Data nopeasti ja joustavasti liiketoiminnan käyttöön
Keskeistä oli saada dataa liiketoiminnan käyttöön nopeammin. Fortumin liiketoiminnan tarpeet muuttuvat jatkuvasti ja muutokset myös tietovarastoon pitää pystyä tekemään ketterästi, mutta samalla hallitusti. Siksi uusi tietovarasto haluttiin tehdä pilvipohjaiseksi, jolloin se on skaalautuva, kustannustehokas ja esimerkiksi raportit liiketoiminnalle saadaan nopeasti. Tärkeää oli myös luoda uudenlainen arkkitehtuuri ja toimintamalli, jotka tukevat paremmin uuden liiketoiminnan ja palveluiden ketterää kehittämistä ja mahdollistavat nopeat kokeilut.
Agile Data Engine (ADE) nopeuttamaan pilvipohjaisen tietovaraston operointia
Lähdimme Fortumin kanssa rakentamaan uutta tietovarastoa Agile Data Engine (ADE) -kehitys- ja operointialustallamme. ADE on tarkoitettu pilvipohjaisten tietovarastojen toteuttamiseen ja operointiin. Se automatisoi DataOps -mallin mukaisesti kehityksen toistuvia työvaiheita ja mahdollistaa muutosten viemisen nopeassa syklissä tuotantoympäristöön. ADE mahdollistaa useista eri lähteistä saadun datan integroinnin ja mallintamisen yrityksen yhteiseen tietomalliin, jonka päälle on helppoa ja nopeaa tehdä eri yksiköiden tai toimintojen tarvitsemia ratkaisuja. Fortumilla ADE:n tehtävä onkin yhdistää erilaisten datasiilojen tuottama data yhtenäiseksi, koherentiksi kokonaisuudeksi liiketoiminnan käyttöön.
Haastava kokonaisuus tiukassa aikataulussa maaliin
Projektin lähtökohdat olivat haastavat. Fortumilla ei ollut aiempaa kokemusta pilvipohjaisesta tietovarastoarkkitehtuurista. Hankkeen aikataulu oli lukittu etukäteen, ja annetussa ajassa piti onnistua. Projektin luonne korosti Agile Data Enginen vahvuuksia: kun halutaan saada laadukkaasti ja nopeasti data käyttöön siten, että eri ympäristöt ovat jatkuvasti ajan tasalla, ADE on omaa luokkaansa datan integroinnin tehostamisessa. ADE:n avulla pilvipohjaisen data-alustan vaatimat palvelut saatiin nopeasti otettua käyttöön ilman tarvetta monimutkaisiin räätälöityihin DevOps-ratkaisuihin ja päästiin nopeasti keskittymään itse datasisällön kehittämiseen.
Työskennellessämme Fortumin kanssa pyöritimme jatkuvasti kolmea eri ratkaisuympäristöä eli kehitys-, testi- ja tuotantoympäristöjä, jolloin pääsimme valmistautumaan tuotannolliseen tilanteeseen heti projektin alussa. Fortumin perusjärjestelmä otettiin käyttöön keväällä 2018 ja kesän lopussa järjestelmään oli tehty jo yli 200 muutosta tai päivitystä. Mikäli emme olisi kyenneet tekemään muutoksia riittävän nopeasti, olisi liiketoimintakriittinen raportointi laahannut perässä perusjärjestelmän käyttöönoton jälkeen.