Lowell

Liiketoimintamuutoksen toteutus pilvimigraatiolla

Lowellin liiketoiminnassa tapahtuneiden muutoksien seurauksena oli myydyt palvelut siirrettävä pois Lowellin konesaleista. Yksi näistä palveluista oli yritysten käytössä oleva, reilusti yli sata palvelinta sisältävä verkkokauppojen lasku- ja erämaksupalvelu, joka piti uutta omistajaansa varten rakentaa pilveen. Lisähaasteen projektille toi poikkeuksellisen tiukka kolmen kuukauden aikaraja. Pilvimigraatiota vetämään valittu Solita tarttui vauhdilla työhön yhdessä Lowellin kehitysryhmän kanssa. Liiketoimintatiedot siirrettiin ja ympäristöt rakennettiin julkiseen Amazon Web Services (AWS) -pilveen moderneja automaatiotyökaluja hyödyntäen samaan aikaan, kun itse palvelu oli jatkuvasti asiakkaiden käytettävissä. Alle kolmessa kuukaudessa tyhjästä oli synnytetty täydellisesti toimivat pilviympäristöt.

Lowell logo

Projekti onnistui alusta loppuun saakka suunnitelmien mukaisesti. Luotonantojärjestelmä pysyi asiakkaiden käytettävissä ilman toimintakatkoksia koko kolmen kuukauden ajan ja toimii nyt pilvessä moitteetta. Ja mikä tärkeintä: projektin käynnistänyt liiketoimintamuutos saatiin maaliin.

Muutokset liiketoiminnassa ajoivat palveluiden eriyttämiseen

Lowell on luotonhallinnan palveluyritys, joka maaliskuussa 2018 osti Lindorffin liiketoiminnot useissa Pohjoismaissa, myös Suomessa. Vuoden 2018 lopussa Lowell myi osan Lindorffin aiemmista palveluista toisaalle. Kaupan mahdollistamiseksi sekä myydyt palvelut että niiden sisältämä data piti eriyttää muista liiketoiminnoista eli siirtää pois Lowellin konesalista ja saada toimintaan uudessa ympäristössä.

Siirrettävänä oli kattava palvelukokonaisuus: useiden yritysten käytössä oleva luotonantojärjestelmä ja sen yli sata palvelinta sekä useita teratavuja asiakasdataa. Järjestelmän piti pysyä asiakkaidensa käytettävissä koko siirron ajan. Lisäksi haluttu aikajänne projektille oli poikkeuksellisen tiukka – siirto oli saatava valmiiksi kolmessa kuukaudessa. Vauhdikas valmistuminen oli välttämätöntä kauppojen onnistumiseksi.

Tavoitteena palveluiden täydellinen siirto julkiseen pilveen

Lowellin konesaleista luotonantojärjestelmä päätettiin siirtää julkiseen Amazon Web Services (AWS)-pilveen. Tavoitteena oli nopea ja ketterä siirto joka mahdollistaisi palvelun myymisen eteenpäin. Lowellin ohjelmistokehittäjät hallitsivat itse järjestelmän, mutta onnistunutta AWS-siirtoa varten piti löytää pilvimigraatioiden asiantuntijakumppani.

”Harkitsimme siirtoon useita toimijoita, mutta päädyimme Solitaan heidän asiantuntijakattauksensa perusteella. Projektiin oli heti nimetty juuri meidän tarpeisiimme sopivat ihmiset.”

– Olli Helttula, Nordic Head of Digitalization & Value Added Services, Lowell

Jo kolmen päivän päästä ensimmäisestä tapaamisesta Solitan osaajat olivat käärineet hihansa ja startanneet projektin käyntiin. Solitan pilviosaajista ja Lowellin ohjelmistokehittäjistä muodostettiin tiimi, joka toimi tiiviisti yhteistyössä koko projektin ajan. Solitan roolina oli rakentaa uudet pilviympäristöt, kun taas Lowellin kehittäjät toivat sovellusratkaisut niiden päälle.

