Kansallisessa ODA-palvelukokonaisuudessa kunnat uudistavat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja ja rakentavat itse- ja omahoitoa tukevien sähköisten palvelujen kansallista kokonaisuutta. Solita vastaa Omaolo-palvelun suunnittelusta ja kehittämisestä yhdessä Mediconsultin kanssa. Palvelun kehittämistyötä johtaa SoteDigi Oy ja se hyödyntää uusinta tutkimustietoa on Kustannus Oy Duodecimin tietokannasta ja Käypä hoito -suosituksista.
Solitalla on ollut keskeinen rooli paitsi uusien palveluiden teknisessä kehityksessä myös palvelumuotoilussa. Solitan palvelumuotoilijat ovat olleet avainrooleissa ODA-palvelukokonaisuuteen kehitettävän Omaolo-palvelun muotoilussa ja ratkaisun konseptoinnissa. Jo hankkeen valmisteluvaiheessa Solita selvitti palvelun asiakasarvoa ja kiteytti ensimmäisiä konseptiaihioita. Palvelun kehittyessä Solitan osaamista on otettu laajemmin käyttöön. Keväällä 2020 vahvistettiin palvelusta hyödynnettävän datan ymmärrystä ja Solitan tiimi täydentyi analytiikan asiantuntijoilla.
Itsepalvelu ja automaatio helpottamaan sekä ammattilaisten työtä että asiakkaiden hoitoa
Tällä hetkellä Omaolo-palvelu koostuu älykkäästä oire- ja palvelutarpeen arviosta, sähköisestä terveystarkastuksesta, hyvinvointitarkastuksista ja -valmennuksista sekä määräaikaisista terveystarkastuksista. Palvelua kehitetään jatkuvasti, joten palvelu täydentyy tulevaisuudessa uusilla palveluilla. Koko ODA-hankkeen keskeinen tavoite on, että itsepalvelua ja automaatiota lisäämällä voidaan joitakin ammattilaisten perinteisesti tekemiä tehtäviä nopeuttaa, siirtää asiakkaiden itsensä tekemiksi tai automatisoida kokonaan. Keskeisenä nykytilan haasteena on, että pieni vähemmistö kuluttaa valtaosan sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämä taas näkyy suurelle enemmistölle pitkinä jonoina ja palvelun heikkona saatavuutena.