LÄHTÖKOHTA
Yksinkertainen tapahtumapalvelu selkeyttää viestintätoimijoiden kiireisen arjen
Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Suomessa arvioidaan järjestettävän jopa sata tapahtumaa viikossa. Toimitusten ja organisaatioiden viestintäosastojen pöydille ja sähköposteihin tulvii päivittäin useita satoja kutsuja ja tiedotteita. Lisäksi tapahtumista tiedotetaan sosiaalisen median palveluissa ja verkon lukuisilla tapahtumahaku-sivustoilla. Uutisarvoisimpien tapahtumien valikoituminen toimitusten sähköposteista ja muista hajanaisista lähteistä on haastavaa ja sadoista tapahtumista erottuminen sattumanvaraista ja riippuvaista organisaatioiden resursseista – sekä hyvästä onnesta.
STT Pro -palvelu kehitettiin vastaamaan käyttäjälähtöisesti viestinnän tekijöiden haasteisiin. Palvelu kertoo käyttäjälleen, kuinka
löytää tapahtumat nopeasti, luotettavasti ja helposti:
- löytää laajasta tarjonnasta juuri ne omaa yleisöä kiinnostavat tapahtumat.
- käyttää oman talon niukat resurssit oikeisiin tapahtumiin.
- ennakoida resurssien käyttöä pidemmällä aikavälillä.
- saada tietoa median kiinnostuksen kohteista.
- ajoittaa oma viestintä ja tapahtuma juuri oikeaan aikaan ja saada eniten näkyvyyttä.
Suomen Tietotoimisto STT:n tuottama tapahtumatieto on uniikkia: Suomessa ei ole toista vastaavaa palvelua tai tietolähdettä. STT:n päivälista oli vakiintunut käsitteeksi mediaviestinnän ammattilaisten keskuudessa, mutta palvelun käytettävyys ja ominaisuudet olivat jääneet jälkeen tapahtumasisältöjen kehittyessä. Palvelukokemusta lähdettiin uudistamaan aidosti käyttäjätarpeet edellä ja keskiössä.
Tavoitteena aidosti käyttäjäkeskeinen tapahtumapalvelu
STT Pro -palvelun tavoitteena oli luoda helppokäyttöinen palvelu, joka tarjoaa viestinnän tekijöille kaikki tapahtumat reaaliaikaisesti samasta paikasta. Viestinnän tekijöiden tarpeisiin ja hektisiin työprosesseihin paneutuminen johti toteutettavan palvelun konseptiin: palvelun tulisi olla mahdollisimman yksinkertainen, minimalistinen ja se tulisi suunnitella mobiilikäytön ehdoilla, sillä käyttökertojen huomattiin olevan luonteeltaan nopeita, lyhyitä ja usein toistuvia. Näkökulma käännettiin nykyisyyden katsomisesta tulevan ennakoimiseen ja suunnitteluun – uutiskisassa etulyöntiaseman saa aina nopein. Yhteistyössä luotiin kanava, jossa organisaatioviestijät ja media saavat tietoa, mutta myös palautetta, toistensa tarpeista.
Työ käynnistettiin selvittämällä, onko viestinnän ennakointityökalulle todellista kysyntää sekä millainen palvelu olisi potentiaalisin vaihtoehto kohderyhmille. Selvitystä lähdettiin tekemään käyttäjähaastatteluilla palvelun molempien kohderyhmien – organisaatioviestinnän ja median – osalta.
STT Pro -palvelun tavoitteena oli luoda helppokäyttöinen palvelu, joka tarjoaa viestinnän tekijöille kaikki tapahtumat reaaliaikaisesti samasta paikasta.
Käyttäjien jatkuva huomiointi ja osallistaminen
Käyttäjien tarpeiden ja arvonmuodostuksen selvittämisen jälkeen pystyttiin hahmottelemaan palvelun ensimmäisen MVP (Minimum Viable Product) -version sisältö. Asiakkaiden toiveisiin perustuen palvelusta lähdettiin rakentamaan minimalistista, äärimmäisen helppokäyttöistä ja reaaliaikaista huomioiden käytettävyys mobiilissa kontekstissa.
STT Pro -palvelun ensimmäinen versio toteutettiin pilottikäyttäjien mobiililaitteille jaettuna kevyenä sovelluksena. Konseptin toimivuutta validoitiin haastattelemalla käyttäjiä heidän kokemuksistaan pilottisovelluksesta ja pilotoinnin kokemusten perusteella konseptia tarkennettiin ennen varsinaiseen toteutusvaiheeseen etenemistä.
Kokonaisvaltainen liiketoiminnan kehitys & helppo käyttöönotto
STT Pron edetessä konseptuaalisesta hahmottelusta ja pilotoinnista eteenpäin fokus laajeni kokonaisvaltaiseen liiketoiminnan kehitykseen. Solitan ja STT:n yhteinen kehitystiimi otti itse palvelun käyttökokemuksen ja ominaisuuksien lisäksi kantaa aivan kaikkeen – palvelun markkinointiviestinnästä ja ostoprosessista palvelun hinnoitteluun sekä taustalla kerättävään analytiikkadataan ja ristiinmyyntiin muiden STT:n palveluiden kesken. Kuhunkin teemaan liittyen haettiin kehityksen aikana palautetta pilottiasiakkailta sekä STT:n sisäisiltä sidosryhmiltä.
Keskeisenä punaisena lankana palvelun hankintaan liittyen oli oletus siitä, että ammattityökalujen hankinta on kuluttajistunut. Ne otetaan isoissakin organisaatioissa käyttöön yhtä nopeasti ja helposti kuin Spotify ja Netflix. STT Pro -palvelun käyttöönottoa on helpotettu tarjoamalla eriarvoisia palvelupaketteja erilaisiin tarpeisiin. Voit lukea palvelupaketeista lisää täältä.