”Solitalaisten asiantuntijuus mahdollisti huipputiukassa aikataulussa pysymisen ja koko projektin onnistumisen. En voisi olla tyytyväisempi siihen, kuinka projekti sujui alusta viimeiseen silaukseen asti. Yhteistyömme Solitan kanssa saa ehdottomasti jatkoa.”Olli Helttula, Nordic Head of Digitalization & Value Added Services, Lowell

Pilvivaltakunta pystyyn kolmessa kuukaudessa

Ensimmäinen askel itse toteutuksessa oli aikajänteen suunnittelu: kolmen kuukauden tavoitejakso purettiin pienempiin osiin viikko viikolta ja työ kaavailtiin tarkasti. Sitten luotiin palvelun tilirakenne ja oikeat käyttöoikeudet, seuraavaksi taas aliverkot ja verkkoratkaisut sekä liiketoiminnan jatkuvuuden vaatimat varmuuskopioinnit ja järjestelmien hajauttamiset. Tämän jälkeen yksittäisiä kokonaisuuksia ja niiden ympäristöjä alettiin siirtää ja rakentaa pilveen. Samalla ympäristöä järkeistettiin ja siirryttiin Oracle- ja MS SQL -tietokannoista Amazon Relational Database Service (Amazon RDS) -tietokantoihin.

Kahden kuukauden kohdalla uudet ympäristöt olivat valmiit asiakkaan testauksia varten. Samaan aikaan dataa, kuten olemassa olevaa asiakastietoa, vietiin pilveen. Tätä jatkettiin lähes projektin loppuun asti, jotta tieto saatiin varmasti muuttumattomana uuteen ympäristöön. Matkan varrella vastaan tulleet pienet tekniset haasteet ratkaistiin nopeasti yhdessä Lowellin osaajien kanssa ja viimeisten varmistusten jälkeen uusi pilviympäristö oli valmiina julkaisuun – täysin ajallaan. Vanhat konesaliyhteydet katkaistiin ja palvelut siellä sammutettiin. Uuteen ympäristöön siirtyminen sujui virheettömästi ja siirrosta asti järjestelmä on pyörinyt kokonaan pilvessä. Rakennettu AWS-ympäristö suoriutui täysin moitteetta uuden asiakkaan mukaan vuoden suurimmasta käyttöpiikistä.

Tulokset

Projekti onnistui alusta loppuun saakka suunnitelmien mukaisesti. Luotonantojärjestelmä pysyi asiakkaiden käytettävissä ilman toimintakatkoksia koko kolmen kuukauden ajan ja toimii nyt pilvessä moitteetta. Ja mikä tärkeintä: projektin käynnistänyt liiketoimintamuutos saatiin maaliin.

”Solitalaisten asiantuntijuus mahdollisti huipputiukassa aikataulussa pysymisen ja koko projektin onnistumisen. En voisi olla tyytyväisempi siihen, kuinka projekti sujui alusta viimeiseen silaukseen asti. Yhteistyömme Solitan kanssa saa ehdottomasti jatkoa.”

– Olli Helttula, Nordic Head of Digitalization & Value Added Services, Lowell

Myös itse palvelu hyötyi pilvimigraatiosta. Julkinen AWS-pilvi ja ulkoistettu palvelualusta eli Platform as a Service (PaaS) -malli

 • vähentävät ylläpitotyötä ja mahdollistavat järjestelmän ketterämmän jatkokehittämisen
 • joustavat niin, että palvelua voi kasvattaa tai pienentää milloin vain
 • eivät vaadi sitoumuksia: pilvinatiivi järjestelmä on rakennettu toimimaan erilaisissa pilvi-infran olosuhteissa sekä kaikissa pilvipalveluissa.

Yleinen pelko hitaista ja kalliista migraatiotoimenpiteistä voidaan siis kumota – oikeassa tahtotilassa projektit saadaan maaliviivan yli viikoissa tai kuukausissa ja hyvin kohtuullisin kustannuksin. Kokeneena pilvimigraatio-osaajana ja virallisena AWS Managed Service Provider (MSP) -kumppanina Solita tuo asiakkaidensa hankkeisiin sekä oman asiantuntemuksensa että toimivan AWS-yhteistyön ja -migraatiotuen, jolla projektit hoidetaan onnistuneesti päätökseen.

 • 100+

  palvelinta

 • 3

  TB dataa

 • 3

  kuukaudessa palvelut tuotantoon

Lowell Suomi Oy on luotonhallinnan palveluyritys, joka on auttanut yrityksiä ja ihmisiä luottojen hallinnassa Suomessa jo yli 50 vuotta. Lowell tuottaa yrityspalveluja ja toimialakohtaisia ratkaisuja laskutukseen, perintään sekä luottopäätöksentekoon. Asiakaspalvelu palvelee yli puolta miljoonaa suomalaista laskujen ja velkojen hoitamisessa vuosittain. Suomen Lowellin palveluksessa on 450 työntekijää Turussa, Lahdessa ja Helsingissä. Lowell Suomi on osa Euroopan toiseksi suurinta luotonhallintayhtiötä Lowell Groupia.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Petja Venäläinen

Sales Director, Cloud & Connectivity

[email protected]

+358 40 581 56 66