Helsingin kaupunki

Maahanmuuttaja­nuorten Helsinki – Job’d

Job’d on Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hankkeesta syntynyt työllistämisen malli. Sen periaate on luoda nuorille uusia palkallisia keikkatyötehtäviä ja tarjota sitä kautta mahdollisuus ensimmäisiin työkokemuksiin ja työelämätaitojen kartuttamiseen. Solitan palvelumuotoiluyksikkö johti Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hankkeen suunnittelua ja vastasi pilottien valinnoista ja tavoitteiden asettamisesta yhdessä Helsingin kaupungin tiimin kanssa.

Job’d tekee työn vastaanottamisesta helppoa: nuoret voivat ottaa keikkatöitä vastaan kätevästi puhelinsovelluksella, jonka avulla hoidetaan myös palkanmaksu. Palkka tipahtaa työntekijän tilille yleensä jo kahden tai kolmen päivän kuluttua työn suorittamisesta, mikä sopii nuorten 15-20-vuotiaiden elämänrytmiin. Sovelluksesta löytyvät työtehtävät on luotu erityisesti maahanmuuttajanuorten työllistämistä varten. Tällä hetkellä sovelluksessa on tarjolla kotiaputöitä sekä erilaisia tapahtumiin liittyviä keikkatöitä.

 • yli 28000

  työtuntia

 • yli 600

  työllistettyä nuorta

 • yli 1200

  työkokemusta

Job’d vastaa todelliseen tarpeeseen, sillä erityisesti monilla maahanmuuttajanuorilla on suuria haasteita saada ensimmäistä työpaikkaa. Esteinä ovat muun muassa ulkomaalaistaustainen nimi, erilainen ulkonäkö ja vanhempien suppeat verkostot.

Hanke lähtikin liikkeelle kahden yhteiskunnallisen haasteen törmäyttämisestä: miten tarjota maahanmuuttajanuorille matalan kynnyksen työtehtäviä ja miten löytää apua yksinäisyydestä kärsiville ja apua tarvitseville vanhuksille. Ensimmäisessä pikakokeilussa maahanmuuttajanuorille tarjottiin kotiavun tehtäviä sotaveteraanien parissa, ja kokeilu oli menestys.

Job’d rakentuu kolmen perusperiaatteen päälle:

 • 1. työtehtävät luodaan aina Job’dia varten, eikä niillä korvata muita työtehtäviä
 • 2. työstä maksetaan aina palkkaa ja sitä tarjotaan nuorille, joilla ei ole vielä työkokemusta
 • 3. työtehtävät hyödyttävät yhteisöjä

Nopea ja kustannustehokas malli helpottaa nuorten pääsyä työelämään

Job’d on osoittautunut nopeaksi ja kustannustehokkaaksi malliksi ehkäistä maahanmuuttajanuorten työttömyyttä ja toisaalta tarjota apua vanhusten, yksinhuoltajien ja paikallisten tapahtumanjärjestäjien arkeen. Job’d auttaa nuoria kartuttamaan työelämäntaitoja, kuten vastuunkantoa, ajanhallintaa, veroasioiden hoitamista ja työhakemuksen täyttämistä. Ennen kaikkea se tarjoaa nuorille uusia mahdollisuuksia ja parempia tulevaisuudennäkymiä.

Maahanmuuttajanuorten ansiosta monen vanhuksen elinpiiri on laajentunut ja kotihoito on kertonut vanhusten mielialan kohonneen. Nuoret taas nauttivat työn merkityksellisyydestä ja mahdollisuudesta tienata omalla työllään.

– Sami Komppula, koordinaattori, Job’d.

Tutustu Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hankkeeseen ja muihin pilotteihin: Buddyschool ja vanhempien tukemisen malli

Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hankkeen pilottivaiheen hankkeisiin valikoituivat mm. Buddyschool, opettamalla oppimisen malli, jossa heikosti koulussa pärjäävät vanhemmat opiskelijat auttavat nuorempia koulukavereitaan koulunkäynnissä ja vanhempien tukemisen toimintamalli, jossa maahanmuuttajavanhemmat saavat apua ja valmennusta maahanmuuttajayhteisön sisältä käsin.