DNA

Pilvipohjainen Planning Analytics keventää taloussuunnittelun taakkaa

DNA päätti siirtyä pitkään palvelleesta talouden suunnitteluratkaisusta pilvipohjaiseen IBM Planning Analytics -palveluun. Luottokumppani Solita toteutti siirtymän vaivattomasti sovellus kerrallaan. Uusi ratkaisu on tehnyt kriittisestä talouden suunnittelusta entistä sujuvampaa. Käyttäjät kehuvat käyttöliittymän helppoutta.

Taloushallinnon järjestelmiä ei tarvitse uudistaa otsa rypyssä. Sen tietää yksi Suomen johtavista tietoliikennekonserneista. Kun DNA päätti ottaa käyttöön uuden pilvipohjaisen IBM Planning Analytics -ratkaisun, toteutti Solita siirtymän ketterästi olemassa olevia sovelluksia parantaen. Ratkaisulla tavoiteltiin sujuvampaa talouden suunnittelua.

”Halusimme viedä muutoksen läpi nopeasti. Teknisen siirron lisäksi viilattiin vanhojen suunnittelumallien kulmia, jotta ratkaisu helpottaisi controllerien arkea. Solitan tuella etenimme suoraviivaisesti ja saimme pilvipohjaisen ratkaisun käyttöön ennätysajassa”, kertoo DNA:n Group Business Controller Juho Ansio.

Planning Analyticsin hyödyt

  • Helppo käyttöliittymä säästää sekä controllerien että pääkäyttäjän aikaa ja vaivaa.

  • Moderni ratkaisu mahdollistaa sujuvan talouden suunnittelun yhdessä paikassa.

  • Pilvipohjainen ratkaisu on kustannustehokas ja yksinkertainen ylläpitää.

Enemmän kuin pelkkä pilvisiirtymä

DNA:n taloushallinto oli käyttänyt Solitan toteuttamaa IBM Cognos TM1 -ratkaisua ja tämän edeltäjää yhteensä kymmenisen vuotta. Vaikka perusasiat hoituivat, ei konesaliratkaisu enää palvellut edelläkävijäyrityksen talouden suunnittelua parhaalla mahdollisella tavalla. Vuonna 2018 DNA teki päätöksen siirtyä IBM:n uuden sukupolven pilvipohjaiseen Planning Analytics -ratkaisuun. Luontevaa oli, että pitkäaikainen kumppani Solita toteuttaisi toiveen.

Projektin tavoitteena oli viedä suunnittelusovellukset Planning Analyticsiin, mutta tiimi ei tyytynyt pelkkään tekniseen tiedonsiirtoon. Samalla haluttiin parantaa vanhoissa suunnittelumalleissa tiedostettuja ongelmia sekä helpottaa käyttäjien arkea. Ja uusi ratkaisu haluttiin käyttöön pikimmiten.

"Solitan tuella etenimme suoraviivaisesti ja saimme pilvipohjaisen ratkaisun käyttöön ennätysajassa."Juho Ansio, Group Business Controller, DNA

Joustavalla yhteistyöllä nopeita tuloksia

Tiivis neljän hengen tiimi – puolet Solitaa, puolet DNA:ta – sai vapaat kädet edetä. Ei viitekehyksiä, ei tarkkaa aikataulua. Pohjalla yhteistyö, jousto ja luottamus.

Suunnittelusovellukset siirrettiin Planning Analyticsiin pala palalta. Ensin otettiin käyttöön rullaava ennustaminen. Sitten toimintoperusteinen kustannuslaskenta ja lopuksi käyttöomaisuuden hallinta. Syksyllä 2019 koko paletti oli viety pilveen ja vanhalle ratkaisulle heitettiin hyvästit.

Lisäjännitystä matkaan toi DNA:n päätös ottaa ensimmäinen sovellus käyttöön kesken kuumimman budjetointikauden. Uskallus ja luotto kumppaniin kantoivat kalkkiviivan yli.

”Tahtotila oli vain mennä eteenpäin. Controllerit veivät budjettiluvut vanhaan järjestelmään, projektitiimi teki teknisen yliheiton, ja controllerit jatkoivat työtä Planning Analyticsissa. Kaikki meni aivan nappiin. Käyttäjät saivat koulutuksen ja Solita tuki kysymyksissä”, Juho Ansio muistaa.

Käyttöönoton matalaa kynnystä kehuu myös Business Analyst Ulla Annala, joka toimii Planning Analyticsin pääkäyttäjänä DNA:lla. ”Vaikka uuden sovelluksen opettelu aina vähän jännittää, ottivat käyttäjät sen meillä haltuun kivuttomasti. Palaute on ollut yksimielistä: selkeä, helppokäyttöinen ja nopea oppia”, hän kertoo.

"Yleensä pääkäyttäjä kuulee palautetta vain, kun on ongelmia. Hiljaista on ollut."Ulla Annala, Business Analyst, DNA

Sujuvaa talouden suunnittelua yhdessä paikassa

Ratkaisun hyödyt näkyvät käyttäjien arjessa. Näppärässä käyttöliittymässä DNA:n Business Controller -tiimi työstää ennusteita, tekee segmenttilaskentaa ja hoitaa käyttöomaisuuden hallintaa. Planning Analytics toimii myös raportoinnin lähteenä.

Pääkäyttäjän elämää Planning Analytics on helpottanut merkittävästi. Enää Ulla Annalan ei tarvitse pomppia eri järjestelmien välillä. ”Uusi käyttöliittymä mahdollistaa paljon. Asiat tapahtuvat yhdessä paikassa. Muutosten tekeminen on helppoa ja joustavaa. Ja versiopäivitykset sujahtavat järjestelmään automaattisesti ilman käyttökatkoja.”

Pilvipohjainen ratkaisu on DNA:lle kustannustehokas ja yksinkertainen ylläpitää. Teknisiä ongelmia ei juurikaan ole ollut, ja pienet yskäisyt Solita on hoitanut muutamassa minuutissa.

”Yleensä pääkäyttäjä kuulee palautetta vain, kun on ongelmia. Hiljaista on ollut”, Annala toteaa.

Perussovellukset ovat nyt tehokäytössä, ja tiimillä on kosolti kehitysideoita. Planning Analytics tarjoaa monipuolisia toimintoja, joita DNA ja Solita yhdessä punnitsevat. Läheinen tiimityö on tärkeää kumppaneille, jotka ovat ratkaisseet erilaisia tiedonhallinnan ja analytiikan haasteita yhdessä jo yli 10 vuotta.

Haluatko kuulla lisää? Täytä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä!