DNA

Kaiken kattava data-alusta tuo tehoa tuhannen tekijän arkeen

DNA tahtoi rakentaa modernin data-arkkitehtuurin, josta hyötyisi koko talo. Solitan kanssa toteutettu tiedonhallintaratkaisu on tehnyt DNA:sta aidon edelläkävijän datan hyödyntämisessä. Pilvipohjaisen Einstein-alustan myötä kehityssyklien läpimenoaika kutistui parhaimmillaan viikosta tunteihin. Nopeudesta nauttivat kaikki käyttäjät.

Tiedonhallintaratkaisun hyödyt DNA:lle

  • Nopea läpimenoaika. Ketterät menetelmät tuovat joustoa ja tehoa kehitystyöhön.
  • Kustannustehokkuus. Hajanaisesta ympäristöstä on päästy yhtenäiseen arkkitehtuuriin.
  • Tyytyväiset loppukäyttäjät. Aiemmin talossa oli neljä BI-työkalua, nyt tarjolla on yksi näppärä itsepalveluportaali.
  • Luottamus data-palveluihin. Käytössä on jykevä ja tietoturvallinen kokonaisarkkitehtuuri.
  • Muutosmyönteisyys. Joustava pilvialusta mahdollistaa jatkuvan kokeilun, oppimisen ja optimoimisen. Kun ihmiset saavat uudistuksia jatkuvasti pienissä erissä, niin muutosvastarintaa ei esiinny käytännössä lainkaan.

Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija DNA tahtoo tehdä asiakkaidensa arjesta mutkattomampaa. Yritys pitää huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta tarjoamalla yhteydet, palvelut ja laitteet sekä koteihin että työpaikoille. Liittymäasiakkuuksia DNA:lla on yli 4 miljoonaa ja työntekijöitä 1 600.

Jo yli 10 vuoden ajan Solita on ollut DNA:n luottokumppani tiedonhallinnan ja analytiikan saralla. Vuonna 2015 kaksikko käynnisti massiivisen muutosohjelman: tulevaisuuden data-arkkitehtuurin suunnittelun. Puristuksen lopputulos on Einsteiniksi ristitty tiedonhallintaratkaisu, jota hyödyntävät käytännössä kaikki DNA:n ydinliiketoiminnan prosessit, kuten myynti, asiakaspalvelu, laskutus ja liikenne. Tyytyväisiä käyttäjiä alustalla on reilu 1 000.

”Tiedonhallintaratkaisu on tuonut järkyttävästi lisää nopeutta kehitystyöhön ja läpimenoaikaan. Se on myös mullistanut loppukäyttäjien kokemuksen. Olemme päässeet datan hyödyntämisessä ihan uudelle tasolle”, summaa Group Business Controller Juho Ansio, joka vastaa DNA:lla Einstein-ohjelmasta.

"Olemme päässeet datan hyödyntämisessä ihan uudelle tasolle.”Juho Ansio, Group Business Controller

Kohti tulevaisuuden data-arkkitehtuuria

Kun DNA vuonna 2015 tarttui massiiviseen järjestelmä- ja datakyvykkyyksien uudistamistyöhön, oli talossa neljä konesalitietovarastoa sekä neljä raportoinnin ja analytiikan työkalua. Visiona oli yhtenäinen, optimaalinen tietohallinnon kokonaisarkkitehtuuri.

”Projektilla oli useita tavoitteita: personoitu asiakaskokemus, yksi paikka ydintiedolle, yhteiset KPI-mittarit koko talolle, ketterä mikropalveluarkkitehtuuri, kehityskulttuurin muutos ja tiivis yhteistyö yli organisaatiorajojen”, taustoittaa DNA:n data- ja analytiikkatoimintojen vetäjä Tomi Eronen.

Ratkaisua lähdettiin räätälöimään Amazon Web Services (AWS) -pilvipalvelun päälle. Kehityskulttuurin muutos eteni, kun Scrum-, Kanban- ja SAFe-mallit opeteltiin ympäri taloa.

DNA case data-platform

Datan määrä kasvoi ja monimutkaistui vauhdilla. Kapasiteettiongelmat tulivat jatkuvasti vastaan ja niitä ratkaistiin perinteisin keinoin: lisäämällä muistia. Visio mielessä, analytiikkapuolella toiminnallisuuksia vietiin pioneerimaisesti pilveen, jotta data saataisiin mukaan liiketoimintojen arkeen. Osa pysyi kuitenkin sinnikkäästi perinteisillä teknologia-alustoilla.

Tekeminen laajeni ja sen skaalaamisesta tuli haastavaa. Muitakin mutkia oli matkassa. Kehityssyklit olivat pitkiä. Data päivittyi viiveellä. Myös ylläpito kahden maailman välillä oli raskasta.

Harppaus pilveen ja lähelle liiketoimintaa

Oli selvää, että DNA:n oli luovuttava vanhoista dataratkaisuista. Konsepti, pilotti ja päätös pilvisiirtymälle tehtiin vuonna 2018.

Ratkaisutiimi kiihdytti siirtymää Snowflake-tietovaraston ja AWS:n teknologioiden avulla. Tietovaraston tukipilariksi valittiin Agile Data Engine (ADE), Solitan ketterä kehitys- ja operointiympäristö, jota nykyään käytetään kaikessa Einstein-alustan kehitystyössä.

Tietovarastointi jalostui edelleen, kun dataa alettiin laittaa uuteen muotoon käsitemallinnuksen avulla. Sen myötä tiimi pääsi lähemmäksi liiketoimintaa, jonka kanssa kehitystä päästiin tekemään ketterästi pienemmissä palasissa.

Vauhdin huumaa modernilla data-alustalla

Pala palalta käyttöön otettu tiedonhallintaratkaisu on vakuuttanut sekä kehittäjät että loppukäyttäjät nopeudellaan ja näppäryydellään. Se, että tietovarasto ei enää ruuhkaudu ja data ei päivity viiveellä, on pörssiyritykselle kullanarvoista.

”Kehitystahti on ihan eri luokkaa”, sanoo Tomi Eronen. ”Parannus on käytännössä kymmeniä prosentteja. Jos kehityssyklien tyypilliset läpimenoajat laskettiin aiemmin viikoissa, nyt ne lasketaan päivissä.”

Vauhdista nauttivat myös loppukäyttäjät. Juho Ansio, itsekin tiettyjen raportointikokonaisuuksien aktiivikäyttäjä, kuulee positiivista palautetta ympäri taloa. Onks tää todellakin näin nopeeta? käytävillä kaikuu.

"Kaikki ovat ylpeitä siitä, mitä tiiminä olemme saaneet aikaan."Juho Ansio, Group Business Controller

Kahden kauppa vie eteenpäin

DNA:n ja Solitan jaettu kunnianhimo on kasvanut koko kymmenvuotisen muutosmatkan ajan. Luottamukseen rakentuva kumppanuus on mahdollistanut teknisesti timantinkovan tekemisen.

”Paljon mahtuu pitkään historiaan”, muistelee Juho Ansio, joka itsekin on viihtynyt DNA:lla 10 vuotta.

”Kaikki ovat ylpeitä siitä, mitä tiiminä olemme saaneet aikaan. Keskustelemalla on löydetty keinot, joilla ongelmat on ratkaistu. Lähtökohtana meillä on aina mahdollisimman kustannustehokkaan data-alustan etu, eikä ydinajurina toimi kustannussäästöt. Ydinjuttu on, että DNA on edelläkävijä datan hyödyntämisessä.”

Ansio kiittelee Solitaa myös aloitteellisuudesta ja konkreettisesta otteesta. ”Yhteistyö on suoraviivaista. Ei meillä ole kovin vahvaa toimittaja-asiakasrajaa.”

Pilvisiirtymä paketoidaan ennakoitua nopeammassa aikataulussa – viimeiset konesalitietovarastot ajetaan alas vuoden 2020 aikana. Työn alla tiimillä on myös DNA:n Master Data Management -ratkaisujen uudistaminen. Myös API-keskeistä arkkitehtuuria viedään eteenpäin. Matka jatkuu.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä!

Anna Nurkse

Account Director

[email protected]

+358 447 582 429