Mirka

Nykyaikainen hiomalaite osaa keskustella

Solita uudisti hiomakoneyhtiö Mirkan verkkopalvelut ja rakensi yhtiölle MyMirka-sovelluksen, jolla voi muodostaa bluetooth-yhteyden hiomakoneeseen. Datan avulla käyttäjä saa luotettavaa tietoa, miten paljon hän on esimerkiksi altistunut tärinälle. Solita ja Mirka halusivat rakentaa mahdollisimman toimintavarman ja nopean aplikaation. Tavoitteessa onnistuttiin. ”Sekä Mirka.com että MyMirka-sovellus ovat toiminnassamme suuria harppauksia, jotka mahdollistavat asiakkaillemme vaivattoman asiakaskokemuksen. Mutta emme aio lopettaa innovointia tähän. Jatkuva uuden kehittäminen on tapamme toimia”, Mirkan ohjelmapäällikkö Matias Sandås kertoo.

Tulokset:

  • Perinteisellä toimialalla toimiva Mirka on rakentanut loppukäyttäjille nykyaikaisen sovelluksen, jonka avulla Mirkan loppukäyttäjät pystyvät ehkäisemään työterveysriskejä ja lisäämään työturvallisuuttaan
  • Selkeä ja mobiiliystävällinen verkkosivustokokonaisuus, jonka keskitetty sisällönjakelupalvelu mahdollistaa tulevaisuudessa helposti uudenlaisten palveluiden integroimisen rajapintojen avulla
  • Käyttökokemuksen yhdenmukaistaminen ja parantaminen eri Mirkan palveluissa jaetun design systemin avulla
  • Mirka pystyy helpommin tarjoamaan asiakkailleen ratkaisuja erilaisiin ongelmiin pelkkien tuotteiden tarjoamisen sijasta
  • Asiakaskeskeisyyden ja lojaliteetin vahvistuminen

Hiomakone- ja kiillotuslaitteita valmistava Mirka on yksi parhaiten piilotettuja salaisuuksia suomalaisessa teollisuudessa: perheomisteisen suomalaisyrityksen tuotteita myydään yli sadassa eri maassa ja sen tuotannosta 97 prosenttia myydään ulkomailla.

Perinteisten toimialojen on pysyttävä muutostahdissa mukana. Innovaatio- ja kehitystyö on olemassaolon jatkumisen ehdoton edellytys. Mirka on 80-vuotias perheyritys, joka on pyrkinyt aina ajattelemaan innovatiivisesti ja löytämään uusia näkökulmia liiketoimintaansa.

”Jatkuva muutos on tosiasia, joka haastaa Mirkan työntekijät innovointityöhön ja jatkuvaan uudelleen kehittämiseen. Miten varmistamme, että toimintamme muuttuu ja pysyy ajan hermolla? Miten vahvistamme asiakaskeskeisyyttä ja varmistamme, että asiakas pysyy aina toimintamme keskiössä? Nämä ovat taustalla olevia suuria kysymyksiä, joihin pyrimme jatkuvasti vastaamaan”, Mirkan ohjelmapäällikkö Matias Sandås kertoo.

Hänen mukaansa Mirka käy parhaillaan läpi sekä fyysisen että online-liiketoiminnan transformaatiota. ”Olemme huomanneet, että asiakkaiden käyttäytyminen on muuttunut mobiilimmaksi. Haluamme tarjota asiakkaillemme huipputason kokemuksen kaikissa kanavissa.”

”Julkistuksen jälkeen aiomme kuunnella asiakkaiden palautetta ja kehittää sen pohjalta toiminnallisuuksia eteenpäin. Asiakaspalautteen pohjalta esimerkiksi verkkosivut, sisältö ja toiminnallisuudet kehittyvät edelleen. Verkkosivusto on rakennettu ja sitä ylläpidetään nykyaikaisilla, iteratiivisilla menetelmillä, jotka mahdollistavat jatkuvat uudistukset sekä sen, että toiminnan keskiössä on aina arvon luominen kaikille asiakkaillemme”, Sandås lisää.

"Haluamme tarjota asiakkaillemme huipputason kokemuksen kaikissa kanavissa.”

Mirkan ohjelmapäällikkö Matias Sandås

Maailmanluokan sovellus ehkäisee työperäisiä sairauksia

Vaikka Mirkan liiketoimintamalli on myydä tuotteita tukkureiden kautta eri puolille maailmaa, Mirka halusi tarjota yhteistyössä Solitan kanssa nykyaikaisia palveluita suoraan loppukäyttäjälle muiden muassa terveyteen liittyvien altistusten minimoimiseksi.

Asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden selvittämiseksi projektin suunnitteluvaiheessa toteutettiin 11 asiakashaastattelua viidessä eri maassa, ja sidosryhmähaastatteluja kolmessa eri maassa.

”Perinteisen toimialan yritykselle on suuri askel lähteä tarjoamaan nykyaikaisia, käyttökokemusta parantavia palveluita loppukäyttäjälle”, Solitan Business Lead Joonas Juujärvi kertoo.

MyMirka on maailmanluokan toimintavarma sovellus, joka keskustelee bluetooth-yhteyden kautta hiomalaitteiden kanssa. Sovelluksella on mahdollista ehkäistä työperäisiä sairauksia ja edistää työssä jaksamista monilla eri toimialoilla.

Sovelluksen avulla voi myös esimerkiksi määritellä toiminnan keston lisäksi, kuinka monta kierrosta sekunnissa laite pyörii.

”Jos on esimerkiksi hiomassa luksusluokan Swan-purjevenettä, sovelluksen avulla pystyy tekemään erilaisia hienosäätöjä ja porrastuksia, sekä säätämään keskinopeutta. MyMirka vaikuttaa siis sekä työn lopputulokseen että työntekijän hyvinvointiin”, Solitan tekninen projektipäällikkö Eeva Riistama kertoo.

”Perinteisen toimialan yritykselle on suuri askel lähteä tarjoamaan nykyaikaisia, käyttökokemusta parantavia palveluita loppukäyttäjälle."
Joonas Juujärvi, Business Lead, Solita

Selkeä verkkosivusto mahdollistaa uudet toiminnallisuudet

Lisäksi Solita uudisti aiemmin epäselkeän Mirka.com-sivuston jäsennellyksi, selkeäksi kokonaisuudeksi. Nyt käyttäjäkokemus on yhtenäinen kaikissa kanavissa ja palveluissa. Ennen kaikkea moderni kokonaisuus mahdollistaa uusien palveluiden integroimisen.

”Emme vain esittele tuotteitamme verkkosivuilla vaan myös tarjoamme asiakkaillemme ratkaisuja erilaisiin ongelmiin. Halusimme myös luoda sivuston, joka mahdollistaa uusia toiminnallisuuksia tulevaisuudessa”, Mirkan Sandås kertoo.

”Design-työn tarkoituksena oli yhdenmukaistaa käyttökokemuksen suunnittelua kaikissa eri palveluissa. Mirkalla oli samanaikaisesti käynnissä monia eri hankkeita, ja halusimme varmistaa, että käyttökokemus säilyy yhdenmukaisena – myös tulevaisuudessa”, Riistama kertoo.

”Design-työn tarkoituksena oli yhdenmukaistaa käyttökokemuksen suunnittelua kaikissa eri palveluissa."

Solitan tekninen projektipäällikkö Eeva Riistama

Solitan ja Mirkan kulttuurit kohtasivat

MyMirka-sovelluksen avulla Mirka pystyy tarjoamaan loppukäyttäjille terveellisempiä sekä turvallisempia käyttökokemuksia. Sovelluksen oikeiden säätöjen avulla käyttäjä ei altistu liialliselle tärinälle vuorokauden aikana.

Myös verkkosivuston uudistus saa kiitosta. ”Sivusto on nyt optimoidumpi, ja siitä saamamme palautteen mukaan sen on myös selkeästi mobiiliystävällisempi”, Sandås sanoo.

Hänen mukaansa yhteistyö Solitan kanssa on ollut toivotun kaltaista.

”Solitassa on kombinaatio ominaisuuksia, joita halusimme ja joita pidämme tärkeinä. Myös kulttuurin merkitys oli meille kumppanin valinnassa suuri – kulttuurimme kohtaavat! Yhteistyömme on ollut saumatonta, soljuvaa ja hyvin epäbyrokraattista. Yhdessä olemme halunneet luoda lisäarvoa asiakkaille”, Sandås kuvailee.

Mirkan tavoite on Sandåsin mukaan auttaa yrityksiä ja ihmisiä menestymään ja toimimaan turvallisemmin ja ympäristöystävällisemmin. “Aloitamme peruskysymyksistä – millaisia asioita asiakkaamme kaipaavat rakentaakseen toiminnalleen täydellisen perustan? Millaisia haasteita asiakkaamme kohtaavat? Tämän pohjalta yritämme auttaa ja löytää ratkaisuja heidän liiketoimintatarpeisiinsa ja ongelmiinsa yksinkertaisella, nopealla ja tehokkaalla tavalla”, Sandås kertoo.

”Lisää ratkaisuja prosessien helpottamiseksi on luvassa”, hän lisää.