatkossa tuottamaan, nojaavat nyt luodun, tukevan kivijalan päälle.

Tulokset

• Muutos ajattelussa, jossa Data Assetit ovat keskiössä BI-raportoinnin sijaan.
• Vakaa perusta, jolle voidaan ideoida uusia käyttötapauksia.
• 150 aktiivista uutta käyttäjää.
• Datan läpinäkyvyys ja reaaliaikaisuus.
• Faktoihin perustuva nopean päätöksenteon tuki.

Teknologiat: