Palveluohjain – kokonaisvaltainen ratkaisu kansalaisten ja ammattilaisten tueksi
Vuosien työn, sidosryhmien aktiivisen osallistamisen ja useiden pienempien hankkeiden tuloksena syntyi Palveluohjain, uusi kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon ajanvaraus- ja palveluhallintaratkaisu, joka palvelee sekä kansalaisia, sote-alan ammattilaisia että palveluiden tarjoajia. Palveluohjain mahdollistaa sähköisen ajanvarauksen kansalaiselle sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin 24/7-periaatteella. Samalla järjestelmä auttaa myös alan ammattilaisia palvelunhallinnassa ja tehostaa työntekoa ja resurssien käyttöä. Palveluohjainta käyttävien toimijoiden piiriin kuuluu jo yli 2,3 miljoonaa suomalaista ja määrä kasvaa jatkuvasti.
Omat digiajan hyvinvointipalvelut (ODA) -hanke on jo sitoutunut käyttämään Palveluohjainta Omaolo-palvelun palveluohjauksessa ja ajanvarauksessa. Järjestelmä on mahdollista linkittää saumattomasti kaikkien yleisesti käytössä olevien potilastietojärjestelmien kanssa ja sen synergiaedut ODA-hankkeen kanssa ovat merkittävät. Palveluohjaimen kehityksessä huomioidaan tulevan valtakunnallisen julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyöhankeen, UNA-kokonaisuuden, vaatimukset.
”Palveluohjain toimii monella toimialalla, mikä tuo synergiaetuja ja sitä kautta kustannussäästöjä. Ratkaisu on sovellettavissa muun muassa sosiaalipalveluihin, työllisyyspalveluihin, työterveydenhuoltoon ja hammashoitoon.”
– Suvi Peltomäki, Service Designer, Solita.
Omatoimisuuden ja valinnanvapauden mahdollistaja
Palveluohjain mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman sähköisen asioinnin. Kansalaisten ei enää tarvitse jonottaa ikuisuuksia puhelinlinjoilla varatakseen lääkäriajan, vaan he voivat varata heille sopivan ajan omatoimisesti verkossa.
Ainutlaatuisena piirteenä Palveluohjain pystyy mahdollistamaan myös sen, että sote-palveluissa voi asioida sähköisesti myös toisen aikuisen puolesta. Aiemmin tämä on ollut mahdollista vain alaikäisen puolesta. Ominaisuus auttaa monia perheenjäseniä ja omaishoitajia asioimaan vakavasti sairaiden tai teknologian kanssa rajoitteisten läheistensä puolesta.
Tampereella on toteutettu myös valinnanvapauskokeilu Palveluohjaimen avulla. Kansalaisilla on mahdollisuus valita oma palveluntarjoajansa ja hoitopaikkansa helposti sähköisessä palvelussa.
Kehitystyötä tehdään myös yhteisprojekteina, joista tuoreimpana esimerkkinä sosiaalipalveluiden käytännön tarpeista nousseiden toiminnallisuuksien toteutus. Siinä Espoon kaupungin, Etelä-Karjalan EKSOTEn ja Päijät-Hämeen PHHYKYn asiantuntijat toimivat suorassa yhteistyössä Solitan palvelumuotoilijoiden ja sovelluskehittäjien sekä 2M-IT:n asiantuntijoiden kanssa.
Parempaa palvelua, tehokkaampaa työtä
Palveluohjain ei tarkoita ainoastaan helpompaa asiointia kansalaisille, vaan se on tärkeä työkalu myös sote-alan ammattilaisille. Palvelu sisältää oman sisäisen resurssikalenterin ja integraatiot taustajärjestelmiin, mikä mahdollistaa erilaisten resurssien, kuten asiantuntijoiden ja tilojen, tarkastelun kalenterinäkymässä. Järjestelmästä voidaan tutkia muun muassa sosiaalityöntekijän vapaita ja varattuja aikoja, sekä päiväkohtaista tilannetta.
Palveluohjain mahdollistaa ennen kaikkea myös asiakkaan palvelupolun ohjaamisen. Esimerkiksi ensisynnyttäjä voidaan raskauden toteamisen jälkeen asettaa oikealla hoitopolulle, ja hänelle voidaan raskauden edetessä antaa varausoikeuksia esimerkiksi ensimmäiseen ultraan ja synnytysvalmennukseen. Näin asiakas tietää koko ajan, mikä on hoitopolun seuraava vaihe, ja hän voi itse varata hoitoajan verkossa.
Tehokasta resurssien hyödyntämistä
Järjestelmä on suunniteltu auttamaan palvelun tarjoajia omien resurssien hallinnassa ja erilaisten polkujen määrittelyssä asiakkaille. Kaikki palvelupolut voidaan kustomoida omien resurssien mukaan ja järjestelmään voidaan määritellä monenlaisia sääntöjä liittyen palvelupolun kulkuun. Tästä syystä lukuisten eri sote-alojen palvelujen tarjoajat ovatkin ottaneet ratkaisun käyttöönsä ympäri Suomea.
Esimerkiksi influenssarokotuskampanjalle voidaan luoda Palveluohjaimessa oma polku, johon varataan tietty määrä hoitoaikoja ja -tiloja kampanjaa varten.
”Palveluohjaimen avulla voidaan saavuttaa miljoonien eurojen säästöjä. Jo pelkät muistutustekstiviestit vähentävät käyttämättömien aikojen määrää ja auttavat palveluiden tarjoajia hyödyntämään resurssejaan tehokkaammin”
– Henna Mäki, Product Owner, Solita